Cel mai popular fel de mancare din Regatul Unit si Irlanda, “Fish ‘n’ chips” este alcatuit, dupa cum ii spune si numele, din peste si cartofi, ambele prajite intr-o baie de ulei incins. Primul Fish and Chips Restaurant a fost deschis in Londra in 1860, iar combinatia a devenit rapid, datorita pretului scazut, preferata “clasei muncitoare”. Fish and Chips se bucura de popularitate si in Australia, Noua Zeelanda si Canada.
Ingrediente:
Paneul de peste:
– faina 90 g
– bere 150 ml
– ou 1 buc.
– peste file (cod, pangasius) 360 g
– ulei pentru prajit
Garnitura:
– cartofi pentru prajit
– ulei pentru prajit
– mazare (congelata, in cazul meu)
Sosul Tartar:
– maioneza light 90 g
– capere 17 g
– castraveti cornichon acri 5-6 buc.
– marar, patrunjel
– suc de lamaie
Puneti apa intr-o cratita mica si, cand clocoteste, adaugati mazarea. Cat fierbe aceasta, incepeti sa pregatiti aluatul pentru pane: se separa galbenusul de albus si se pune intr-o farfurie, impreuna cu faina (mai putin 2 linguri) si berea.
Omogenizati foarte bine amestecul. Separat, bateti albusul pana obtineti o spuma tare (asemanatoare celei pentru bezele). Adaugati spuma la galbenusul cu faina si bere si amestecati usor. Pentru a fi un pic mai usori (adica, sa inghita mai putin ulei), fierbeti intai un pic cartofii cuburi. Doar cateva minute, pana cand cu varful unei furculite puteti zgaria usor suprafata unui cub de cartof.
Tavaliti fileul de peste prin faina pusa de o parte, apoi prin amestecul de oua, bere si faina. Prajiti in ulei incins.
Scurgeti de apa cartofii si lasati-i un pic sa se zvinte inainte de a-i praji in ulei incins (fiind un pic fierti, vor absorbi mai putin ulei decat daca i-ati fi prajit direct). Tot pentru a fi cat mai putin ulei in preparatul final, pestele prajit il scoateti pe o farfurie acoperita cu un servet de hartie, pentru ca acesta sa absoarba excesul de grasime.
Pentru sosul tartar, amestecati maioneza cu mararul si patrunjelul (in cazul meu, amandoua au fost uscate, din pacate). Puneti zeama de lamaie si piper dupa gust. Adaugati caperele si castravetii taiati marunt. Amestecati bine.
Paneul de peste se serveste pe o farfurie-platou alaturi de cartofi prajiti, mazare si sos tartar.
Calorii: Suficient de multe pentru a considera preparatul rasfatul de “o data pe saptamana” 🙂
E o reteta minunata!Si eu o fac din cand in cand,decat ca am grija ca berea sa fie foarte foarte rece.Uneori tin putin aluatul in frigider acoperit cu o folie,ca la tempura.
Aha… multumesc pentru pont, Yiva. Te mai astept cu sugestii si comentarii. O zi minunata iti doresc!