Nascut in nordul Italiei, sosul pesto inseamna, de regula, busuioc, sare, usturoi, branza (parmezan sau pecorino) si seminte de pin, toate zdrobite intr-un mojar si transformate intr-o pasta, cu ajutorul uleiului de masline. Pe langa sosul pesto genovez de mai sus, considerat deja “clasic”, mai exista pesto sicilian (contine si rosii, iar in loc de seminte de pin se pun migdale) si pesto calabrez (contine ardei grasi copti si piper). La nemti, intalnim o varianta cu leurda in loc de busuioc, in America de Sud exista “tallarines verdes”, ce contine spanac, iar in Franta se foloseste “pistou”, o combinatie de busuioc, patrunjel, usturoi pisat si branza rasa, dar fara seminte de pin.
Va propun o reteta mediteraneana seducatoare si foarte usor de preparat, gustoasa si aspectuoasa, in care pieptul de pui este invaluit intr-un sos cremos, iar apoi e “colorat” cu rosii cherry.
Ingrediente:
– piept de pui, dezosat si fara piele 480 g
– ulei de masline 30 ml
– rosii cherry 150 g
– sos pesto verde 2 lingurite cu varf (cca 35 g)
– smantana pentru gatit (15% grasime) 150 ml
– parmezan ras 70 g
– sare, piper
Intr-o tigaie de teflon mai mare, puneti uleiul de masline la incins. Asezonati bucatile de piept de pui cu sare si piper si puneti-le in tigaie. Intorceti-le de mai multe ori si rumeniti-le usor. Adaugati smantana si sosul Pesto.
Presarati parmezanul si amestecati usor. Adaugati rosiile cherry (intregi sau, daca sunt mai mari, taiate in jumatate). Mai lasati doar doua-trei minute, pentru ca rosiile sa nu se inmoaie foarte tare.
Serviti cald, eventual cu o garnitura de piure de cartofi sau de orez fiert. Din cantitatile de mai sus, rezulta patru portii!
Calorii: 200 kcal / 100 g.
Ce reteta minunata!!! Am sa o fac si eu ..am pus-o pe lista de asteptare:))
Felicitari pentru locul 3 din concurs!!
Duminica frumoasa
Ma bucur mult ca iti place reteta si astept sa-mi spui cum ti-a iesit 🙂 Felicitari si tie pentru premiul obtinut! O zi minunata in continuare si o saptamana frumoasa!
Delicioasa reteta 😛
La mine, este pe lista de “incercate” 🙂 a trecut de mult de statutul “in asteptare”
Foarte bine. Asta este si scopul: sa va tentez :D.