Supa crema de telina cu crutoane rapide usturoiate

Reteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casa

Dupa seria de biscuiti din ultimele zile, va propun o schimbare totala de registru si va tentez cu o savuroasa supa crema de telina, imbogatita cu niste crutoane delicioase, facute rapid in casa (evident, mai bune decat oricare din comert, dat fiind ca nu au tot felul de conservanti si potentiatori). In mod traditional, crutoanele se fac pe indelete in cuptor (stropite cu ulei de masline, presarate cu ierburi si asezonate cu sare si piper). Pentru rapiditate, insa, pot fi facute si pe aragaz, prajite intr-o tigaie.

In ceea ce priveste telina, eu am pus si radacina si tije, pentru ca le aveam in casa pe acestea din urma si ar fi fost pacat sa nu le folosesc. Voi puteti pune insa doar radacina. De asemenea, la final, dupa pasarea legumelor, eu am adaugat (pentru ajustarea densitatii, dar si pentru gust) lapte integral. Daca doriti ca supa sa capete si mai multa cremozitate si sa fie mai bogata, puteti pune smantana lichida (15% sau 30% grasime, dupa plac). In acest caz, supa va castiga insa si la capitolul calorii.

Ingrediente (pentru 8-10 portii):
– telina radacina 1 buc. (550 g)
– telina tije 4 buc. (135 g)
– ceapa 2 buc. medii (270 g)
– cartofi 2 buc. (430 g)
– usturoi 3 catei mari
– unt (65% grasime) 50 g
– vin alb sec 150 ml
– supa de legume 2 l
– lapte circa 200 ml (dupa caz)
– sare, piper alb
+ optional, arpagic verde (chives) pentru servit

Pentru crutoanele cu usturoi:
– felii de paine 6 buc. (180 g)
– ulei de masline 4 linguri
– usturoi 3 catei
– sare

Reteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casa

Topiti untul intr-o oala mai mare si caliti ceapa (bucati) si usturoiul (jumatati). Adaugati radacina de telina (cuburi) si tijele de telina (bucati). Lasati cateva minute, amestecand des, dupa care stingeti cu vinul alb sec. Dupa alte 2-3 minute, timp in care se evapora alcoolul, puneti supa fierbinte. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba, cu oala acoperita, pe foc mic spre mediu. Cand telina incepe sa se patrunda, puneti si cartofii (cuburi).

Reteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casaReteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casa

Cat se fierb bine legumele, pregatiti crutoanele. Daca vreti, indepartati coaja feliilor de paine (eu am lasat-o) si taiati miezul in cuburi. Puneti 2 linguri de ulei intr-o tigaie, pe foc mic, si, cand s-a incalzit (nu sa se incinga!), puneti jumatate din usturoi, trecut prin presa. Lasati doar cateva secunde, cat sa inceapa usturoiul sa sfaraie si sa-si lase aroma in ulei, dupa care puneti jumatate din cuburile de paine. Ideea este ca usturoiul sa nu se maroneasca pentru ca va deveni amar! Amestecati, astfel incat bucatelele de paine sa se imbibe cu uleiul parfumat. Lasati cateva minute, pana cand prind un pic de culoare. Procedati la fel cu restul de ulei, usturoi si paine. Cand legumele au fiert bine, lasati supa sa se raceasca un pic, dupa care pasati-o foarte bine cu blenderul vertical. In functie de cat de densa este, adaugati cei 200 ml de lapte sau mai putin. Aduceti supa iar la punctul de fierbere, potriviti-o de sare si de piper.

Reteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casaReteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casa

Serviti-o calda spre fierbinte, cu crutoane usturoiate deasupra si, eventual, cu arpagic verde.

Reteta de supa crema de telina cu crutoane cu usturoi, facute in casa

Calorii: 77 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    Un raspuns pentru “Supa crema de telina cu crutoane rapide usturoiate”

  1. […] lyonezi (nu puneti unt si nici bacon) • Cartofi portughezi (nu puneti supa de pui, ci apa) • Supa crema de telina cu crutoane rapide usturoiate (folositi ulei pentru calit, nu puneti vin, iar in loc de supa si lapte, puneti apa) Noi si noi […]

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review