Cautand mereu solutii pentru utilizarea albusurilor muuuuuulte ce-mi raman de la inghetata, am dat intr-o veche carte de retete frantuzesti peste o reteta tentanta de prajiturele pentru ceai: Financiers sau Friands. Delicioasele prajiturele ce te duc cu gandul la lumea finantelor se bazeaza pe unt clarificat (francezii il numesc beurre noisette, iar procedeul de obtinere seamana cu cel de la ghee-ul indian) si pe pudra de migdale. Numele si-l trag de la forma lor traditionala, aceea de lingou.
Exista si in privinta Financier-ilor numeroase variante. Eu m-am oprit pentru inceput la cea simpla, asa ca le-am decorat doar cu cateva alune de padure si, cum nu aveam formele potrivite, le-am facut in forme de tarte. Mi-au iesit 11 bucati… nebunie curata :).
Ingrediente:
– albusuri 4 buc. (155 g)
– unt 80% grasime 100 g
– unt 65% grasime 90 g
– faina 50 g
– pudra de migdale 90 g
– zahar pudra 150 g
– esenta vanilie 1 fiola
– sare 1 varf de cutit
Eu nu am gasit, la prima “strigare”, faina de migdale, asa ca am luat migdale prajite, le-am curatat de coaja (iese, in general, prin frecarea intre degete) si le-am transformat intr-o pudra fina cu ajutorul robotului de bucatarie. Odata rezolvata aceasta “problema”, treceti la “prajirea” untului. Puneti untul intr-o craticioara pe foc mediu. Lasati sa se topeasca si sa inceapa sa fiarba usor. Veti observa, in prima etapa, ca se formeaza o spuma deasupra, dupa care untul incepe incet, incet sa devina clar, iar pe fundul craticioarei se depun “resturi” maronii.
Luati craticioara de pe foc si imediat, cu mare atentie, strecurati untul topit printr-un tifon pus in doua. Veti obtine astfel un unt clarificat, galbui, asemenea uleiului. Lasati-l sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Incingeti cuptorul la 210 grade Celsius. Intr-un bol mai mare, puneti faina data prin sita si amestecati-o cu sarea, zaharul pudra si pudra de migdale.
Adaugati peste amestecul de faina si migdale untul clarificat (opriti un pic in castron pentru a unge formele). Omogenizati si puneti albusurile batute spuma si esenta de vanilie.
Amestecati pana obtineti o compozitie omogena. Puneti-o in formele unse cu unt si asezate intr-o tava. Bagati formele in cuptor si lasati-le 8-10 minute.
Scoteti-le si puneti deasupra alune de padure si fulgi de migdale sau, daca doriti, cate o zmeura/mura (fiind compozitia un pic intarita deja nu se vor scufunda). Bagati iar in cuptor si mai lasati circa 10 minute sau pana cand prajiturelele devin usor aurii.
Lasati sa se raceasca total inainte de a scoate prajiturelele din forme.
Calorii: 210 kcal / bucata (de circa 40 de grame).
[…] albusuri ramase de la inghetata, asa ca a reaparut sacaitoarea intrebare: Ce fac cu ele? Dupa prajiturelele pentru ceai cu nume pretentios (Financiers sau Friands) si dupa Prajitura ingerilor, cu lamaie sau in alb si […]