Nu stiu altii cum sunt, dar noi nu ne omoram dupa ciorba “zeama lunga”, in care cauti cu lupa legumele si carnea. Adica, legumele sa fie legume, iar carnea – fie ca este bucati, fie ca a luat forma perisoarelor – trebuie sa fie si ea prezenta. Acestea fiind zise, sa nu va mirati ca pentru ciorba aceasta am pus de toate pentru toti: de la ceapa, morcov, telina si cartofi, la fasole pastai si mazare.
Singurul rabat facut, fiind vorba totusi de o ciorba rapida, a fost sa cumpar legumele deja curatate si taiate, de la raionul de congelate. Am luat, asadar, cate o punga de amestec de legume pentru ciorba de vacuta, pentru ciorba traditionala romaneasca si pentru bors romanesc.
Ingrediente:
– amestec de legume 1,2 kg
– bors 1,25 l
– rosii 3 buc.
– oua 2 buc.
– carne tocata de vita 500 g
– paine 1 felie (40 g)
– orez 2 linguri (50 g)
– ceapa 1 buc. (65 g)
– sare, piper
– patrunjel si leustean verde
Intr-o oala mare, puneti la fiert circa 3 litri de apa. Cand clocoteste apa, puneti amestecul de legume. Curatati rosiile de seminte, taiati-le bucati si puneti-le, de asemenea, la fiert.
Separat, intr-o alta oala, puneti la fiert borsul. Cand clocoteste, puneti-l peste legume. Lasati sa clocoteasca amestecul de legume, apa si bors, pana cand incep sa se inmoaie radacinoasele (bucatelele de morcov sau de telina, de pilda). Intr-un castron, puneti carnea tocata, ceapa taiata foarte marunt, un ou, felia de paine (inmuiata in apa sau in zeama de legume si, apoi, stoarsa foarte bine), orezul spalat si scurs bine, un pic de sare si de piper. Amestecati foarte, foarte bine.
Luati, cu mana uda, putina carne, modelati-o sub forma unei “bile” si puneti-o in ciorba ce fierbe la foc mic. Cand ati pus toate perisoarele, lasati sa fiarba ciorba in continuare, tot la foc mic, circa 20 de minute. Verificati, din cand in cand, cat de fierte sunt perisoarele, ca nu cumva sa se faramiteze prin oala. Cand au fiert perisoarele (puteti incerca una, scotand-o pe o farfurie), puneti al doilea ou, batut bine, cu o furculita. Instantaneu se vor forma “zdrentele” de ou prin ciorba. Adaugati verdeata (patrunjelul si leusteanul) taiata marunt si potriviti de sare.
Serviti ciorba calda, eventual cu o lingura de smantana.
Calorii: 52 kcal / 100 g.