Pastrav la cuptor, cu salvie si sunca crud-uscata

Reteta peste la cuptor - Pastrav cu salvie si usturoi, invelit in sunca crud-uscata ori prosciutto

La ultima “vizita” de aprovizionare, am gasit la raionul de peste proaspat niste pastravi de toata frumusetea, care te imbiau de pe stratul de gheata sa-i iei acasa si sa-i pregatesti dupa placul inimii. Am luat patru astfel de exemplare, iar doua dintre ele au sfarsit in cuptor, cu salvie, usturoi si lamaie, invelite in felii de sunca gen Padurea Neagra. Zic “gen”, pentru ca erau felii de sunca crud-uscata produse de o alta firma si ambalate mai de-a valma, in pungute, nu pe tavite de plastic (eu le-am gasit in Kaufland). Gustul era insa foarte bun si feliile au mers de minune cu pastravii mei. Daca preferati si aveti posibilitatea financiara, le puteti inlocui cu niste felii de prosciutto.

Preparatul se face destul de repede si usor, ceea ce-l califica pentru un pranz sau o cina cand nu vreti sa stati prea mult in bucatarie. Cat despre garnitura, eu am mers pe o varianta simpla, de cartof natur si fasole verde, pentru a se simti mai bine aromele pestelui.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– pastravi curatati 2 buc. mai mari (circa 800 g)
– sunca crud-uscata 8-10 felii (150 g)
– salvie uscata 1/2 lingura
– lamaie 1 buc.
– usturoi 2 catei mari (10 g)
– ulei de masline 1 lingura
– sare, piper macinat

Reteta peste la cuptor - Pastrav cu salvie si usturoi, invelit in sunca crud-uscata ori prosciutto

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Spalati bine pestii si, daca doriti, indepartati-le capul si coada (eu le-am lasat pe amandoua, deoarece pestele nedecapitat arata mai bine in farfurie, iar coada imi place sa o “crantan”). Stergeti pastravii de apa prin tamponare cu servete de hartie. Puneti pe un tocator, 3-4 felii de sunca crud-uscata (depinde cat de late sunt), usor suprapuse. Puneti peste ele pastravul (capul si coada sa iasa in afara “patului” de sunca crud-uscata). Puneti in burta pestelui, o felie de lamaie injumatatita, cateva feliute de usturoi, un pic de salvie uscata, un praf de sare si piper macinat. Puneti si o feliuta de sunca crud-uscata. Deasupra pestelui, puneti la fel, un pic de lamaie, feliute de usturoi, salvie si piper, dupa care infasurati pestele in feliile de sunca. Asezati pestele intr-o tava, avand grija ca partea unde se imbina feliile sa fie dedesubt. Procedati la fel cu al doilea peste. Stropiti pestii cu un pic de ulei de masline.

Reteta peste la cuptor - Pastrav cu salvie si usturoi, invelit in sunca crud-uscata ori prosciuttoReteta peste la cuptor - Pastrav cu salvie si usturoi, invelit in sunca crud-uscata ori prosciutto

Acoperiti tava cu folie de aluminiu si bagati-o in cuptorul incins. Lasati 20 de minute, dupa care indepartati folia. Mai lasati vreo 15-20 de minute, pana cand feliile de sunca devin usor crocante. Cat sta pestele la cuptor, pregatiti-i garnitura preferata. Serviti pestele cald, cu sferturi de lamaie si garnitura aleasa.

Reteta peste la cuptor - Pastrav cu salvie si usturoi, invelit in sunca crud-uscata ori prosciutto

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11