
Nu-mi propun sa insist prea mult pe ce este un cheesecake (NU, nu este o placinta cu branza, cum am vazut-o catalogata de “cunoscatori”) si nici pe multitudinea de variante sub care poate fi intalnita aceasta prajitura cu branza. Doritorii pot gasi mai multe informatii si cateva sugestii uitandu-se la Cheesecake-ul cu topping de capsune sau la Cheesecake-ul cu zmeura si scortisoara. Astazi, mi-am propus sa insist pe cheesecake-ul stil newyorkez, care presupune smantana proaspata (cea obisnuita la noi, usor acrisoara). Aceasta confera un plus de cremozitate compozitiei de branza si, dupa cum afirma unii, face ca cheesecake-ul sa se comporte mai bine in cazul congelarii. Despre acest din urma aspect, nu va pot spune daca e sau nu asa, pentru ca nu am incercat sa congelez vreodata o prajitura.
Ca sa ma refer acum si la reteta de fata, ea presupune atat smantana proaspata (in interior), cat si smantana pentru frisca, batuta (la suprafata prajiturii). Sa nu va imaginati ca vine peste prajitura un strat consistent de frisca. Nici vorba. E vorba de un strat subtirel, cat sa imbrace cheesecake-ul intr-o “patura” alba ca zapada (apropo, se acopera astfel si eventualele crapaturi aparute ca urmare a coacerii). Apoi, la final de tot, dupa ce taiem prajitura, se pune (cu spritul, punga taiata sau cum vreti voi) Lemon curd. Putintel, dar suficient pentru a conferi prajiturii noastre un twist foarte interesant (capata un plus de prospetime si aroma, iar lamaia echilibreaza bogatia branzei si a smantanei).
Mai trebuie sa va spun ca voi puteti face cheesecake-ul si in varianta traditionala, in forma de tort rotunda. Eu am vrut prajitura pentru o masa tip bufet, asa ca ma avantaja mai mult varianta tavii dreptunghiulare, astfel incat sa pot taia cheesecake-ul in bucati micute dreptunghiulare. Reteta este adaptata dupa revista BBC Good Food.
Aaaa, sa nu uit: din cantitatile mentionate, mi-a iesit cam 1,4 kg prajitura, pe care am taiat-o in 25 de bucatele dreptunghiulare.
Ingrediente:
– biscuiti digestivi 250 g (eu am pus de doua feluri, dar merge unul singur)
– unt (80% grasime) 100 g
– ricotta 250 g
– crema de branza 250 g
– smantana proaspata (minimum 25% grasime) 200 g
– oua 3 buc.
– zahar pudra 250 g
– faina de porumb (amidon) 10 g
– esenta de vanilie 1 fiola
– lamaie 1 buc.
– smantana pentru frisca neindulcita 150 ml !!! foarte bine racita
– lemon curd 100 g
Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Maruntiti biscuitii cu robotul pana cand obtineti ca niste firimituri (sa nu ramana bucati mari). Topiti untul si incorporati-l in pesmetul de biscuiti cu o lingura. Luati o tava (a mea a fost dreptunghiulara, cca 20×30 cm) si tapetati-o cu hartie de copt. Atentie, hartia sa nu fie doar pe fundul tavii, ci sa urce si pe pereti, pentru a va ajuta apoi de ea ca sa scoateti prajitura din tava! Puneti in tava amestecul de biscuiti si unt, distribuiti uniform si presati foarte bine cu dosul unei linguri. Intr-un bol, amestecati ricotta, crema de branza, smantana proaspata si ouale cu amidonul. Adaugati zaharul pudra, esenta de vanilie, coaja (rasa fin) si sucul de la lamaie. Omogenizati bine.
Turnati usor compozitia in tava, peste baza de biscuiti. Bagati in cuptorul incins si lasati vreo 40 de minute (veti vedea ca s-a schimbat textura, compozitia s-a “legat”). Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Bateti smantana bine racita (tinuta macar 6 ore in frigider) pana cand incepe sa se formeze frisca. Intindeti uniform frisca pe suprafata cheesecake-ului. Bagati prajitura in frigider si lasati-o cateva ore (ideal, de pe o zi pe alta).
Ajutandu-va de hartia de copt, scoateti cu mare atentie prajitura din tava, asezati-o pe un tocator si taiati-o in bucati dreptunghiulare (cam de 4×6 cm). Inainte de a le “disloca” si a le aranja pe platou, decorati cu lemon curd (il puteti pune intr-un sprit si faceti un model in zig-zag, de pilda). Daca pregatiti prajitura in sezon, merge sa puneti si cate o zmeura pe fiecare bucatica.
[…] data aceasta, eu am folosit lemon curd-ul pentru definitivarea unui Cheesecake in stil newyorkez, dar crema merge la o gramada de chestii. De pilda, la o Tarta cu crema de lamaie si bezea. Sau la […]
Un desert absolut fabulos !