Numita si topitura si preparata, traditional, cu ocazia taierii porcului, tochitura poate fi gasita, in diferite interpretari, in toate regiunile tarii. Contine, in primul rand, bucati de carne grasa, dar si carnaciori sau/si organe, precum si ceapa, usturoi, boia de ardei, cimbru, etc. Practic, fiecare zona are propria varianta, asa ca intalnim tochitura moldoveneasca, munte-neasca, dobrogeana, ardeleneasca si maramureseana, la care se mai adauga tochituri haiducesti, macelaresti, etc. Unele nu contin maruntaie, altele nu au boia, dar presupun sos de rosii, unele nu au cimbru, altele nu au ceapa si tot asa. Asa ca, sunteti liberi sa va jucati dupa plac si imaginatie.
Cum nu ma omor dupa organe, eu am optat pentru o varianta fara ficat, rinichi sau alte maruntaie, si m-am indreptat mai degraba spre o varianta “oraseneasca”. Adica, cam cu ce poti gasi asa, la prima strigare, prin magazin: ulei in loc de osanza de porc, carnati oltenesti si bucatele de kaizer pe post de afumatura. Chiar si asa, a iesit o bunatate de tochitura, pe care am servit-o, respectand traditia, cu mamaliguta (vezi reteta de Mamaliga pripita), ou, branza rasa si muraturi. Un ultim sfat: consumati cu moderatie tochitura, deoarece, chiar si in lipsa unturii de porc sau a unei carni foarte grase, are un numar maaare de calorii per portie :(!
Ingrediente (pentru 4 portii):
– carne de porc mai grasa 1 kg
– carnati 300 g
– kaizer 200 g
– cimbru uscat 1 lingura rasa
– boia de ardei iute 1 lingurita (rasa sau cu varf, dupa cat de iute va place)
– boia de ardei dulce 1 lingurita
– ulei de floarea-soarelui 4 linguri
– vin alb 200 ml
– usturoi 1 capatana mare
– dafin 3 foi
– sare, piper macinat
+ malai, oua, branza telemea, muraturi
Taiati carnea de porc bucatele si incingeti uleiul intr-o tigaie mare. Prajiti afumatura (bucatele) si carnea. Cand bucatile de carne s-au rumenit pe toate partile, puneti vinul alb, dati focul mai mic si lasati-le sa se patrunda (acoperiti, eventual, tigaia). Adaugati carnatii (rondele). Dupa alte cateva minute, puneti cimbrul, dafinul si cele doua feluri de boia. Amestecati foarte bine. Daca vi se pare prea uscata tochitura, adaugati jumatate de cana de apa fierbinte. Puneti usturoiul (feliute), sare si piper macinat.
Mai lasati cateva minute, dupa care opriti focul. Serviti tochitura cu mamaliga (vezi reteta de Mamaliga pripita), un ou ochi deasupra si branza rasa. Puneti pe masa si muraturi (castraveti, conopida, gogonele, gogosari, etc.).
Calorii: 412 kcal / 100 g (doar tochitura, fara mamaliga, ou, branza).
Buna Andreea. Te invit la un concurs de gatit pentru prieteni, inspirat de retetele din anii ’20 ale strabunicii lui Elizabeth Gilbert, Margaret Yardley Potter si de “Cartea de bucate, ospitalitate si povesti minunate”. Mai multe amanunte gasesti la mine pe blog http://brindusascheaua.blogspot.ro/2013/03/concurs-de-gatit-pentru-prieteni-Humanitas.html
O primavara frumoasa sa ai 🙂
Multumesc mult, Brindusa, pentru invitatie. Nu pot promite ca particip, deoarece timpul a devenit pentru mine o mare problema de la o vreme incoace 😛 (stii tu la ce ma refer), dar promit sa incerc. O zi minunata si o primavara asemenea!
[…] Sursa: http://gurmandino.ro […]
[…] supa de spanac cu ochiuri, pl?cinta cu verde?uri, balmo?ul, chiftelele de cartof, tochitura, sarmalele cu p?sat, gombo?ii, toba ?i caltabo?ii, gula?ul, supele de salat? sau de vi?ine […]