Inghetata de lamaie cu stafide “betive”

La aproape 40 de grade Celsius la… umbra, o inghetata de lamaie este perfecta pentru a va racori si a va readuce tonusul. Acrisoara, parfumata si cremoasa, inghetata de lamaie este un desert clasic, iar cand ii adaugam si un pumn de stafide “betive”, adica imbibate cu rom si “perpelite” cu un pic de zahar, obtinem o combinatie delicioasa si surprinzatoare.
Daca vreti puteti sa optati insa si pentru varianta simpla, adica fara stafide, adaugand eventual niste coaja de lamaie confiata in momentul servirii.

Ingrediente:
– zahar tos 225 g
– lapte integral 300 ml
– smantana pentru frisca 700 ml
– unt 15 g
– galbenusuri 8 buc.
– lamai 4 buc.
– stafide 100 g
– rom 75 ml
– esenta de rom 1 fiola

Inghetata de lamaie cu stafide in rom

Amestecati, intr-o oala, la foc mic, laptele si smantana. Adaugati untul si 100 de grame de zahar si amestecati pana cand se topesc. Intr-un castron, bateti galbenusurile cu inca 100 de grame de zahar pana obtineti o spuma de un galben intens.

Inghetata de lamaie cu stafide in romInghetata de lamaie cu stafide in rom

Incepeti sa puneti, putin cate putin, din amestecul de lapte si smantana, batand in continuare. Cand ati incorporat tot amestecul de lapte si smantana, rasturnati compozitia intr-un vas pretabil la bain-marie sau intr-unul cu pereti dubli. Lasati la foc mic pana cand apa dintre pereti sau in care ati scufundat vasul incepe sa fiarba. Compozitia de oua, lapte si smantana ar trebui sa aiba o consistenta cremoasa. Atentie, nu o lasati sa fiarba! Cat se raceste compozitia, intr-un vas mic puneti stafidele spalate si scurse cu romul, esenta de rom si cele 25 de grame de zahar ramase. Amestecati continuu pana cand se topeste zaharul si obtineti un sirop gros. Lasati sa se raceasca. Spalati lamaile foarte bine, stergeti-le cu un prosop de hartie si radeti coaja. Puneti coaja rasa si circa 200 de ml de suc de lamaie peste compozitia de oua si lapte (va recomand sa puneti putin cate putin si sa gustati, pentru a ajusta gustul si aroma in functie de preferinte). Cand compozitia s-a racit total, bagati-o in frigider pentru cel putin trei ore si puneti-o in masina de inghetata. Dupa 20 de minute de la inceputul programului, puneti peste inghetata stafidele cu tot cu siropul din rom.

Inghetata de lamaie cu stafide in romInghetata de lamaie cu stafide in rom

La terminarea programului, bagati inghetata in congelator pentru cateva ore. Serviti-o decorata cu o felie de lamaie sau cu bucatele de coaja confiata.

Inghetata de lamaie cu stafide in rom

Calorii: 280 kcal / 100 g.

Puteti obtine o inghetata cremoasa  si fara masina. Trebuie doar sa scoateti cutia cu inghetata din congelator macar din doua in doua ore si sa o omogenizati foarte bine (eventual, cu mixerul la turatie mica). Repetati operatiunea de macar trei ori.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Inghetata de lamaie cu stafide “betive””

  1. Ana says:

    oh, trebuie ca e un deliciu,dar mi-e asa o lene si nici nu am acum tot ce e necesar in casa… mai devreme am fost in Kaufland, dar nu am luat lamai, rom…
    Andreea draga ,ce masina de inghe ai tu si cat te a costat? Merci, iumbratisare 🙂
    Ah , vreau si eu o cupa din inghetata asta, imi dai?:D

  2. Dino says:

    Bineinteles ca da, Ana. Te astept cu o cupa de inghetata 🙂 Cat despre masina de inghetata este un Philips Delizia Duo, luata insa acum muuulti ani (sa tot fie vreo 7-8 ani) din Elvetia. O zi excelenta!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11