In SUA si Canada, curcanul este nelipsit de pe masa de Craciun sau de Ziua Recunostintei, obicei raspandit treptat si in alte tari si care a inceput sa patrunda si pe plaiurile mioritice. Mie imi place suficient de mult curcanul pentru a nu astepta pretextul vreunei sarbatori. Am profitat din plin, asadar, de vizita unor rude pentru a pregati o varianta parfumata si savuroasa, la care trageam de mult cu ochiul intr-o revista de specialitate. Va propun un curcan umplut cu ierburi proaspete si lamaie, la care am adaugat din mers un pic de afumatura, cat sa imprumute o adiere.
Ingrediente:
– un curcan de circa 5 kg
– trei lamai
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– ceapa alba 7 buc.
– ceapa rosie 7 buc.
– unt 50 g
– paine alba, felii 300 g
– patrunjel 30 g
– salvie 20 g
– cimbru 20 g
– dafin 7-8 foi
– vin alb 300 ml
– sare, piper
Eventual:
– carnaciori de bere 10 buc.
– felii bacon afumat, taiate in jumatate, pe latime 5 buc.
Incalziti cuptorul (190-200 grade Celsius). Intr-o tigaie mare, puneti uleiul si caliti usor ceapa alba taiata marunt. Intre timp, cu ajutorul blenderului, tocati in mai multe transe patrunjelul, salvia si cimbrul (pastrati vreo 3-4 crengute de cimbru), impreuna cu feliile de paine. Puneti amestecul de paine si ierburi peste ceapa calita.
Adaugati in tigaie zeama de la 2 lamai si coaja de la 3 lamai. Asezonati cu sare si piper si dati circa 20 de minute la cuptor. Pregatiti un vas termorezistent, asezand pe fund un strat de ceapa rosie (circa 4 buc.) taiata rondele, foile de dafin si crengutele de cimbru pastrate.
Curcanul se spala si se sterge usor de apa. Cu foarte mare grija, pentru a nu o rupe, se desprinde pielea curcanului de pe piept, cu degetele, plecand de la deschizatura din dreptul gatului. In spatiul rezultat, sub piele, se introduce din amestecul de paine, lamaie si ierburi. O parte din amestec se introduce in interiorul curcanului, impreuna cu ceapa rosie ramasa, taiata in jumatati sau in sferturi (in functie de marime). Daca doriti, puteti pune inauntru si maruntaiele curcanului.
Curcanul se unge cu unt si se pune peste patul de ceapa. Daca a ramas amestec de lamaie si ierburi, puneti-l si pe acesta imprejurul curcanului. Acoperiti curcanul cu o folie de aluminiu si dati-l la cuptor. Daca este prevazut cu termometru (asa cum este cazul majoritatii curcanilor cumparati din supermarket), ati scapat de grija, pentru ca va anunta cand curcanul este gata. Mai precis, va sari capatul rosu (vezi foto). Daca nu aveti un curcan cu termometru incorporat, calculati cate 40 de minute pentru fiecare kilogram de curcan (cantarit cu tot cu umplutura!). Cu circa 30 de minute inainte de terminarea timpului estimat pentru a fi gata curcanul, scoateti folia de aluminiu. Daca doriti, puteti pune pe langa curcan carnaciorii de bere infasurati in felii de bacon (prinsi cu scobitori, ca sa nu se desfaca).
Cand curcanul este gata, daca il intepati ar trebui sa iasa un suc limpede. Opriti cuptorul si lasati-l “sa-si traga un pic sufletul”, fara a-l acoperi, inainte de a-l servi.
Calorii: Bucurati-va de curcan si de compania invitatilor fara a va mai face probleme 🙂
Sugestie: Curcanul se poate servi cu niste cartofi prajiti, dar si mai bine merge cu Orezul cu lamaie si sofran.
Arata bine, cred ca si gustul este fenomenal, eu as adauga niste praz si leustean pe acolo, va voi spune dupa ce testez la cuptor.
Pofta buna de Ziua Recunostintei!
P.S. “bacon” e de fapt “sunca”.
@ Ion Capatina, ma bucur ca va inspira reteta. Evident, fiecare poate adauga unele ingrediente (ierburi, condimente) dupa inspiratie. Sunt chiar curioasa cum va va iesi cu leustean! Cat despre bacon, pentru a nu crea confuzie cu sunca de Praga sau variantele similare, prefer aceasta denumire.