Desi este considerata in zilele noastre un preparat clasic al bucatariei franceze, quiche-ul isi are originile in Germania, in regatul Lothringen, redenumit ulterior de francezi Lorena. De la aluatul de paine pe care era pregatita initial tarta s-a trecut, treptat, la un aluat nisipos din unt si faina. Tot ulterior s-a adaugat ca umplutura si branza, eventual branza Gruyere, iar daca punem ceapa obtinem “Quiche alsacienne”. Exista nenumarate combinatii posibile, toate plecand insa de la un amestec de bacon sau fasii de slaninuta afumata cu lapte si/sau smantana.
Ingrediente:
– faina 350 g
– unt 175 g
– sare, piper, nucsoara
– bacon 190 g
– oua 4 buc. mai mari sau 5 buc. mai mici
– smantana pentru gatit 200 ml (eu am pus smantana de 15% grasime)
– lapte integral 200 ml
Pregatiti aluatul nisipos din faina, unt, un pic de sare si 5 linguri de apa rece, respectand etapele si instructiunile de AICI. Dupa ce ati copt “in orb” aluatul si ati indepartat fasolea sau alte “greutati” folosite, precum si foaia de copt, asezati baconul taiat fasiute. Intr-un castron, bateti ouale cu un tel, adaugati smantana, laptele, un pic de sare si de piper si un varf de cutit de nucsoara. Turnati compozitia in tarta, peste bacon, si bagati tarta in cuptorul deja incins la 200 de grade Celsius. Lasati circa 40 de minute pana cand compozitia din lapte, smantana si oua s-a inchegat si rumenit usor.
Serviti tarta calda. Daca nu va e teama de numarul de calorii, puteti pune doar smantana (400 ml).
Calorii: 320 kcal / 100 g.