Pui Teriyaki

Fiind la mijlocul saptamanii, va propun o reteta care nu necesita prea mult efort sau timp: pui in stil japonez, in sos lipicios dulceag si cu seminte  de susan. Este vorba de un pui Teriyaki, cred ca v-ati dat deja seama. Trebuie precizat insa ca termenul “Teriyaki” se refera nu la un anumit preparat, ci la o tehnica de gatit folosita in bucataria japoneza. Marinata intr-un sos dulceag, carnea – peste, in special, dar si pui, porc, miel si vita – este rumenita apoi pe gratar sau la grill, capatand un “luciu” datorita zaharului din marinada. De regula, sosul pentru Teriyaki contine sos de soia, sake (bautura alcoolica traditionala in Japonia, din orez) sau mirin (tot un fel de vin din orez, dar mai dulce; continutul de zahar poate ajunge si pana la 50%), zahar sau miere.

Pentru ca nu aveam sake sau mirin si pentru ca aveam in minte “rapiditate” drept cuvant de ordine, am apelat la sos Teriyaki deja facut. Vandut in marile magazine, in plicuri sau la borcan, sosul de-a gata contine apa, glucoza-fructoza, sos de soia, amidon, mirin, sake, extract de drojdie si caramel. Sunt convinsa ca un sos facut in casa ar fi mai sanatos, dar deh… si rapid, si la indemana, si foarte sanatos… cam greu, din pacate! Oricum, astfel de sosuri ne scot din incurcatura si ne ajuta sa ne satisfacem rapid poftele :).

Ingrediente (pentru 4 portii):
– piept de pui fara piele si os 1 buc. mare, feliata (550 g)
– sos Teriyaki 2 plicuri
– maizena 2 lingurite (14 g)
– ulei vegetal 2 linguri
– seminte susan 1 lingura
– ceapa verde 3 fire

+ orez, pe post de garnitura (eu am folosit orez pentru sushi)

Pui Teriyaki, reteta japoneza de pui in sos dulceag si lipicios

Taiati pieptul de pui in fasii si puneti-l intr-o cutie sau punga care se poate inchide ermetic. Turnati sosul dintr-un plic peste el, amestecati si lasati sa se marineze, pentru cel putin o ora. Incingeti apoi uleiul intr-o tigaie si rumeniti puiul pe toate partile. Separat, intr-un bol, dizolvati faina de porumb (maizena) in 2 linguri de apa, dupa care amestecati cu sosul din cel de-al doilea plic. Turnati amestecul peste pui, impreuna cu zaharul brun. Cand puiul s-a patruns si este inconjurat de un sos dens, puneti semintele de susan (rumenite un pic, in prealabil, intr-o tigaita).

Pui Teriyaki, reteta japoneza de pui in sos dulceag si lipiciosPui Teriyaki, reteta japoneza de pui in sos dulceag si lipicios

Serviti imediat, cu rondele de ceapa verde si orez fiert (simplu, doar cu sare).

Pui Teriyaki, reteta japoneza de pui in sos dulceag si lipicios

Prim-plan, pentru a vedea cum sosul glazureaza puiul… Arata bine, nu?

Pui Teriyaki, reteta japoneza de pui in sos dulceag si lipicios

Calorii: 217 kcal / 100 g (fara garnitura de orez).

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review