Preparat popular in bucataria asiatica, in special la chinezi si indieni, orezul prajit este foarte usor de facut si se preteaza la nenumarate combinatii, dat fiind ca orezul rumenit in wok se poate imbina cu legume, oua si carne (porc si pui in special, dar si creveti). De fapt, preparatul s-a nascut, asemenea frittatei italienesti, din dorinta de a utiliza “resturile” din frigider. La chinezi insa, orezul prajit este servit ca penultim fel de mancare, adica inaintea desertului.
In loc de oua sau legume, eu am pus taietei din orez, prajiti de asemenea. Iar pentru ca regalul aromelor sa fie complet, pe langa sosul de stridii am pus si sos din traditionalele 5 condimente. Adica, un sos dulce, acrisor, amarui, picant si sarat in acelasi timp. Sosul contine, printre altele, ghimbir, scortisoara, coriandru, curmale, busuioc, anason si piper alb.
Ingrediente:
– orez 150 g
– taietei de orez 80 g
– ulei de masline 2 linguri
– sos de stridii 2 linguri
– 5 condimente 1 lingurita
– sare, piper
Fierbeti orezul timpul indicat de producator, dar intr-o cantitate mai mare de apa. Scurgeti-l apoi intr-o strecuratoare. Intr-un wok, incingeti uleiul si puneti taieteii de orez, rupti in bucati.
Prajiti taieteii amestecand continuu. Atentie, se rumenesc foarte repede! Adaugati orezul scurs si amestecati usor. Puneti sosul de stridii si cele 5 condimente, amestecati si, daca mai este nevoie, potriviti de sare si de piper.
Mai lasati pe foc unul-doua minute, amestecand continuu. Serviti orezul cald. Poate fi o excelenta garnitura, dar poate fi si consumat ca atare, simplu.
Calorii: 202 kcal / 100 g.
buna dragutico, ai 2 premii la mine daca te intereseaza, pupici http://jurnalulanei.blogspot.com/2010/08/premii-de-inceput-de-august.html
Le primesc cu mult drag. Multumesc si o saptamana excelenta 🙂
[…] Serviti crevetii calzi, cu bucati de lime alaturi. Daca doriti, ii puteti acompania cu Orez prajit cu taietei. […]
[…] uimitor de gustos, sanatos si usor, ideal pentru o cina tarzie in timpul saptamanii. Fata de Orezul prajit cu taietei, care merge mai degraba pe post de garnitura, aceasta varianta cu sunca si jumari de oua este […]