Prajitura ingerilor (Angel Food Cake) reprezinta solutia ideala pentru a folosi numeroasele albusuri care raman de la inghetate. Este o prajitura foarte populara in Statele Unite ale Americii. Numele si-l datoreaza texturii deosebit de pufoase si lejeritatii sale (nu are deloc grasime). “Opusul” Prajiturii ingerilor este considerata a fi Prajitura diavolului (cu unt si ciocolata).
Prajitura ingerilor se coace de obicei intr-o forma rotunda cu tub, care NU se unge (prajitura creste mai mult, “agatandu-se” de peretii formei). Se taie cu un cutit cu lama zimtata (pentru a nu compacta prajitura).
Ingrediente:
– albusuri 12
– faina 130 g
– zahar pudra 100 g
– zahar tos 150 g
– praf copt 1 varf de cutit
– sare 1 varf de cutit
– coaja de lamaie si de portocala
– sucul de la jumatate de lamaie
– esenta de vanilie 1 fiola
– esenta de lamaie 1 fiola
– zahar pudra pentru glazura (in cazul meu, cu aroma de vanilie)
Dati drumul la cuptor (circa 200 grade). Faina se cerne intr-o farfurie. Peste ea, se cerne zaharul pudra si se amesteca usor. Intr-un castron, se bat albusurile cu sarea si praful de copt pana rezulta o spuma. Se pune atunci zaharul tos, dar numai cate o lingura o data.
Cand obtineti o spuma “tare” si lucioasa, se adauga esentele (de vanilie si de lamaie), coaja de lamaie si de portocala si cateva picaturi din sucul de lamaie. Se incorporeaza apoi faina, tot cate o lingura o data si pusa in ploaie, amestecand foarte usor.
Compozitia se pune intr-o forma cu tub fara a o unge. Se niveleaza usor si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil. Se tine circa 25-30 de minute sau pana cand trece “testul” paiului (intepati cu un pai sau o scobitoare si daca iese curat/a inseamna ca prajitura este coapta). Se scoate imediat din cuptor si se pune forma rasturnata pe gatul unei sticle. Se lasa asa circa 2 ore, pana cand prajitura s-a racit complet.
Cu ajutorul unui cutit, scoateti cu grija prajitura din forma. Se pune pe platou si se imbraca eventual cu glazura (facuta din plicul de zahar pudra cu aroma de vanilie si sucul de lamaie – circa 2-3 linguri de suc, in functie de cat de densa vreti sa fie glazura). Se taie doar cand glazura s-a intarit.
Calorii: 247 kcal / 100 g (fara glazura!).
[…] solutie pentru valorificarea albusurilor ramase de la inghetata: Prajitura ingerilor ! Posted in 200-300 kcal, Inghetate, Noutati Tags: inghetata, inghetata de visine, inghetata […]
Cum sa scoti prajitura din cuptor si s-o intorci… cred ca se insira pe toata masa… nu stiu, daca zici tu o sa incerc… nici din poza nu prea se vede bine cum sta prajitura intoarsa… dar imi place ideeea
Sincer, si eu am avut emotii cand am intors-o prima data. La fel ca tine, ma gandeam ca se va insira peste tot :)) Nu este insa asa atata timp cat NU ungi forma cu unt si nu o tapetezi cu faina.
[…] sunt la fel ca la Prajitura ingerilor cu lamaie, mai putin fiola de esenta de lamaie. Si etapele pregatirii sunt la fel, doar ca atunci cand […]
[…] – My Fancy Cake- cu sos din fructe de p?dure – 3Sisterscooking- cu fri?c? ?i c?p?une – Pansy- cu glazur? de ciocolat? – Gurmandino- în alb ?i negru, cu l?mâie […]