La sfarsitul saptamanii trecute, am reusit sa ajung, in sfarsit!, in piata, de unde am plecat cu pungi doldora de loboda, urzici, leurda si ceapa verde. Om fi noi mancatori de carne, dar nu puteam rezista unei oferte atat de imbietoare. Am facut, intai, Ciorba de loboda si Piure de urzici, apoi am executat, din o parte din leurda, un Pesto de leurda (l-am planificat atat pentru niste Spaghete cu pesto de leurda si rosii cherry, cat si pentru alte bunatati, pe care urmeaza sa vi le dezvalui in zilele care vin). Am pastrat insa o legatura de leurda si pentru un delicios pilaf de urzici cu leurda, preparat care combina, din punctul meu de vedere, doua dintre “ierburile” placute mie, este foarte sanatos si cu putine calorii. Basca, e de post (nu ca am tine noi post, dar sunt convinsa ca printre voi, vizitatorii blogului, sunt destui care respecta oranduiala).
Pilaful se poate face pe aragaz sau in cuptor si este foarte bun atat cald, cat si rece. In cazul in care nu tineti post, il puteti servi pe post de garnitura (de pilda, langa un snitel de porc sau de pui). Daca nu gasiti cumva leurda, desi aceasta este din belsug in piete in perioada in care sunt si urzicile, o puteti inlocui cu 3-4 catei de usturoi. Fata de acestia, leurda are o aroma mai subtila si mai proaspata, dar, deh, omul trebuie sa se adapteze :).
Ingrediente (pentru 6 portii):
– urzici 500 g (curatate)
– orez pentru pilaf 250 g
– ceapa verde 2 legaturi (150 g)
– leurda 1 legatura (50 g)
– ulei 4 linguri (ideal, de masline)
– patrunjel verde 1 legatura
– sare, piper macinat
Incepeti prin a curata urzicile de “intrusi” (bete, iarba, etc.) si indepartati-le coditele tari. Este o operatiune migaloasa, asa ca inarmati-va cu rabdare :P. Cand le-ati terminat de curatat, spalati-le foarte, foarte bine, in mai multe ape si pe rand (cate 2-3 maini de urzici o data), pana cand apa ramane perfect curata. Puneti-le la scurs intr-o strecuratoare. Incingeti cuptorul la 180 grade. Puneti circa 1,5 l apa la fiert, intr-o oala inalta. Cand apa clocoteste, scufundati urzicile (se vor inmuia instantaneu). Lasati-le sa fiarba cam 15 minute, dupa care scoateti-le cu o spumiera si pasati-le cu blenderul, pentru a le transforma intr-un piure fin. Pastrati apa in care au fiert urzicile! Incingeti uleiul intr-o cratita si caliti ceapa verde (taiata rondele). Puneti orezul si mai caliti vreo 2-3 minute. Adaugati piureul de urzici.
Turnati 3 cani din apa in care au fiert urzicile si amestecati. Puneti si leurda tocata marunt, potriviti de sare si puneti un pic de piper macinat. Presarati patrunjelul verde tocat si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 35 de minute, verificand daca nu cumva a scazut prea repede lichidul (caz in care completati cu putina apa din cea in care ati fiert urzicile). Pilaful este gata cand orezul este bine fiert si nu mai e deloc zeama in cratita. Pilaful este bun cald, dar si mai bun rece (in opinia mea).
Calorii: 99 kcal / 100 g.
Delicios, imi plac mult urzicile!
Absolut delicios totul!
La noi,din cauza atator ploi nu reusesc sa ajung la cules de urzici.Dar o sa iasa soarele si atunci am sa-mi prepar multe bunatati,ador urzicile!Pupici
Si mie… Pacat ca sunt asa migalos de curatat :(.
Multumesc, Flory :)! La mine e ceva mai simplu, trebuie sa ajung doar in piata :D. Cred ca o sa mai iau zilele acestea o “papornita” de urzici! Pupici si tie si un weekend placut!
[…] povesteam, zilele trecute, cand v-am tentat cu un Pilaf de urzici, ca am profitat de abundenta de leurda din piata pentru a pregati mai multe bunatati cu aceasta […]