Preparata din oua si legume, branzeturi, paste si chiar carne, frittata e caracteristica bucatariei italiene si se spune ca s-a nascut din dorinta de a utiliza “resturile” din frigider. Fata de omleta obisnuita, frittata are o textura mai pufoasa, data de ouale batute astfel incat sa incorporeze mai mult aer. Frittata are ca echivalent in bucataria iraniana un preparat numit “kookoo”, in care se pun diferite ierburi, dar si nuci si stafide.
Fata de “suratele” din Italia, frittata de mai jos are branza Cedar. Poate fi servita nu doar la micul-dejun, ci si la pranz sau cina.
Ingrediente:
– ciuperci champignon, curatate si spalate 570 g
– broccoli 550 g
– cartofi, curatati si taiati cubulete 650 g
– ulei de masline 2 linguri
– oua 8 buc.
– lapte 250 ml
– mustar Dijon 2 linguri (100 g)
– branza Cedar 250 g
– sos de ardei iute, cateva picaturi
– sare si piper
Dati drumul la cuptor, la 200 de grade Celsius. Intr-un vas termorezistent, puneti ciupercile taiate felii, cartofii si uleiul. Adaugati sare si piper, amestecati si dati la cuptor. Lasati 20 de minute, amestecand legumele inca o data, la mijlocul timpului. Intre timp, intr-un castron, bateti ouale cu mixerul. Adaugati mustarul de Dijon si sosul de ardei iute (cateva picaturi, in functie de cat de iute este sosul si de gust).
Incorporati laptele, batand in continuare. Puneti sare si piper, dupa gust. Scoateti vasul din cuptor si adaugati broccoli, taiat in buchete mici.
Presarati branza taiata cubulete. Turnati amestecul de oua, lapte si mustar, distribuindu-l uniform in vas. Bagati vasul in cuptor, la mijloc.
Lasati frittata sa se coaca aproximativ 45-50 de minute sau pana cand, intepand cu o furculita, dintii acesteia ies curati.
Cine doreste ca frittata sa fie si mai pufoasa, poate injumatati cantitatea de legume, mentinand insa numarul de oua.
Calorii: 114 kcal / 100 g.
[…] spuneam cu ceva timp in urma, cand am postat reteta de Frittata cu broccoli, ciuperci, cartofi si branza Cedar, ca acest fel de mancare specific bucatariei italiene este, de fapt, o omleta in care puneti cam […]