Souvlaki – frigarui grecesti marinate

Unul dintre cele mai populare feluri de mancare din Grecia, souvlaki sau souvlakia inseamna frigarui din carne de porc, miel, vita sau peste (peste-spada, de preferinta), fara legume de cele mai multe ori, rumenite apetisant pe gratar. Ceea ce le deosebeste de restul frigaruilor este procesul de marinare intr-un sos din zeama de lamaie, ulei de masline, ierburi si, eventual, vin. Carnea devine astfel mai frageda si mai suculenta. Iar pentru ca desfatarea sa fie completa, souvlaki se acompaniaza cu un tzatziki racoritor.
Va propun, in cele ce urmeaza, souvlaki din carne de pui, servite pe un pat de ceapa rosie si “imbaiate” in sos, o combinatie delicioasa pe care am intalnit-o, insa, doar in partea de nord a Greciei, in special in tavernele frecventate de localnici. In ceea ce priveste condimentele pentru souvlaki, eu am folosit un amestec cumparat din magazinele grecesti, cuprinzand oregano, maghiran, praf de ceapa deshidrata, boia de ardei si chimion.

Ingrediente (pentru patru portii):
– piept de pui 425 g
– ulei de masline 4 linguri
– lamaie 1 buc.
– vin alb 80 ml
– ceapa alba (pentru marinada) 1 buc. mica (40 g)
– sare, piper
– condimente 2 lingurite

Souvlaki - frigarui grecesti marinate

Taiati pieptul de pui in cuburi si puneti-l intr-un castron. Adaugati 2 linguri de ulei de masline, 2 linguri de zeama de lamaie, 40 ml de vin, ceapa alba taiata feliute, sare, piper si o lingurita de condimente. Amestecati bine, astfel incat carnea sa fie acoperita uniform. Puneti intr-o punga care se inchide ermetic sau acoperiti castronul si bagati la frigider. Fiind vorba de pui, sunt suficiente pentru marinare 2-3 ore, dar daca folositi carne de porc, miel sau vita cel mai bine este sa lasati la marinat peste noapte. Inmuiati betele de frigarui in apa 25-30 de minute, dupa care infigeti bucatelele de carne. Puneti frigaruile pe gratarul incins sau, intr-o tavita, la grill-ul cuptorului.

Souvlaki - frigarui grecesti marinateSouvlaki - frigarui grecesti marinate

In timp ce se fac frigaruile (nu uitati sa le intoarceti!), pregatiti sosul pentru imbaiat frigaruile, din restul de ulei de masline si vin, 2 linguri de zeama de lamaie, un pic de sare si piper si o lingurita de ierburi.

Souvlaki - frigarui grecesti marinateSouvlaki - frigarui grecesti marinate

Pe un platou mai mic sau o farfurie mai mare, puneti felii de ceapa rosie, asezati deasupra frigaruile si stropiti cu sos. Serviti cu o lingura de tzatziki, cartofi prajiti in ulei de masline si lamaie.

Souvlaki - frigarui grecesti marinate

Calorii: 224 kcal / portia (fara cartofi prajiti si tzatziki).

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11