Vara, incerc sa profit la maximum de capsunele proaspete, parfumate si zemoase, de zece ori mai bune decat fructele din “plastic” pe care le gasesti iarna in supermarketuri, eventual si la preturi exorbitante. Tocmai de aceea, pentru aniversarea socrilor mei, mi-am zis sa-mi incerc norocul cu o reteta de tort de capsune si lamaie, ochita intr-un numar al revistei Ioana – secretele bucatariei.
Chiar daca la partea cu decorarea tortului nu am avut inspiratie maxima, va garantez ca gustul este intr-adevar de nota zece. Efectul este maxim… fara foarte multa bataie de cap 🙂
Ingrediente:
– un blat de tort (eu am facut unul rapid, dintr-o cutie de la Dr. Oetker)
– capsune 600 g (din care 200 g pentru ornat)
– gelatina 5 pliculete
– zahar tos 250 g
– smantana pentru frisca 400 ml
– iaurt gras 600 g
– sucul si coaja de la o lamaie
Pasati 400 de grame de capsune cu blenderul si dati piureul rezultat prin strecuratoare (pentru eliminarea samburilor). Intr-un castron, amestecati piureul strecurat cu 200 g iaurt si 100 g zahar.
Inmuiati 3 pliculete de gelatina in 5-6 linguri de apa, dupa care puneti-o sa se dizolve (la bain-marie sau la foc mic, fara a o lasa insa sa ajunga la punctul de fierbere). Rasturnati gelatina intr-un bol mic si puneti doua linguri din crema de capsune. Omogenizati si inglobati-o in restul de crema de capsune. Bateti 200 ml de smantana de frisca si puneti peste crema de capsune. Amestecati foarte bine, pentru omogenizare. Bagati crema la rece.
Intr-un alt castron, puneti restul de iaurt (400 g), restul de zahar (150 g), coaja rasa de lamaie si sucul de la lamaie. Amestecati bine. Inmuiati in 4 linguri de apa cele 2 plicuri de gelatina ramase, dupa care puneti-o sa se dizolve. La fel ca in cazul cremei de capsune, amestecati gelatina dizolvata cu doua linguri de crema de iaurt, dupa care puneti-o in restul de crema.
Adaugati la crema de iaurt frisca rezultata prin baterea celor 200 ml de smantana ramase. Bagati si aceasta crema in frigider pret de cateva minute, cat sa se intareasca un pic. Intre timp, pasati cateva capsune cu blenderul si amestecati-le cu un sirop facut din cateva linguri de apa si putin zahar. Folositi siropul de capsune rezultat pentru a insiropa blatul.
Umpleti doua sprituri (fiecare cu cate o crema) si incepeti sa montati tortul (asezati blatul, inainte, in forma in care l-ati copt, avand grija sa inveliti peretii cu folie alimentara). Incepeti din exterior spre interior sa puneti “siraguri” de crema, alternand crema de capsune cu cea de lamaie. La al doilea si al treilea strat, aveti grija sa puneti invers: peste crema de capsune vine cea de lamaie si invers. Deasupra, faceti tot cu spritul cateva “gramajoare” decorative. Eu le-am facut pe doua randuri, dar nu chiar din margine, pentru a lasa loc capsunelor proaspete.
Dati tortul la frigider, cateva ore sau peste noapte, iar inainte de a-l servi ornati-l cu cateva capsune proaspete. Eu le-am pus pe margine si in centru dar, cu siguranta, exista si alte variante, mai inspirate decat a mea.
Calorii: 270 kcal / 100 g (aproximativ 350 kcal / portia de 130 g; rezulta 12 portii).
ce deliciiiiiiiiii faci tu,draga mea! Am gasit maizena la carrefour, multumesc frumos! Duminica placuta!
Multumesc mult, Ana, si ma bucur ca ai gasit Maizena. Cat despre tort, a fost intr-adevar delicios. Singurul lui “defect” a fost ca s-a terminat repede de tot 🙂