Bucataria cubaneza reprezinta un amestec de influente spaniole, africane si caraibiene atat in ceea ce priveste condimentele folosite, cat si tehnicile de pregatire. De pe masa cubanezilor nu lipsesc fasolea si orezul, in combinatie sau preparate separat. Exista numeroase variante, in functie de regiune, dar la baza stau ceapa, usturoiul si dafinul.
Cum imi mai ramasese un pic de fasole neagra dupa pregatirea Chilli-ului con carne, am pregatit-o in stil cubanez, iar pentru contrast am asezat-o pe un pat de orez cu sofran. Preparatul poate fi servit ca garnitura sau poate fi consumat ca atare, simplu.
Ingrediente:
– fasole neagra 200 g
– ceapa alba 1 buc. medie sau 2 buc. mai mici (80 g)
– foi dafin, sofran, sare, piper
– usturoi 4 catei
– orez 300 g
– pulpa de rosii 150 g
– ulei de masline 2 linguri
– otet de vin alb 1 lingura
– ceapa rosie 1 buc. mare (170 g)
– chimion 1 lingurita
– patrunjel verde 1 legatura
– fulgi de ardei iute 1 varf de cutit
Puneti fasolea la inmuiat, in apa un pic calduta, si lasati-o cateva ore (eu am lasat-o de pe o zi pe alta). Scurgeti fasolea, puneti peste ea doua cani de apa rece si puneti-o la fiert, la foc mic. Cand a inceput sa clocoteasca, scurgeti iar apa si puneti alte doua cani de apa, fierbinte de data aceasta. Adaugati ceapa alba taiata in jumatati, foile de dafin si cateii de usturoi. Lasati sa fiarba la foc mic, 1-1,5 ore sau pana cand fasolea este fiarta. Scoateti ceapa, foile de dafin si usturoiul si scurgeti fasolea de apa. Intr-o tigaie nonaderenta, incingeti uleiul si caliti un pic ceapa rosie taiata cubulete.
Puneti pulpa de rosii peste ceapa calita. Adaugati fasolea scursa, otetul, chimionul si fulgii de ardei. Amestecati bine si lasati sa fiarba incet, cateva minute.
Adaugati patrunjelul taiat si potriviti de sare si de piper. Intr-o oala, puneti la fiert trei cani de apa. Cand ajunge sa clocoteasca, puneti filamentele de sofran si amestecati usor. Adaugati orezul, amestecati, dati focul mic si acoperiti oala, lasand orezul sa fiarba (15-20 de minute sau pana cand a “inghitit” toata apa).
Serviti punand orezul pe un platou, iar deasupra asezati fasolea neagra.
Calorii: 125 kcal / 100 g.
[…] • Cartofi prajiti mai prietenosi cu silueta • Cartofi la cuptor cu rozmarin si usturoi • Fasole neagra pe pat de orez cu sofran • Orez “imbatat” cu mirodenii • Salata turceasca de legume […]