Am pregatit aceasta rulada pentru o masa cu prietenii si, chiar daca nu ma omor dupa carnea de porc, pot sa va spun ca a iesit foarte, foarte buna, in combinatie cu dulce-acrisoarele rosii uscate in soare, cremoasa branza ricotta si parfumatul cimbru. Iar cand pe deasupra a trecut si un “val” de miere, crusta delicioasa a desavarsit combinatia de gusturi si arome.
Este o reteta usor de facut, perfecta pentru un pranz sau o cina in compania prietenilor, inspirata dintr-un numar al revistei “Ioana – Secretele bucatariei”.
Ingrediente:
– pulpa de porc 1,5 kg
– rosii uscate in soare 100 g
– branza ricotta 250 g
– smantana 50 g
– ulei de masline 2 linguri
– miere 2 linguri
– caju 50 g (puteti inlocui, eventual, cu seminte de pin)
– cimbru proaspat 30 g
– usturoi 4 catei
– sare, piper
Incalziti cuptorul la 180 de grade Celsius. Cu ajutorul blenderului, tocati si amestecati cajuul cu cimbrul. Intr-un bol mic, omogenizati branza ricotta cu smantana.
Bateti foarte, foarte bine feliile de pulpa de porc (daca gasiti carnea fasonata pentru rulada, cu atat mai bine; daca nu, puteti folosi bucati taiate ca pentru snitele, pe care le suprapuneti usor). Condimentati carnea cu sare si piper, pe ambele parti. Puneti jumatate din carne pe un tocator astfel incat feliile sa se suprapuna un pic (ca sa nu iasa compozitia). Asezati pe carne jumatate din amestecul de ricotta si smantana, intinzandu-l cat se poate de uniform. Puneti apoi jumatate din cantitatea de rosii uscate in soare.
Dupa ce ati intins uniform rosiile, presarati doi catei de usturoi tocati si o treime din amestecul de caju si cimbru. Intindeti uniform, rulati strans carnea si fixati cu scobitori (inclusiv acolo unde s-au suprapus feliile de carne) sau legati cu ata. Procedati la fel pentru a doua rulada. Asezati cele doua rulade intr-o tava (nonaderenta, de preferinta), stropiti cu uleiul de masline si puneti putina apa (jumatate de pahar). Bagati tava la cuptor, avand grija ca, din cand in cand, sa puneti peste rulada, cu lingura, din sosul format in tava (daca ramane cumva fara sos, completati cu un pic de apa).
Intr-un bol mic, amestecati cajuul si cimbrul care au ramas cu mierea. Dupa 40 de minute de stat la cuptor, scoateti rulada, indepartati scobitorile si puneti peste carne amestecul de caju, cimbru si miere. Mai lasati circa 20 de minute la cuptor.
Serviti rulada de porc impreuna cu sosul din tava. O puteti acompania cu o garnitura de cartofi piure sau natur. O alta idee de garnitura gasiti AICI!
Calorii: 210 kcal / 100 g.
[…] Pe blog, gasiti si alte propuneri de rulade: Rulada de pui cu branza albastra si nuci pecan, invelita in jambon, Rulada de pui cu jambon, ciuperci si cascaval, Rulada de curcan cu bacon, muguri de pin si sos de vin sau Rulada de porc cu ricotta si rosii uscate in soare. […]