Un aperitiv inspirat din bucataria frantuzeasca, interesant prin combinatia de afumatura si stafide, satios si potrivit pentru a fi servit pe post de “crantanele”, alaturi de o halba de bere. In varianta originala, aperitivul includea carnati afumati, umpluti cu un amestec de burta si maruntaie de porc (andouillette). Cum pe la noi nu am vazut asa ceva, am inlocuit cu niste carnati afumati de buna calitate, destul de uscatiĀ pentru a nu “musti” de grasime (caci aperitivul promitea din start sa aiba multe calorii, din cauza aluatului foietaj).
Coltunasii (am preferat sa-i numesc asa chiar daca, potrivit “canoanelor”, denumirea presupune sa fie fierti in apa clocotita si nu copti in cuptor) pot fi pastrati foarte bine, intr-o cutie ermetica, circa trei-patru zile.
Ingrediente:
– aluat foietaj 800 g
– piept de pui fara piele si oase 250 g
– carnati afumati 280 g
– ceapa 1 buc. mare (130 g)
– supa de vita instant 250 ml
– ou 1 buc.
– stafide 50 g
– unt 40 g
– sare, piper
Taiati marunt ceapa si carnatii (eventual cu ajutorul robotului de bucatarie). Taiati si pieptul de pui in cubulete. Intr-un vas nonaderent, topiti untul si sotati ceapa. Adaugati carnatii taiati si lasati 4-5 minute, amestecand continuu.
Puneti si cubuletele de piept de pui. In timp ce se rumeneste puiul, faceti supa instant dintr-un cub de vita si 250 ml apa. Turnati supa fierbinte peste amestecul de ceapa, carnati si pui. Potriviti de sare si de piper, adaugati stafidele, amestecati, acoperiti si lasati sa fiarba usor, la foc mic, circa 10 minute. Opriti focul si lasati sa se raceasca amestecul. Ideal ar fi sa lasati cateva ore, astfel incat stafidele sa aiba timp sa absoarba toata zeama.
Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius. Pe blatul de lucru pudrat cu faina, intindeti prima foaie de aluat, astfel incat sa aiba circa 4 mm grosime. Cu ajutorul unei forme speciale sau al unui pahar, decupati rondele cu un diametru de 6 cm. Puneti cu o lingurita compozitie in mijlocul cercului de aluat. Cu ajutorul unei pensule, udati marginile cercului si pliati partea superioara peste cea inferioara, astfel incat sa obtineti un semicerc. Presati bine, cu degetele, pentru a se lipi marginile, iar apoi, cu o furculita, apasati pentru a le “sigila”. Puneti coltunasii rezultati intr-o tava in care ati asezat hartie de copt. Cand ati umplut tava, bateti oul si, tot cu o pensula, ungeti fiecare coltunas in parte.
Bagati coltunasii la cuptor si tineti-i pana cand aluatul se umfla si se rumeneste usor la suprafata (circa 30 de minute). Serviti coltunasii calzi.
Calorii: 380 kcal / 100 g.
[…] debalansarea calculelor calorice provocata de coltunasii cu stafide si carnati afumati, mi-am zis sa restabilesc echilibrul cu niste paste mai dietetice, potrivite pentru o cina ceva mai […]