Daca v-ati saturat de pastele cu sos de rosii, cu peste, carne sau sunca, va propun sa incercati, daca nu ati facut-o deja, o portie de paste cu sos de branza. Asa numitele paste quattro formaggi, atat de indragite de italieni. Sunt pe cat de usor de facut, pe atat de gustoase.
Fata de combinatia clasica de branzeturi, am optat pentru o varianta mai la indemana: brie, gorgonzola, mozzarella si parmezan. Topite in smantana si parfumate cu un strop de nucsoara sunt tocmai potrivite pentru a invalui tagliatellele, sortiment de paste despre care se spune ca ar fi fost inventate pe la 1487 si ar fi fost inspirate de coafura unei ducese.
Ingrediente:
– tagliatelle proaspete 600 g
– smantana pentru gatit 300 ml
– gorgonzola 150 g
– parmezan ras 90 g
– mozzarella, felii 300 g
– brie 140 g
– nucsoara, sare, piper
– eventual un pic de unt pentru uns
Puneti apa la fiert intr-o oala mare, pentru paste, si incalziti cuptorul (circa 180 grade Celsius). Intre timp, intr-un vas nonaderent, puneti la foc mic smantana. Adaugati brie-ul si gorgonzola taiate bucati. Amestecati pana se topesc. Puneti parmezanul, sare, piper si un strop de nucsoara.
Cand pastele au fiert (conform indicatiilor producatorului), scurgeti-le de apa si puneti-le peste sos. Amestecati cu grija, pentru a nu faramita pastele. Puneti-le intr-un vas termorezistent, eventual uns cu un pic de unt (eu am “sarit” untul, pe ideea ca oricum preparatul contine destula grasime). Puneti deasupra pastelor feliile de mozzarella si dati la cuptor.
Lasati pastele in cuptor circa 10 minute, doar pana cand se topeste mozzarella de deasupra. Serviti imediat.
Calorii: 199 kcal / 100 g.