Inghetata de vanilie cu praline si sos de caramel

Inghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramel

Dupa abundenta retetelor de inghetata de pe blog, cred ca v-ati lamurit ca, in general, pregatesc acasa acest desert racoritor. Mai ales ca am in ajutor o masina de inghetata :). Totusi, nu pot sa nu recunosc ca mai si cumpar inghetata. Una anume, care mi se pare foooarte buna: Nirvana pralines & cream. Ei bine, mi s-a pus pata sa incerc sa fac o inghetata asemanatoare in casa. Zic “asemanatoare” pentru ca, desi a iesit delicioasa, inghetata mea cu praline si sos de caramel nu este chiar ca cea mentionata. Difera un pic consistenta (or fi si prafurile de vina :)), iar sosul de caramel este un pic mai amarui. Una peste alta, a iesit o inghetata delicioasa, pe care v-o recomand cu incredere! Doar sa aveti grija la numarul de calorii :(.

Ca baza, avem o inghetata cremoasa de vanilie, in care punem sos de caramel si nuci pecan pralinate (nuci in caramel, zdrobite usor). Si, pentru ca veni vorba, au inceput si pe la noi sa se gaseasca la vrac nucile pecan, doar ca pretul este piperat (eu am gasit si in piata, la un stand cu tot felul de mirodenii si fructe confiate si in magazine, ambalate la pungute).

Va mai spun ca din cantitatile de mai jos mi-a iesit o cutie mare cu inghetata, cam 1,5 kg :D.

Ingrediente:
Pentru inghetata de vanilie:
– oua 4 buc.
– zahar tos 200 g
– maizena 1 1/2 lingurita (12 g)
– lapte 500 ml
– smantana neindulcita pentru frisca 500 ml
– esenta de vanilie 2 fiole
– un praf de sare

Pentru sosul de caramel:
– zahar tos 150 g
– smantana neindulcita pentru frisca 125 ml
– lapte 3 linguri (circa 50 ml)
– suc de lamaie 1 lingurita

Pentru praline:
– zahar brun 70 g
– unt 60 g
– nuci pecan 100 g
– zahar vanilinat 1 pliculet
– smantana neindulcita 125 ml
– sare un praf

Inghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramel

Pentru inghetata de vanilie: puneti ouale intr-un bol si mixati-le cu cele 200 g zahar si maizena. Intre timp, amestecati intr-o oala, pe foc mic, laptele si smantana neindulcita. Aduceti aproape de punctul de fierbere. Inglobati din compozitia fierbinte, putin cate putin, in spuma de oua. Cand amestecul din castron ajunge la o temperatura apropiata de cea din oala, turnati compozitia inapoi in oala. Omogenizati si, amestecand continuu, lasati pe foc mic pana cand compozitia se ingroasa usor. Opriti focul. Atentie, nu trebuie sa aveti deloc cocoloase, asa ca treceti crema prin sita, daca este nevoie! Lasati-o sa se raceasca si bagati-o in frigider, pentru cel putin 4 ore. Intre timp, pregatiti sosul de caramel: intr-o craticioara cu fund dublu, puneti zaharul (150 g), 2 linguri de apa si sucul de lamaie. Pe foc mediu, dizolvati si lasati sa se caramelizeze zaharul. Turnati, cu atentie, smantana, amestecand continuu. Omogenizati si luati de pe foc. Puneti si cele 3 linguri de lapte si omogenizati inca o data. Lasati sosul sa se raceasca (se va intari pe masura ce se raceste).

Inghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramelInghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramel

Pregatiti si nucile pecan pralinate: tot intr-o craticioara cu fund dublu sau de fonta, puneti zaharul vanilinat, zaharul brun si untul. Pe foc potrivit, topiti zaharul si untul si omogenizati. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, puneti smantana si praful de sare. Omogenizati si aduceti la punctul de fierbere. Pe foc mic, lasati sa fiarba circa 3 minute, timp in care sosul se ingroasa un pic. Puneti nucile pecan putin maruntite (le puteti taia si cu un cutit). Amestecati si lasati sa se raceasca. Puneti crema de vanilie in masina de inghetata si respectati indicatiile producatorului. Daca nu aveti masina, puneti crema intr-o cutie in congelator si omogenizati-o cam din 2 in 2 ore, de vreo 3-4 ori! Spre finalul procesului de inghetare, puneti pralinele si omogenizati. De asemenea, puneti circa jumatate din sosul de caramel (pe restul il veti folosi la servire).

Inghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramelInghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramel

Bagati inghetata in congelator si mai lasati-o cateva ore (ideal 6-8 ore). Cand vreti sa o serviti, scoateti-o din congelator si puneti-o in frigider cam cu 50 de minute inainte, pentru a-si recapata consistenta cremoasa. Serviti inghetata in cupe, cu un pic de sos caramel deasupra.

Inghetata gen Nirvana, de vanilie cu praline si sos de caramel

Calorii: 330 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review