Prajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolata

Deoarece nu ma numar printre dependentii de ciocolata (cu atat mai putin printre dependentii de ciocolata neagra), ma opresc destul de rar asupra unor deserturi cu ciocolata. Iar pe caldura, chiar ca nu ma apropii de ciocolata! Nu de alta, dar deserturile de acest tip sunt grele si cu multe calorii, adica fix invers decat avem nevoie pe caldura. Acum, insa, nu m-am putut fofila, deoarece a fost ziua unui membru al familiei innebunit dupa ciocolata neagra. Ce sa fac, ce sa fac? Ca i-as fi facut un tort, dar gandul sa stau pe langa cuptor si sa coc blatul nu ma inspira deloc. Pe de alta parte, nici ideea unui mousse de ciocolata, cu oua crude, nu mi se parea cu mult mai atractiva. Si asa, tot gandindu-ma eu, mi-am amintit de aceasta prajitura rapida, ce prezinta trei avantaje majore: blatul este inlocuit cu piscoturi, crema nu presupune oua crude si, in fine, se pregateste rapid si usor.

Daca doriti, puteti monta prajitura si sub forma unui tort, ajutandu-va de o forma cu pereti detasabili. Eu, una, am mers pe cea mai simpla varianta, cea dreptunghiulara (ca la Tiramisu). Apoi, pentru a putea “desena” pe deasupra un model din ciocolata topita, am montat prajitura in niste cutii tapetate cu folie alimentara si am rasturnat-o cand am pus-o pe platou, astfel ca stratul de crema de deasupra a ajuns baza, iar piscoturile deasupra. Daca nu va incanta aceasta varianta, puteti pune 3 straturi de piscoturi (caz in care veti mai avea nevoie de 16 piscoturi). In fine, daca folositi o ciocolata cu continut mare de cacao (adica, o ciocolata amara, amara), adaugati in crema si ceva zahar (30 g sau chiar mai mult, daca simtiti nevoia).

Ingrediente (pentru 6-8 portii):
– piscoturi 32 buc.
– lapte 500 ml
– faina de porumb (maizena) 20 g
– galbenusuri 3 buc.
– ciocolata neagra 250 g + 20 g pentru ornat
– unt 150 g (la temperatura camerei)
– zahar vanilinat 1 pliculet
– eventual zahar tos 30 g (in functie de cat de neagra este ciocolata)

Prajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolata

Pentru crema de ciocolata: amestecati, intr-un castron, galbenusurile cu maizena. Aveti grija sa nu se formeze cocoloase! Incorporati, treptat, 250 ml lapte. Puneti pe foc potrivit, intr-o cratita cu fund dublu, si amestecand continuu lasati pana se formeaza o crema. Folositi-va de un tel pentru omogenizare! Luati de pe foc. Intr-un bol, in baie de abur, topiti 250 g ciocolata, amestecand continuu. Puneti untul (repet, la temperatura camerei) intr-un bol si mixati-l. Cand ati obtinut ca o spuma, incepeti sa puneti din ciocolata topita. Omogenizati bine.

Prajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolataPrajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolata

Incorporati apoi, in trei transe, crema de galbenus si lapte. Omogenizati iar. Puneti crema la rece, pentru 30 de minute. Turnati restul de lapte intr-o farfurie adanca si amestecati-l cu zaharul vanilinat si cu zaharul tos (daca este cazul). Inmuiati cate un piscot in lapte. Atentie, nu-l lasati mai mult de una-doua secunde, ca sa nu se inmoaie prea tare! Asezati 8 piscoturi unul langa altul. Puneti peste ele un sfert din crema, apoi alte 8 piscoturi, iar un sfert de crema. Procedati la fel cu restul de piscoturi si de crema, pentru a doua prajitura. Daca aveti un platou dreptunghiular luuung, puteti face o singura prajitura (16 cu 16 piscoturi).

Prajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolataPrajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolata

Puneti prajitura in frigider pentru cel putin 4 ore, inainte de a o taia. Daca vreti, asemenea mie, sa “pictati” prajitura cu ciocolata topita, trebuie sa o montati intr-o cutie sau o forma dreptunghiulara tapetata cu folie alimentara si sa o rasturnati pe platou. Astfel, cand piscoturile ajung sus, puteti sa presarati un pic de zahar pudra, sa topiti ciocolata ramasa (20 g) si sa “pictati” cu ea prajitura :).

Prajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolata

Calorii: 370 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Prajitura rapida cu piscoturi si crema de ciocolata”

  1. gen says:

    in loc de faina de malai se poate pune altceva??? ca nu cred ca gasesc pe aici asa ceva

  2. Dino says:

    Poti pune faina normala, de grau. Crema va avea o textura mai putin fina, dar nu-i un capat de tara :).

  3. nicoleta says:

    cu siguranta va fi o prajitura minunata am luat si eu reteta si curand o sa o incerc va anunt cum a fost:x:x:x:)):))

  4. Dino says:

    Nicoleta, iti astept cu nerabdare impresiile :)…

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11