Tarta flambata – specialitate nemteasca

Nu este o tarta in sensul cunoscut de toti, dar va pot garanta ca, odata incercata aceasta specialitate nemteasca, ea isi va gasi rapid loc pe lista preparatelor preferate. In functie de regiune, Flammekueche sau Tarte Flambee, cum este numita aceasta tarta, variaza ca ingrediente, dar la baza avem tot un aluat subtire de paine, smantana proaspata, ceapa si afumatura.

Tarta se numeste “flambata” deoarece se spune ca era folosita pentru a testa daca cuptorul cu lemne a ajuns la temperatura potrivita pentru a coace painea. Daca flacarile erau suficient de puternice, ele aproape ca ardeau marginile tartei, iar aceasta era gata in doar unul-doua minute.

Ingrediente:
– faina 270 g
– bere 60 ml
– lapte integral 90 ml
– apa 60 ml
– zahar 1 lingura (20 g)
– drojdie 1 pliculet
– ceapa 1 buc. mare sau doua mai mici (110 g)
– smantana proaspata grasa (25% grasime) 200 g
– kaizer, taiat betigase 180 g
– ulei de masline 2 linguri
– sare 1 lingurita
– nucsoara macinata, piper

Tarta flambata / Tarte flambee

Intr-un bol mic, amestecati 30 de grame de faina cu zaharul si drojdia uscata. Puneti apa incalzita, amestecati, acoperiti bolul si lasati sa creasca, intr-un loc caldut, circa 30 de minute. Dupa ce se umfla maiaua, adaugati berea si laptele si omogenizati usor.

Tarta flambata / Tarte flambeeTarta flambata / Tarte flambee

Dati drumul la cuptor si setati-l la 250 de grade Celsius. Intr-un castron mai mare, puneti faina ramasa (240 g) si lingurita de sare. Turnati maiaua cu bere si lapte si framantati aluatul circa un minut. Aluatul se va desprinde de pe peretii castronului si va fi elastic. Puneti-l la crescut, in castronul acoperit, undeva la caldura. Cand si-a dublat volumul, apasati-l cu mana si mai lasati-l sa creasca o data.

Tarta flambata / Tarte flambeeTarta flambata / Tarte flambee

In paralel, puneti uleiul intr-o tigaie nonaderenta si caliti ceapa taiata feliute subtiri. Scoteti-o pe o farfurie cand este gata. Intr-un bol mic, amestecati smantana proaspata, cu un pic de sare, piper si jumatate de lingurita de nucsoara macinata.

Tarta flambata / Tarte flambeeTarta flambata / Tarte flambee

In tigaia in care ati calit ceapa, puneti la prajit si betigasele de kaizer. In acest moment, ar trebui sa fi crescut si aluatul.

Tarta flambata / Tarte flambeeTarta flambata / Tarte flambee

Intr-o tava, puneti hartie de copt si ungeti-o cu un pic de ulei. Intindeti aluatul intr-o foaie subtire, aproximativ de dimensiunile tavii. Puneti uniform pe foaie kaizerul rumenit, ceapa calita si, pe deasupra, smantana cu nucsoara. Daca doriti mai puteti rasni un pic de piper pe deasupra (eu am pus doar pe jumatate de tarta). Rulati usor spre interior marginile foii, astfel incat sa obtineti o mica bordura, pentru a preveni pierderea sucului pe care si l-ar putea lasa compozitia. Bagati in cuptorul incins si lasati circa 20 de minute sau pana cand marginile tartei sunt rumenite usor.

Tarta flambata / Tarte flambeeTarta flambata / Tarte flambee

Indepartati bordura de aluat cu un cutit bine ascutit, taiati tarta in patrate si serviti-o calda. Este buna si rece, a doua zi, dar aluatul nu mai va fi la fel de crocant.

Tarta flambata / Tarte flambee

Calorii: 371 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Tarta flambata – specialitate nemteasca”

  1. Elena odagiu says:

    Bunaaaaaa!

  2. Dino says:

    Intr-adevar. Este foarte buna, mai ales atunci cand o scoti din cuptor: crocanta si savuroasa :). Pacat ca are asa multe calorii 🙁

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11