Chilli con carne in “flacari”

Picant, aromat, suculent, cu ardei, carne de vita tocata, fasole, rosii si multe condimente… Este vorba, bineinteles, de chilli con carne, mancarea traditionala a statului american Texas, asociata in mod gresit cu Mexicul. Exista mai multe istorioare despre cum ar fi fost inventat acest fel de mancare, construite in jurul emigrantilor spanioli sau cowboy-ilor prinsi in goana dupa aur.

Eu am folosit o fasole neagra, dar puteti utiliza si fasole rosie sau chiar alba. Secretul este sa lasati chilli-ul “sa respire” inainte de a-l servi (cel mai bine, de pe o zi pe alta), astfel incat sa se imbine perfect aromele.

Ingrediente:
– fasole neagra 400 g
– carne de vita tocata 650 g
– pasta concentrata de rosii 4 linguri
– ulei 2 linguri
– ceapa 2 buc. (190 g)
– ardei capia 1 buc. (105 g)
– ardei gras verde 1 buc. (115 g)
– ardei iute 1 buc. (22 g)
– usturoi 5 catei
– cuburi de vita 2 buc.
– rosii bucati 2 conserve (800 g)
– ciocolata neagra (80% cacao) 15 g
– sare, piper
– maghiran, boia de ardei, chimion 2 lingurite din fiecare
– fulgi de ardei iute
– sos tabasco

Chilli con carne

Daca fasolea nu este fiarta, o lasati la inmuiat, in apa un pic calduta, timp de cateva ore (eu am lasat-o de seara pana dimineata). Scurgeti apa, puneti alta rece si puneti fasolea la fiert, la foc mic. Cand incepe sa clocoteasca, se scurge iar apa si se pune alta, de data aceasta fierbinte. Fasolea se fierbe pe foc mic, iar timpul de fierbere depinde de tipul fasolei si de vechimea ei, motiv pentru care trebuie incercata din cand in cand. Cand a fiert, se scurge apa si se clateste. Intr-o cratita mai mare, nonaderenta, puneti uleiul la incins, la foc mediu. Adaugati ceapa taiata cubulete si caliti-o circa 5 minute. Puneti cateii de usturoi pisati si ardeii (capia, gras si iute) taiati, de asemenea, cubulete. Amestecati bine.

Chilli con carneChilli con carne

Adaugati boiaua, chimionul si un varf de fulgi de ardei iute. Amestecati iar foarte bine. Dati focul un pic mai tare si puneti carnea de vita tocata. Cu ajutorul unei spatule de lemn sau a unei linguri, faramitati carnea si omogenizati (nu trebuie sa ramana bucati de carne mai mari de jumatate de unghie). Continuati sa omogenizati amestecul timp de 5 minute, la finalul caruia ar trebui carnea sa fie  usor rumenita (fara bucatele rosii). Intre timp, dizolvati cuburile de vita in circa 500 ml de apa clocotind. Turnati supa rezultata peste amestecul de legume si carne. Adaugati rosiile bucati din conserva si amestecati bine.

Chilli con carneChilli con carne

Puneti si pasta concentrata de tomate. Adaugati maghiranul, un pic de piper si de sos tabasco (puneti doar cateva picaturi de sos tabasco, gustati si completati daca doriti mai picant). Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti cratita cu un capac si reduceti focul. Lasati sa fiarba inabusit circa 20 de minute, amestecand din cand in cand si, daca este cazul, completand cu apa fierbinte daca vedeti ca “dispare” sosul.

Chilli con carneChilli con carne

Adaugati fasolea fiarta si scursa de apa. Amestecati bine, aduceti iar la punctul de fierbere si lasati sa fiarba incet circa 10 minute. Potriviti de sare, iar daca doriti sa fie chilliul si mai picant puneti inca doua-trei picaturi de tabasco. Adaugati bucatelele de ciocolata neagra si amestecati bine. Opriti focul si acoperiti cratita, lasand chilliul “sa se odihneasca” pret de 10-15 minute.

Chilli con carneChilli con carne

Serviti chilliul cald spre fierbinte, pe un pat de orez fiert simplu sau cu tortilla de porumb.

Chilli con carne

Calorii: 128 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Chilli con carne in “flacari””

  1. alison says:

    excelent!nu m-am informat niciodata despre provenienta,mereu am crezut cu tarie ca-i un fel mexican…

  2. Ana says:

    hmm ,arata bestial,dar o sa zici ca -s taranca, insa habar nu aveam de treaba cu ciocolata……… pot sa fac fara cioco sau atunci nu mai e gustul autentic?
    Ce mai faci, tu?

  3. Dino says:

    Sincer, si eu am crezut initial ca este un preparat mexican, mai ales ca-l gasesti in toate restaurantele mexicane de pe la noi. Dincolo de provenienta, oricum disputata si cu nenumarate variante, chilli-ul este intr-adevar senzational si merita incercat 🙂

  4. Dino says:

    Draga Ana, cum sa zic eu asa ceva? Niciodata. Eu ma bucur de intrebari si raspund oricand cu mare placere… Mai ales tie 🙂 Cat despre ciocolata, ea confera o aroma subtila si delicioasa, un plus de bogatie sosului si “imblanzeste” un pic iuteala data de ardei. O poti inlocui cu un pic de zahar brun, dar nu este chiar acelasi lucru. In ceea ce ma priveste, am lipsit un pic, ca am fost in rol de nasa la sfarsitul saptamanii trecute 😀

  5. Ana says:

    aha, bun! Am inteles si care i treaba cu ciocolata, mercic, ma bucur ca ai fost nasa, sa stiica mi-a fost dor de tine

  6. Dino says:

    Esti foarte draguta, Ana. Si mie mi-ati lipsit 🙂

  7. […] baza stau ceapa, usturoiul si dafinul. Cum imi mai ramasese un pic de fasole neagra dupa pregatirea Chilli-ului con carne, am pregatit-o in stil cubanez, iar pentru contrast am asezat-o pe un pat de orez cu sofran. […]

  8. Corina says:

    Cautam de mult o reteta scrisa in romaneste despre chilli.
    Am facut acum cateva zile acest fel de mancare. Sotului meu i-a placut foarte mult incat acum trebuie sa gatesc din nou acelasi fel de mancare:)).
    Lui ii plac in mod special mancarurile Tex-Mex. Multumesc!
    Din Alaska

  9. Dino says:

    :)) Foarte tare… Ma bucur mult, Corina, ca v-a placut reteta si ma simt si mai onorata sa vad ca astfel de mesaje vin tocmai din Alaska. Va urez toate cele bune si te mai astept cu mult drag pe la mine 🙂

  10. Vizitator says:

    Salutare tuturor. Impresia cu care raman dupa ce am citit pe-aici e ca pe net nu te poti plictisi, in plus poti gasi chiar si intamplator(ca mine) informatii interesante, utile. Multa bafta!

  11. Ana says:

    Foarte buna reteta, dar am o nelamurire: unde ati gasit CHIMION? Eu am tot cautat prin supermarketuri, dar nu am gasit…

  12. Dino says:

    Ana, prin Bucuresti chimion se gaseste in magazinele arabesti. Dupa IP vad ca esti din Cluj, asa ca poate fi o solutie sa comanzi de la unul din magazinele online. Sunt destule dupa cum vad (la o cautare “chimion macinat” pe google). Spor la bucatareala!

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11