Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Combinatie inedita de condimente, ierburi, legume, seminte si chiar fructe, amestec de arome si gusturi care-ti invaluie innebunitor papilele gustative si-ti incanta mirosul, preparatele indiene se gasesc in topul preferintelor mele culinare. Asa ca nu puteam sa ma abtin sa nu incerc pregatirea lor acasa, dar nu inainte de o aprovizionare serioasa cu mirodeniile necesare.

Pentru inceput, va propun o varianta de pui indian cu unt. Cu alte cuvinte, celebrul Butter Chicken sau Murgh Makhani!

Ingrediente:
– piept de pui, taiat fasiute 500 g
– unt 100 g
– caju 12-15 buc.
– ceapa 1 buc. mare sau 2 buc. mici (160 g)
– usturoi 4 catei
– smantana pentru gatit 100 ml
– ulei 2 linguri (eu am folosit ulei de masline)
– rosii decojite 300 g
– zahar brun 10 g
– ardei iute verde 1 buc.
– coriandru verde 1 legatura
– seminte de coriandru macinate 1 lingurita
– chimion macinat 1/2 lingurita
– ghimbir ras 1 lingurita cu varf
– chilli pudra (boia iute) 2 lingurite
garam masala 1 lingurita
– sare, piper

Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Puneti puiul intr-un castron, impreuna cu doi catei de usturoi pisati, jumatate de lingurita de ghimbir ras, o lingurita de pudra chilli, jumatate de lingurita coriandru macinat, sare si piper. Amestecati bine, astfel incat puiul sa se acopere uniform. Intr-o tigaie sau wok, incingeti uleiul si puneti puiul la prajit.

Pui indian cu unt (Butter Chicken)Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Lasati putin, doar pana cand se rumeneste un pic puiul (nu acoperiti!). Scoateti puiul pe o farfurie si in acelasi wok faceti sosul. Incepeti punand ceapa taiata (nu conteaza cum o taiati pentru ca sosul se va procesa cu blenderul), chimionul, restul de usturoi pisat si restul de ghimbir ras.

Pui indian cu unt (Butter Chicken)Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Amestecati bine, puneti un strop de apa si lasati unu-doua minute. Adaugati restul de coriandru macinat, cajuul, restul de pudra de chilli si ardeiul verde iute, curatat de seminte si taiat bucatele. Amestecati bine si puneti rosiile decojite, faramitate un pic.

Pui indian cu unt (Butter Chicken)Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Dati focul mic si acoperiti, lasand sa fiarba usor cateva minute. Opriti apoi focul si lasati sa se raceasca un pic. Transformati sosul intr-un piure, cu ajutorul blenderului. Piureul obtinut puneti-l inapoi in wok, peste untul topit.

Pui indian cu unt (Butter Chicken)Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Amestecati bine si puneti zaharul. Adaugati smantana si bucatelele de pui rumenite. Se mai lasa doua-trei minute, se pune garam masala si se opreste focul. Daca aveti, puteti pune si jumatate de lingurita de schinduf!

Pui indian cu unt (Butter Chicken)Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Serviti cald, pe un pat de orez basmati fiert (simplu, doar cu putina sare), iar pe deasupra presarati frunze tocate de coriandru verde.

Pui indian cu unt (Butter Chicken)

Calorii: 160 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).

You can leave a response, or trackback from your own site.

12 Responses to “Pui indian cu unt (Butter Chicken)”

  1. Elena says:

    Buna propunerea! Dar fara pat de orez, pentru mine, nu pentru ca nu mi-ar placea, dar n-am voie combinatia carne-orez la dieta. Dar puiul l-am “arestat”!

  2. Dino says:

    Ma bucur, Elena, ca-ti surade reteta de pui indian. Astept sa-mi spui si impresiile de dupa realizarea ei. Cat despre patul de orez, tu stii cel mai bine ce se potriveste dietei tale. Eu prefer sa mananc orice, dar incerc sa numar caloriile πŸ™‚

  3. alina says:

    o reteta indiana pentru Butter Chicken care mi s-a parut mai usor de facut este cea de pe http://www.asianhomegourmet-online.ro/retete-indiene-indian-butter-chicken-344.html
    acum nu mai calc in restaurante asiatice πŸ˜€

  4. Dino says:

    Da, reteta este mai usor de facut dar doar pentru ca amestecul de condimente este de-a gata. La urma, urmei este o chestiune de preferinte, Alina. Nu neaparat tot ce este mai usor de facut este la fel de bun πŸ™‚

  5. […] bucataria indiana se afla printre preferatele mele. Iar Puiul Tikka Masala se “bate” cu Butter Chicken-ul pentru primul loc in top . Este vorba de bucati de pui, de obicei fara os, marinate cu multe […]

  6. sanda says:

    tocmai ce l-am gatit si eu, si a iesit suuuuper!
    mercic frumos de reteta!

  7. Dino says:

    Cu placere, Sanda. Ma bucur foarte mult ca ti-a placut Butter Chicken-ul. Si eu l-as face aproape zilnic, asa de mult imi place :).

  8. Dana G says:

    Tocmai ce am gatit acest pui, care a primit nota 7 de la sotul meu … indian.
    Ne-a placut mult de tot, iar de la 7 la 10 ajungem daca mai adaugam niste mirodenii specifice din India, si eventual la ei pe plita nu la noi.
    Multumesc de reteta.
    Bun, bun de tot, avand in vedere ca eu gatesc mancare indiana din retete romanesti, de pe acest site πŸ™‚

  9. Dino says:

    @ Dana G, ma bucur mult ca puiul a fost pe gustul vostru si multumesc pentru aprecieri. Sunt sigura ca “la ei pe plita” puiul acesta ar fi intr-adevar minunat :D. Of, ce mi-ar placea sa-l pot incerca!

  10. Flori says:

    Pentru cate persoane este reteta aceasta??

  11. Alex Major says:

    Excelent! Ok, sunt un chef de 3* Michelin, dar totusi dupa reteta ta m-am ghidat! Usor, rapid, gustos! Sa ai ingredientele si totul merge “ca uns”.
    Pofta buna!

  12. Charminar says:

    M? bucur s? v?d c? mul?i romΓ’ni se bucur? de re?ete indiene precum untul de pui. V? mul?umim c? a?i postat aceast? re?et? delicioas?.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11