Biltong – gustul autentic al Africii de Sud

Biltong3

Va spuneam, acum cateva zile, ca de mult am in minte sa infiintez pe blog o rubrica de incursiuni culinare, unde sa impartasesc cu voi ce am descoperit in bucatariile altor parti ale globului. Fie ca este vorba de un ingredient mai putin obisnuit, fie de un obicei culinar aparte, fie de orice altceva care pe mine m-a impresionat, la un moment dat, si am considerat util sa va impartasesc si voua. Evident, tot aici voi incerca sa creionez cate un tablou culinar din calatoriile intreprinse, in ideea ca, oricat de mult ne-ar placea sarmalele si micii, avem obligatia sa incercam macar preparatele specifice altor tari inainte de a spune “pffff… nu sunt bune”.

Pentru inaugurarea rubricii, vom parcurge drumul un pic invers. Adica, am de gand sa va vorbesc despre un preparat pe care nu am avut inca ocazia sa-l incerc “la mama lui”, in Africa de Sud. L-am incercat in Bucuresti si pot spune ca mi-a deschis si mai mult apetitul pentru o calatorie pe “continentul negru”. Asa-i ca v-am facut curiosi? Ei bine, faceti cunostinta cu biltongul, o delicatesa traditionala din Africa de Sud, din carne de vita, dar si din vanat sau strut. Este vorba, mai precis, de muschi marinat cu otet de mere, condimentat (piperul si coriandrul se numara printre ingrediente) si, apoi, uscat la vant (neafumat!!!). Fara conservanti si evident fara E-uri, foarte sarac in grasimi, dar bogat in proteine.

Biltong - snack din carne de vita condimentata si uscata la vant

De regula, biltongul este consumat pe post de gustare (a se citi “se crantane” gol), dar il gasim si in mancaruri. De pilda, Biltong Butter presupune amestecarea a 150 g unt, la temperatura camerei, cu 75 g biltong maruntit, o lingura suc de lamaie si un pic de boia de ardei afumat. Apoi, exista quiche cu biltong, briose cu biltong, dip de ciuperci si biltong si chiar supa cu biltong. Si ca sa va dati seama cat de popular este biltongul in Africa de Sud, va spun ca exista in magazine variante foarte putin condimentate care sa fie date copiilor cand le ies dintii si ii mananca gingiile :).

Biltong - snack din carne de vita condimentata si uscata la vant

Daca va tenteaza sa incercati Biltongul, eventual ca preambul la o calatorie in Africa, aflati ca il puteti gasi in Bucuresti (momentan direct la producator, www.biltong.ro, dar in curand si in unele magazine). Atentie, insa, la avertizarea producatorului: „Nu ai niciodata destul. Te imprietenesti cu biltongul treptat, dar nu vei mai putea sa renunti la el niciodata”!

    5 Raspunsuri pentru “Biltong – gustul autentic al Africii de Sud”

  1. Mihaela Ciobanu says:

    Buna seara !

    Nu-ti imaginezi cat ma buxcur ca am gasit site-ul tau ! O sa-ti spun de ce.
    Cautam salata de vinete cu rodii si am descoperit acest site !
    Felicitari! E suuper !

    Am fost acum 5-6 ani in Africa de Sud.Acolo nu am mancat biltong (am mancat si am si cumparat anul trecut, la Romexpo,de la Tatiana Giurgea , adm. firmei care face si comercializeaza produsul in Romania.
    Dar , in Africa de Sud, am mancat intr-o seara friptura de strut si o mancare de rosii, garnitura la friptura , extraordinara !!! Toata lumea statea la coada sa mai ia o potie din acea mancare ! Nu de friptura! Desi friptura a fost f. buna , mancarea aia de rosii a fost uluitoare!
    Am cautat reteta pe net – de fapt nici nu stiu cum se numeste- si am incercat diferitele variante gasite la mancare de rosii. Niciuna nu a fost ca cea pe care am mancat-o.
    Daca cumva sti acea reteta , as fi deosebit de recunoscatoare sa mi-o trimiti sau sa o postezi pe site.Mancarea respectiva a fost facut-a la foc deschis , intr-un ceaun imens de fonta ,intr-un loc unde am mancat la un foc de tabara si am inteles ca e o mancare specific africana,.
    Iti multumesc mult si, voi urmari acest site ! Sunt o mare gurmanda si ai niste feluri de mancare postate, de-mi lasa gura apa !

    Mult noroc in continuare iti doresc !

    Mihaela Ciobanu

  2. Dino says:

    Mihaela, multumesc mult pentru cuvintele frumoase. Ma bucur ca-ti plac retetele propuse :). Cat despre mancarea de rosii de care vorbesti, recunosc ca nu am avut ocazia sa o incerc. Inca :P… M-ai facut insa curioasa si voi face tot posibilul sa lamuresc “problema”, inclusiv am sa cer relatii de la cineva care a stat mult timp in Africa de Sud si cunoaste bine locurile si obiceiurile culinare. Sper sa reusesc si promit sa te tin la curent. Toate cele bune si o duminica placuta in continuare!

  3. elsza says:

    “mancarea de rosii” se numeste Chackalaka ….foarte gustoasa…si foarte simpla, specifica sud-africanilor; rosii,ardei,ceapa,cateodata fasole,
    curry …;
    pentru 4-6 persoane:
    -3 linguri de ulei;
    -2 cepe taiate
    -2 ardei grasi
    -2-3 ardei iuti(ciusca) tocati marunti de tot
    -2-3 catei de usturoi pisati
    -3 rosii tocate
    -2 lingurite de curry(pudra);
    -o conserva de fasole in suc de rosii(optional)
    -sare si piper dupa gust

    Se incinge uleiul intr-o cratita(tigaie mai inalta) la foc mediu;
    Se adauga ceapa,ardeiul,ciusca,usturoiul si pudra de curry;
    Se amesteca continuu pana ceapa si ardeiul s-au inmuiat (4-5 minute);
    Se adauga rosiile la fiert, se reduce focul spre mic, si se continua amestecatul legumelor inca 5 minute pana rosiile sunt aproape gata; se adauga si conserva de fasole,sare, piper si se tine pe foc amestecand continuu pana este gata !
    Optional se pot adauga putin ginger ras(cand adaugam ceapa), morcov ras, varza taiata fidelutza sau conopida tocata marunt(aceasta se adauga dupa ce rosiile sunt fierte si se mai fierbe putin);
    se poate servi langa fripturi calda sau rece , sau asa simpla cu paine ;
    Pofta buna!

    La inceput chakalaka a fost un fel simplu de mancare numai din ceapa, rosii si curry;

  4. Dino says:

    @ Multumim, Elsza, pentru reteta! Eu, una, o incerc cu siguranta :).

  5. Mihaela Ciobanu says:

    Multumesc Elzsa. Aseara am intrat pe site ,intamplator, sa caut din nou reteta.Acum, cand stiu cum se numeste mancarea , iti dai seama cate retete am scos! Si am constatat ca reteta ta de Chackalaka ( ce nume caraghios ) e perfecta. Cred insa ca cea pe care am mancat-o acolo nu avea fasole. O sa incerc mai multe variante in vara asta.Iti multumesc inca o data si-ti urez o vara frumoasa cu multe zile vesele si senine si , cu mancare buna !

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review