Pulpe de curcan dulci-picante, la cuptor

Va promiteam o reteta de friptura de curcan care sa mearga cu varianta vegetariana a “placintei” taranesti englezesti (Garnitura de legume in straturi): pulpe de curcan dulci-picante. Marinate intr-o combinatie de sos sweet chilli, sos de ardei iute, otet de mere cu miere si sos Worcestershire si parfumate cu cimbru, pulpele de curcan inferioare (“ciocanele” de curcan, cum ar veni, in ciuda dimensiunilor impresionante) se patrund pe indelete in cuptor, pana cand aromele intra bine in carne si carnea ajunge sa se topeasca in gura. Eu am pregatit de mai multe ori aceasta friptura de curcan si i-am asortat fie Garnitura de legume in straturi, fie o salata verde (mai ales vara), fie clasicii cartofi prajiti si o salata de sfecla rosie coapta (dupa cum se vede in poze). Alegeti ce varianta va place mai mult :).

Ca orice reteta care necesita marinare, luati in calcul un timp suplimentar (macar vreo 2 ore, dar si mai bine e sa lasati pulpele in marinada de pe o zi pe alta). In rest, nimic mai simplu: “aruncati” pulpele in cuptor si le “uitati” acolo vreo 1 ora si jumatate. Daca le insotiti cu Garnitura de legume in straturi, nu aveti decat sa bagati in cuptor si “placinta” de legume in ultimele 30 de minute.

Pentru diversitate, incercati si Pulpe de curcan in sos de vin rosu.

Ingrediente (pentru 4 portii):
– pulpe inferioare de curcan 2 buc. (1,1 kg)
– ceapa 1 buc. medie (110 g)
– usturoi 4 catei mari (12 g)
– sos sweet chilli 50 ml
– sos de ardei iute 2 linguri (ajustati cantitatea in functie de cat de iute va place)
– ulei de masline 2 linguri
– otet de mere cu miere 1 lingura
– sos Worcestershire 1 lingura
– cimbru uscat 1 lingurita rasa
– sare, piper macinat

Reteta de friptura de curcan, la cuptor: Pulpe de curcan dulci-picante

Intr-o cratita care poate fi bagata in cuptor, incingeti uleiul de masline si caliti ceapa (feliute). Cand ceapa a devenit translucida, puneti usturoiul trecut prin presa. Dupa un minut, adaugati sosul sweet chilli, sosul de ardei picant, otetul si sosul Worcestershire. Omogenizati, puneti cimbrul uscat si lasati, pe foc mic, sa fiarba vreo 2-3 minute. Potriviti de sare si de piper si opriti focul. Lasati sa se raceasca, timp in care spalati pulpele de curcan, stergeti-le de apa si, cu un cutit bine ascutit, executati-le niste taieturi adanci din loc in loc (pentru ca aromele sa patrunda in interiorul carnii). Puneti pulpele in marinada, intoarceti-le astfel incat sa fie acoperite uniform si lasati-le la marinat (acoperiti cratita si puneti-o la rece).

Reteta de friptura de curcan, la cuptor: Pulpe de curcan dulci-picanteReteta de friptura de curcan, la cuptor: Pulpe de curcan dulci-picante

Scoateti apoi cratita din frigider si lasati pulpele sa ajunga la temperatura camerei. Intre timp, incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Acoperiti cratita cu folie de aluminiu si bagati-o in cuptor. Lasati 1 ora, avand grija sa mai puneti din cand in cand din marinada, cu o lingura, peste pulpe. Cresteti apoi temperatura la 200 grade Celsius, indepartati folia si mai lasati 30 de minute. La finalul timpului, carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa si usor rumenita.

Reteta de friptura de curcan, la cuptor: Pulpe de curcan dulci-picante

Serviti friptura fierbinte, cu sosul adunat in cratita si cu garnitura preferata (Garnitura de legume in straturi / cartofi prajiti / salata).

Reteta de friptura de curcan, la cuptor: Pulpe de curcan dulci-picante

Calorii: 224 kcal / 100 g.

Va recomand si:

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Pulpe de curcan dulci-picante, la cuptor”

  1. […] variatie la “porcariile” de Craciun. Iar de data aceasta, am mers pe o combinatie de Pulpe de curcan dulci-picante la cuptor (cu sweet chilli si cimbru) cu o garnitura de legume in straturi. Reteta de friptura de curcan vine […]

Leave a Reply