Cupcakes Padurea Neagra

Cred ca am mancat cu totii, macar o data, tort Padurea Neagra. Bine, poate nu o fi fost exact ca la carte (la nemti, cei care au inventat desertul, exista niste criterii clare pe care tortul trebuie sa le respecte pentru a putea purta denumirea de Tort Padurea Neagra), dar stim in mare cam ce contine acest deliciu: ciocolata, frisca si cirese (proaspete si confiate, ultimele pentru decor) ori visine (de obicei, alcoolizate, chiar extrase din visinata). Imbracat, de regula, in frisca, tortul este decorat si cu putina ciocolata neagra. Evident, ca orice preparat cu vechime, si acest desert cunoaste diferite variante, asa ca astazi va prezint varianta mea. Dar, nu sub forma unui tort intreg, ci sub forma de cupcakes (adica, tort in cescuta, cum ar veni intr-o traducere aproximativa). Am optat pentru aceasta varianta de montare si servire, pentru ca mi se par dragute cupcake-urile si pentru ca le-am pregatit pentru o degustare rapida, in deplasare (la serviciu :P). Daca preferati varianta de tort, din cantitatile de mai jos va rezulta cam 2,4 kg de tort delicios.

Inainte de a trece la reteta propriu-zisa, sa va spun cate ceva despre desertul inventat de nemti, dar placut de toata lumea. “Schwarzwälder Kirschtorte” este numele lui original si provine indirect de la Muntii Padurea Neagra. Mai precis, regiunea respectiva este renumita pentru un tip de kirsch, lichior care este obligatoriu sa se regaseasca in desert pentru ca acesta sa poata fi vandut pe piata germana drept Tort Padurea Neagra. Evident ca, pentru copii sau pentru cei care nu se impaca prea bine cu alcoolul in prajituri, kirsch-ul poate fi omis, putand fi inlocuit cu putin sirop de visine. Cat despre alte deserturi derivate sau inspirate din clasicul tort Padurea Neagra, va spun ca suedezii au si ei o prajitura numita Schwarzwaldtarta, dar care presupune blaturi din bezea, alternate cu frisca, dupa care totul se imbraca in frisca si se decoreaza cu ciocolata.

Si un ultim detaliu, ca o curiozitate, recordul de Tort Padurea Neagra apartine nemtilor, bineinteles, pe 16 iulie 2006 fiind creat un tort care masura aproape 80 metri patrati si cantarea circa 3 tone. Pentru pregatirea lui au fost folosite 5.600 oua, 800 kg cirese, 40 kg fulgi de ciocolata, 700 l smantana lichida si 120 l kirsch.

Pont: puteti decora cupcake-urile, daca doriti, cu cirese confiate. Sau, in sezon, cu o visina cu tot cu codita :).

Ingrediente (pentru 28 buc.):
Pentru cupcake-urile cu ciocolata:
– faina 215 g
– unt (80% grasime) 85 g !!! la temperatura camerei
– zahar tos 300 g
– ciocolata neagra 85 g
– cacao neagra 80 g
– oua 3 buc.
– galbenusuri 3 buc.
– ulei de floarea-soarelui 200 ml
– esenta de vanilie 2 fiole / extract de vanilie 3 lingurite
– smantana neindulcita pentru frisca 120 ml !! adusa la temperatura camerei
– bicarbonat de sodiu 3/4 lingurita
– un praf de sare

Pentru umplutura de visine:
– visine congelate 600 g
– zahar tos 100 g
– kirsch 2 linguri

Pentru frisca:
– smantana neindulcita pentru frisca 600 ml !! racita in frigider, in prealabil, minimum 6 ore
– zahar pudra 50 g
– esenta de vanilie 1/2 fiola
– kirsch 2 linguri
– intaritor pentru frisca 3 plicuri

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

Pentru cupcake-urile cu ciocolata: Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Topiti ciocolata neagra in baie de abur. Mixati untul (repet, la temperatura camerei!!) cu cele 300 g zahar tos, pana obtineti ca o spuma. Incorporati in ea, usor, ciocolata topita. Unul cate unul, puneti ouale si galbenusurile de ou. Atentie, nu puneti oul urmator pana cand cel de dinainte nu este perfect inglobat!

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visineReteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

Adaugati uleiul, in fir subtire, mixand in continuare. Adaugati esenta sau extractul de vanilie si smantana neindulcita pentru frisca. Intr-un bol, amestecati faina cernuta cu praful de sare, bicarbonatul de sodiu si cacaoa neagra. In trei etape, incorporati amestecul cu faina in compozitia cu oua. Cu o lingura, distribuiti aluatul in tavile de briose, in care ati pus in prealabil hartii de briose. Umpleti cam trei sferturi fiecare hartie de copt. Mie mi-au iesit 2 tavi a 12 briose, plus inca 4 briose, puse in forme de silicon, pentru degustare personala :P. Bagati tavile in cuptorul incins si lasati-le cam 25 de minute (cupcake-urile trebuie sa treaca testul scobitorii). Intre timp, pregatiti umplutura de visine: Puneti deoparte 28 de visine mai frumoase (pentru decor), iar pe restul le puneti intr-o craticioara, impreuna cu 125 ml apa si zaharul tos (100 g).

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visineReteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

Amestecand des, aduceti visinele la punctul de fiebere. Lasati-le sa fiarba pe foc mic, pana cand siropul care se formeaza scade si se leaga. Adaugati kirsch-ul. Lasati atat umplutura de visine, cat si cupcake-urile sa se raceasca total. Cu varful unui cutit, decupati un capacel in fiecare cupcake si faceti o mica scobitura, in care puneti visine, cu o lingurita. Puneti inapoi capacelul decupat, presand usor.

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visineReteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

Puneti smantana neindulcita foarte bine racita (repet, tinuta cel putin 6 ore in frigider) intr-un bol inalt si mixati, la viteza mare. Cand incepe sa se formeze frisca, puneti zaharul pudra, esenta de vanilie si intaritorul pentru frisca. Mixati inca un minut, astfel incat sa obtineti o frisca foarte batoasa. Adaugati kirsch-ul (2 linguri) si omogenizati. Puneti frisca pe cupcake-uri cu ajutorul unui sprit. Asezati in varf cate o visina si radeti un pic de ciocolata deasupra. Pastrati cupcake-urile la rece pana in momentul servirii.

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

Iata cum arata mai de aproape desertul nostru…

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

… si in sectiune. Sa va mai spun ca s-au bucurat cupcake-urile de un mare succes?

Reteta Cupcakes Padurea Neagra, cu ciocolata si visine

Calorii: 375 kcal / 100 g sau 332 kcal / bucata.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11