Nu stiu altii cum sunt, dar intre o felie de tort si o cupa de inghetata eu as alege oricand inghetata. Cu o singura conditie: sa fie de buna calitate! Din pacate, inghetata care se gaseste in magazine este ori proasta (mai degraba o apa colorata dulce, cu multe chimicale) ori nejustificat de scumpa. Asa ca, de o vreme incoace, am apelat frecvent la alternativa: inghetata facuta in casa, cu lapte, oua si eventual fructe adevarate, nu din prafuri. Unde mai pui ca un astfel de desert poate fi pregatit din timp in cazul unei mese cu mai multi invitati :).
Va invit in cele ce urmeaza la o cupa de savuroasa inghetata de caramel!
Ingrediente:
– lapte integral 480 ml
– smantana pentru frisca 240 ml
– galbenusuri 4 buc.
– zahar brun 170 g
– un praf de sare
– esenta de vanilie 1 fiola
Intr-o cratita, puneti zaharul brun cu o lingura de apa. Lasati 2-3 minute, pana cand zaharul se topeste, transformandu-se intr-un sos maroniu (cu cat lasati mai mult cu atat va fi mai intensa aroma, dar aveti grija sa nu ardeti zaharul prea tare, pentru a nu deveni amar). Puneti cu mare atentie smantana peste zaharul caramelizat.
Omogenizati bine si adaugati laptele. Mestecati in continuu pana cand se topeste tot caramelul. Adaugati fiola de esenta de vanilie. Opriti focul cand compozitia de zahar, lapte si smantana este aproape fierbinte. Separat, intr-un castron, bateti galbenusurile cu un praf de sare.
Puneti putin cate putin din amestecul de lapte, zahar si smantana peste galbenusurile batute. Cand ati pus tot amestecul si ati omogenizat bine, turnati compozitia intr-o oala cu pereti dubli sau intr-un vas pretabil pentru bain-marie. Mestecati continuu si lasati doar pana cand compozitia capata o consistenta cremoasa. NU lasati sa fiarba!
Luati de pe foc, lasati sa se raceasca si, apoi, dati la frigider macar 3 ore. Cand s-a racit bine, puneti compozitia in masina de facut inghetata. La terminarea programului, mai lasati-o cateva ore la congelator inainte de a o servi (eventual cu un topping de ciocolata deasupra).
Puteti obtine o inghetata cremoasa si fara masina: scoateti cutia cu inghetata din congelator din doua in doua ore si omogenizati foarte bine (cu o furculita sau cu mixerul). Repetati “operatiunea” cel putin de trei ori.
Calorii: 253 kcal / 100 g.
Am facut si eu aceasta inghetata si a fost f. apreciata de intreaga familie.Multumesc mult pt. reteta.
@ Violeta, cu multa placere. Ma bucur ca v-a placut si te invit sa incerci si alte retete de inghetata de pe blog. Toate cele bune!