Placinta cu branza si verdeata

Placinta-branza-verdeata8th

Nu stiu ce parere aveti voi, dar pe mine ma fascineaza tavile acelea rotunde pline cu placinte, baclavale si alte dulciuri. Nu as putea explica de ce, dar mi se face o pofta nebuna cand le vad. Ei bine, relativ recent au intrat in posesia mea doua tavi rotunde mari si gandul mi-a zburat imediat la o placinta cu branza. “Dar ce fel de placinta?”, a fost intrebarea imediata. Pai, placinta dobrogeana am facut, placinta greceasca cu feta si spanac am facut… Ba chiar si niste borek-uri am facut. Si tot gandindu-ma eu asa la tipurile de placinta cu branza neexecutate in ultima vreme, mi-am dat seama ca lipseste “banala” placinta cu branza si marar. Fata de placinta dobrogeana, aceasta se face, dupa cum am “mostenit-o” cu totii, cu foi subtiri de cumparat si are mai putine oua. In plus, nu se imbraca placinta in stratul acela opulent de smantana si oua.

Ca branza pentru umplutura, puteti pune ce va place mai mult. Este recomandat, insa, sa combinati o branza grasa de vaci cu o telemea veche, eventual de oaie. Pentru un plus de aroma si gust, eu am pus si niste cascaval afumat, dar il puteti omite daca nu aveti sau nu vreti. Va mai spun doar sa va calculati bine cantitatile, deoarece din cantitatile de mai jos obtineti cam 1,8 kg de placinta :D.

Ingrediente:
– foi subtiri de placinta 250 g
– branza telemea de oaie 500 g
– branza de vaci 400 g
– cascaval afumat 150 g
– smantana (20% grasime) 150 g
– lapte integral 100 ml
– oua 8 buc.
– unt (65% grasime) 100 g
– marar 1 legatura
– patrunjel 1 legatura
– sare, piper

Placinta cu branza, marar si patrunjel

Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Puneti branza de vaci intr-un castron mare si omogenizati-o cu o furculita. Radeti deasupra branza telemea si cascavalul (daca puneti). Adaugati smantana si omogenizati. Intr-un alt castron, puneti ouale si laptele, cu piper macinat si un pic de sare (daca branza telemea nu este foarte sarata!!). Omogenizati ouale cu un tel.

Placinta cu branza, marar si patrunjelPlacinta cu branza, marar si patrunjel

Incorporati, putin cate putin, compozitia de oua si lapte in amestecul de branza. Puneti si verdeata tocata. Topiti untul si, cu o pensula, ungeti tava sau vasul de Jena in care vreti sa pregatiti placinta. Luati doua foi de placinta si tapetati fundul tavii. Aveti grija sa acoperiti restul foilor cu un servet curat umed, pentru ca au tendinta sa se usuce foarte repede! Ungeti foile cu unt si puneti peste ele inca trei straturi de foi (fiecare strat se unge cu unt). Foile ar trebui astfel asezate incat sa imbrace si peretii tavii! Distribuiti jumatate din compozitia cu branza.

Placinta cu branza, marar si patrunjelPlacinta cu branza, marar si patrunjel

Asezati doua foi, dupa care restul de compozitie. Pliati marginile foilor de pe peretii tavii peste umplutura. Asezati deasupra ultimele foi (3-4 buc.), avand grija sa le ungeti cu unt. Cu un cutit foarte bine ascutit, taiati placinta in patrate, dar nu pana jos (doar stratul de deasupra). Puneti untul ramas pe suprafata placintei si bagati in cuptor. Lasati 40-45 de minute sau pana cand foile de deasupra au prins o frumoasa culoare aramie.

Placinta cu branza, marar si patrunjelPlacinta cu branza, marar si patrunjel

Serviti placinta calda sau rece, dupa preferinta.

Placinta cu branza, marar si patrunjel

Calorii: 276 kcal / 100 g.

Va recomand si:

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Placinta cu branza si verdeata”

  1. Lumy says:

    Suuuper placina! Vreau s- fac si eu, cat de curand. Am o rugaminte: imi spui si mie, ce dimensiuni are forma in care ai copt-o? Multumesc anticipat!

  2. Lumy says:

    Scuze: “s-o” in loc de “s-“. Graba, bat-o vina! :))

  3. Dino says:

    @ Lumy, nu stiu de ce comentariul tau mi-a fost livrat de wordpress asa de tarziu :(. Imi pare rau ca nu am putut sa-ti raspund prompt. Tava are un diametru de 30 cm. Daca ai facut deja placinta, sper sa-ti fi placut!

Leave a Reply

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review