Galuste (gomboti) cu prune

Gramezile de prune de pe tarabe mi-au amintit de un desert pe care-l asteptam cu mare nerabdare in copilarie: galuste cu prune. Sau gomboti, cum am inteles ca se mai zice prin Ardeal. Un desert ce pare usor de facut, dar care poate esua in cazul in care nu sunt respectate intocmai etapele.

Cum nu-mi mai amintesc reteta dupa care facea mama mea galustele cu prune, m-am indreptat cu incredere spre reteta lui Radu Anton Roman. Au iesit foarte buni gombotii, cu o singura mentiune, aceea ca prunele s-au incapatanat sa nu se inmoaie atat cat mi-as fi dorit eu.

Ingrediente:
– cartofi 1 kg
– faina 300 g (in functie de felul cartofilor, ar putea inghiti mai multa faina)
– prune 700 g
– pesmet 150 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– scortisoara, sare
– zahar tos 130 g
– oua 2 buc.
– unt 70 g (in reteta originala, scria vreo 300 de grame de unt, dar mi-am zis sa fie un pic mai dietetice galustele)

Galuste cu prune sau gomboti

Intr-o oala mai mare, puneti cartofii la fiert, necuratati de coaja (pentru a absorbi cat mai putina apa). Intre timp, scoateti samburii prunelor, asezati-le pe un tocator si pudrati-le cu zahar vanilinat si scortisoara. Cand cartofii au fiert, curatati-i de coaja si lasati-i sa se raceasca complet.

Galuste cu prune sau gombotiGaluste cu prune sau gomboti

Dati cartofii printr-o presa speciala sau pasati-i ca pentru piure, dupa care amestecati-i cu ouale. Puneti si faina si amestecati foarte bine. Ar trebui sa iasa un aluat potrivit ca densitate, un pic elastic si nelipicios (in cazul meu, din cauza cartofilor si, poate, a pasatului cu blenderul, impreuna cu ouale, a iesit in prima instanta un aluat mai moale, asa ca a fost nevoie sa mai adaug ceva faina fata de cantitatea initiala). Intr-un vas nonaderent, topiti untul si adaugati pesmetul.

Galuste cu prune sau gombotiGaluste cu prune sau gomboti

Amestecati continuu, pana cand pesmetul se rumeneste usor. Opriti focul si adaugati zaharul tos. Amestecati din nou. Puneti apa cu sare intr-o oala mai mare, pe foc. Pana clocoteste apa, formati galustele. Daca aluatul este suficient de tare, il puteti modela sub forma unui sul de circa 3 cm diametru; taiati “felii” din el (de circa un cm grosime), le aplatizati usor in palma, puneti in centru o jumatate de pruna (sau o pruna intreaga, daca nu va deranjeaza ca galustele sa iasa mai mari) si acoperiti-o cu aluat; miscand palmele circular, modelati sub forma unei “bile”. Daca aluatul este mai moale, puneti un pic de faina intr-o farfurie, luati cu lingura sau cu mana uda din aluat, puneti-l in farfurie si aplatizati-l usor, dupa care puneti pruna in centru si formati galusca.

Galuste cu prune sau gombotiGaluste cu prune sau gomboti

Cand apa cu sare clocoteste, la foc mic, puneti cateva galuste, astfel incat sa nu fie inghesuite in oala. Dupa cateva minute, veti observa ca galustele se ridica la suprafata. Le mai lasati 3-4 minute si le scoateti cu o spumiera. Tavaliti-le imediat prin amestecul de pesmet, unt si zahar.

Galuste cu prune sau gombotiGaluste cu prune sau gomboti

Gombotii se pot servi calduti, dar si reci.

Galuste cu prune sau gomboti

Calorii: 185 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11