In Italia, inghetata (“gelato”) este considerata mai degraba o mancare naturala si hranitoare decat un rasfat dulce, aducator de vinovatii in fata cantarului. Facuta cu oua “adevarate”, cu lapte proaspat integral si smantana, cu fructe sau nuci, gelato este bogata in proteine, vitamine (E si B2), calciu si fosfor, este usor de digerat si atat de savuroasa.
Iata in cele ce urmeaza favorita mea: inghetata de alune de padure!
Ingrediente:
– alune de padure 210 g
– lapte integral 650 ml
– galbenusuri 4 buc.
– zahar 4 linguri (110 g)
Incalziti cuptorul. Puneti intr-o tava, pe hartie de copt, alunele de padure la prajit. Lasati-le doar cateva minute in cuptorul incins (pentru a nu prinde un gust amarui). Cand s-au racit un pic, frecati-le usor intre degete pentru a le curata de coaja. Cu ajutorul unui blender, maruntiti alunele cat mai mic posibil.
Puneti laptele la incalzit si lasati-l pana incep sa se formeze pe margine mici bule. Stingeti focul, puneti alunele macinate, amestecati bine si acoperiti. Lasati cateva ore sau macar pana cand compozitia se raceste total. Strecurati cu ajutorul unei strecuratoare fine, iar cu o lingura presati foarte bine alunele imbibate cu lapte pana cand obtineti o pasta aproape uscata (puteti folosi si un tifon dublu pentru a stoarce laptele parfumat din alune).
Intr-un alt castron, puneti galbenusurile cu zaharul tos. Bateti cu mixerul pana cand zaharul incepe sa se topeasca si obtineti o spuma de un galben pal.
Adaugati, putin cate putin, din laptele parfumat, amestecand in continuare. Cand ati obtinut o compozitie omogena, puneti-o la bain-marie sau intr-o oala cu pereti dubli, umpluti cu apa. La foc mic spre mediu, amestecati continuu pana cand apa incepe sa fiarba, iar compozitia de oua si lapte a dobandit o consistenta cremoasa. Lasati-o sa se raceasca total si puneti-o 3-4 ore la frigider inainte de a o turna in masina de facut inghetata.
Serviti-o presarand deasupra cateva alune de padure prajite si sfaramate.
Puteti obtine o inghetata cremoasa si fara masina: scoateti inghetata din congelator din doua in doua ore si omogenizati-o foarte bine (cu o furculita sau, si mai bine la inceput, cu mixerul). Repetati procedeul de macar trei ori.
Calorii: 230 kcal / 100 g.
[…] inghetata de alune de padure a iesit cu adevarat senzationala, m-am gandit sa incerc si o inghetata de arahide, schimband insa […]
Pe langa divina inghetata Malaga de pe acest site am incercat si inghetata de mai sus.
Are un gust deosebit, merita incercata, nu am mai mancat pana acum asa ceva, aduce la gust cu untul de arahide.
Felicitari si pentru acest deliciu!
Mada
Multumesc mult, Mada. Trebuie sa recunosc ca inghetata de alune de padure este preferata mea, la stransa egalitate cu cea de capsune :D.
Bunaseara,
Reteta mi se pare interesanta, dar am o intrebare in ceea ce priveste pasta de alune dupa decantare si filtrare: se vor introduce si alunele sau folosim numai laptele parfumat?
Multumesc cu anticipare pentru raspuns.
@ Lucie, se foloseste doar laptele parfumat. Eu asa am facut de fiecare data si toata inghetata pe care am vazut-o de alune de padure este “curata”, fara bucatele. Imi imaginez insa ca, daca nu te deranjeaza sa simti cand mananci bucatelele inmuiate de alune, le poti pune si alunele inmuiatepe acestea. Sper sa-ti placa inghetata!