
“Adobo” inseamna in spaniola sos sau marinada si se intalneste in Spania si America Latina la prepararea carnii de porc si pui, dar si pentru vita, miel ori sepie. In Filipine, “adobo” desemneaza insa procesul marinarii intr-un sos ce contine otet, ulei, piper si ierburi, urmat de preparare la foc mic.
Eu am ales sa pregatesc in “stilul” adobo niste ficatei de pui. Au iesit deliciosi, o combinatie inedita de acrisor, dulceag si picant.
Ingrediente:
– ficatei de pui, curatati si spalati 640 g
– sos soia 6 linguri
– usturoi 12 catei
– otet de vin 5 linguri
– ulei de masline 3 linguri
– piper macinat
– foi de dafin
Puneti intr-un bol sosul de soia, otetul, un pic de piper macinat, doua-trei frunze de dafin si 4 catei de usturoi taiati feliute. Amestecati bine si adaugati ficateii. “Invartiti-i” usor astfel incat sa fie acoperiti uniform cu sos. Acoperiti castronul si puneti-l la frigider pentru cel putin o ora, de preferat chiar peste noapte. Incingeti uleiul intr-un wok si puneti restul de usturoi, taiat de asemenea feliute.
Adaugati ficateii de pui, cu tot cu marinada in care au stat. Aduceti la punctul de fierbere, acoperiti wok-ul si dati focul incet. Lasati sa fiarba inabusit timp de 15 minute, amestecand din cand in cand. Luati capacul si dati focul mai mare pentru ca ficateii sa se rumeneasca un pic.
Serviti ficateii calzi, preferabil cu o garnitura de orez, dar merg si niste cartofi prajiti (eventual dupa reteta de aici).
Calorii: 244 kcal / 100 g.
Data viitoare cand mai cumpar ficatei, asa-i pregatesc. Sunt sigura ca este gustoasa combinatia!!!
Da, este foarte gustoasa combinatia si merita incercata. Te mai astept, cu drag 🙂
merge si pus si altfel de otet?
Camy, merge si un altfel de otet (de mere, de pilda), dar nu va avea chiar aceeasi aroma. Daca pui de mere, as recomanda sa pui un pic mai putin otet 🙂
este foarte buna, am gati-o de doua ori si am sa mai pregatesc, nu ma asteptam sa iasa asa bun, medicul mi-a recomandat fiecatii deoarece contin fier si sunt foarte fericita ca am gasit un mod de a-i pregati sa iasa asa buni
Jully, ma bucur mult ca ti-au placut ficateii :). Sunt intr-adevar deliciosi. Iti doresc multa sanatate si sarbatori fericite!
Am luat si eu sos de soia dar e sos de soia dulce…am gustat din el si are gust de zahar caramelizat…nu stiu daca o sa-mi iasa reteta…in compozitie are zahar 55%. 🙁
@ Adl, am vazut comentariul tau de cand l-ai postat, dar asteptam sa revii cu un nou comentariu, pentru a ne spune cum ti-a iesit, in cele din urma, reteta. Eventual, sa ne dai detalii si despre marca sosului si de unde l-ai luat, ca sa stim cu totii sa-l evitam…
Am revenit ????
Surprinzator dar au iesit foarte buni…n-am mai mancat ficatei atat de buni. N-am respectat intocmai reteta, am pus aprox. 2linguri (cu mare frica) de sos soia, despre care am spus mai sus si mai mult usturoi (imi place usturoiul in mancare). I-am lasat cam o ora la frigider.
Au avut un gust dulce acrisor dar foarte aromati, foarte buni.
Sosul l-am luat de la mega, era singurul fel. E marca lor.
E prima oara cand iau/folosesc sos de soia dar o sa caut si simplu.
Multumesc mult pentru reteta ????
@ Adl, ma bucur ca ti-au placut ficateii si ca, pana la urma, a fostul totul in regula. O zi buna iti doresc!
Dino,
Esti foarte bun in ceea ce faci. Azi am descoperit pegina ta si m-am amorezat pe loc. Felicitari!
Foare buna documentarea la fiecare reteta. Se simte flerul de artist culinar.
Ce sa zic, am imprimat o gramada de retete (nu prea mai am toner in cartus) pe care le voi incerta pe papilele gustative ale copiilor si barbatului meu.
Inca o data felicitari! Esti inspiratie!
@ Mirela, multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru ca ti-ai facut timp sa-mi lasi un mesaj. Sper ca toate retetele pe care le vei incerca sa fie pe placul familiei tale. Toate cele bune!
Hmm ficatei…ma asteptam la ceva mai WOW dupa comentariile de mai sus, dar din pacate nu a fost prea diferit de ficateii prajiti..de fapt ficateii prejiti sunt mai buni!
@ Kinom, stii cum e zicala aceea despre gusturi. Fiecare are dreptul la o opinie si nimic nu-l opreste sa aleaga varianta care-l multumeste. O zi buna in continuare!