
Pentru ca este inca sezonul rosiilor zemoase si dulci, va propun o reteta interesanta de supa de rosii, originara dintr-o tara pe care nu am vizitat-o inca, dar care figureaza pe primele locuri pe lista mea de viitoare destinatii. Este vorba de Portugalia, iar reteta pe care v-o propun provine, mai exact, din Alentejo, o regiune din sud, vecina cu insorita si fascinanta Algarve.
Supa de rosii portugheza este mult mai groasa decat cea cu care suntem noi obisnuiti, dar va garantez ca nu este cu nimic mai prejos in ceea ce priveste gustul. Aromata supa se potriveste de minune cu un ou fiert in apa, ceea ce o face mai satioasa fara a-i “perturba” insa echilibrul caloric.
Ingrediente:
– rosii 5 buc. (1.050 g)
– ceapa 1 buc. (90 g)
– ardei gras verde 1 buc. (110 g)
– usturoi 3 catei
– patrunjel 1 legatura
– ulei de masline 2 linguri
– unt 20 g
– otet de vin 2 linguri
– oua 4 buc.
– paine neagra 4 felii
– sare, piper
Intr-o oala mai mare, puneti apa la fiert si opariti rosiile, crestate in prealabil un pic pentru ca pielita sa se desprinda usor. Scoteti-le din apa, lasati-le un pic sa se raceasca, astfel incat sa le puteti tine in mana, si scoteti-le pielita. Intr-o cratita nonaderenta, topiti untul si combinati-l cu uleiul de masline. Caliti ceapa si usturoiul taiate feliute.
Adaugati rosiile taiate bucati (eu le-am lasat semintele, dar daca doriti puteti pune doar pulpa) si ardeiul gras, taiat fasii. Lasati-le cateva minute sa se inmoaie usor, adaugati patrunjelul taiat si potriviti de sare si piper. Dati focul mic si lasati sa fiarba innabusit circa 20-25 de minute (pana cand se inmoaie legumele, dar fara a deveni “terci”).
Intr-o alta cratita, puneti apa la fiert si cele 2 linguri de otet de vin. NU adaugati sare! Cand apa clocoteste, puneti oul rapid (eventual, puneti-l in prealabil intr-un castron, astfel incat sa-l puteti rasturna rapid si sa nu se imprastie albusul). Lasati oul sa fiarba circa 4 minute, scoteti-l cu o spumiera, bagati-l scurt sub un jet de apa rece si lasati-l la scurs. Procedati la fel cu restul de 3 oua. Fiecare ou se aseaza in farfurie pe cate o felie de paine neagra si se pune imprejurul lui supa de rosii.
Puteti manca supa si rece, dar mie mi se pare ca este mai buna calduta.
Calorii: 112 kcal / 100 g.
[…] • Supa de rosii picanta cu taietei din orez (puneti supa instant de legume, nu supa de vita) • Supa de rosii portugheza (scoateti cele 20 de grame de unt si suplimentati, cu o lingura, cantitatea de ulei; nu serviti […]