Pui manastiresc à la Radu Anton Roman

Prima data, am vazut aceasta reteta preparata chiar de Radu Anton Roman, cu multi ani in urma, in emisiunea saptamanala pe care o avea la un anumit post tv. Pe vremea aceea, nu exista acest blog si nici macar intentia de a-l deschide, dar mi-amintesc cat de mult m-au fascinat reteta si pasiunea pusa in pregatirea ei. Am notat-o cuminte intr-un caiet si, cu gandul de a o pregati la un moment dat, am pus bine insemnarile. Am uitat de ele si de reteta, normal. Mi-am reamintit insa, acum vreun an, cand am rasfoit o carte cu retetele lui Radu Anton Roman. De data aceasta, mi-am jurat sa pregatesc minunatia cu ocazia unei mese cu mai multi invitati, invitati pasionati de bucataria romaneasca insa. Prilejul s-a ivit acum o saptamana si m-am gandit sa impartasesc cu voi rezultatul. Un rezultat fabulos, savuros si surprinzator, cu un “pacat” insa: este destul de greu.

Adica, oricat am umblat eu la cantitatile de unt si de smantana, tot a iesit un preparat fooooarte satios, care cere obligatoriu niste muraturi alaturi si un pahar de vin sec (desi, recunosc, maestrul recomanda un vin demi-dulce la puiul manastiresc). Sa ne intelegem, in reteta lui Radu Anton Roman smantana se masoara cu “ulcica mare”, puiul trebuia sa fie de curte, grasut (nu de supermarket), iar daca as fi respectat intocmai proportiile, ar fi trebuit sa pun cam un pachet de unt. Una, peste alta, combinatia de pui, ciuperci, vin si smantana, parfumata cu marar, patrunjel si cimbru, este senzationala, asa ca va recomand cu multa caldura puiul manastiresc à la Radu Anton Roman.

In privinta ingredientelor, reteta cerea ciuperci de padure, dar eu nu am avut, asa ca am pus niste champignon si pleurotus. Oricum, important este sa nu puneti ciuperci din conserva, ci proaspete. Apoi, cum mie imi trebuiau mai multe portii, am combinat un pui intreg mare cu o tavita de ciocanele de pui. Voi ajustati, insa, cantitatile dupa necesitati!

Ingrediente (pentru 12-14 portii):
– pui intreg 1 buc. (2 kg)
– ciocanele de pui 6 buc. (700 g)
– ciuperci champignon 400 g
– ciuperci pleurotus 400 g
– afumatura (kaizer) 400 g
– ceapa 4 buc. (380 g)
– vin alb (reteta recomanda un vin dulceag) 300 ml
– unt (62% grasime) 100 g
– usturoi 12 catei (25 g)
– boia de ardei dulce 1 lingura rasa
– cimbru uscat 1 lingura
– marar si patrunjel cate 1 legatura medie
– smantana grasa 400 g
– oua 3 buc.
– frunze de telina (eu am pus 2 tije)
– sare, piper

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Taiati puiul intreg (curatat si spalat) in bucati: pulpe, piept, aripi si spinare. Puneti la fiert, in 500 ml de apa, spinarea (cu tot cu gat si tartita, daca exista). Aveti grija sa spumuiti pana cand nu se mai formeaza spuma, apoi lasati sa fiarba, la foc mic, cu oala semi-acoperita. Restul de pui, adica bucatile pentru friptura, plus ciocanelele luate separat, dati-le cu un pic de sare si de piper, precum si cu boia. Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius.

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturiPui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Intr-o tigaie mare, topiti 70 g unt si rumeniti, pe rand, bucatile de pui condimentate. Pe masura ce le scoateti, asezati-le intr-o tava adanca sau intr-un vas de Jena mare. Intre timp, cand spinarea de pui a fiert bine, scoateti-o pe o farfurie si pastrati fierbinte supa de pui. Puneti din supa fierbinte peste bucatile de pui rumenit (cat sa le acopere) si bagati tava in cuptor. Lasati cam 30 de minute. Intre timp, topiti si restul de unt (30 g) si puneti la calit ceapa (taiata felii). Daca puneti tije de telina, este momentul sa le adaugati peste ceapa (daca puneti frunze, le presarati la final, cu mararul si patrunjelul). Adaugati kaizerul, betigase. Lasati cateva minute, amestecand des.

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturiPui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Puneti ciupercile (curatate, spalate si taiate felii). Dupa cateva minute (timp in care ciupercile se inmoaie un pic), stingeti cu vin si cu restul de supa fierbinte si adaugati cimbrul uscat.

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturiPui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Scoateti de pe spinarea fiarta carnea si puneti-o in sosul cu ciuperci. Adaugati usturoiul trecut prin presa. Potriviti sosul de sare si de piper si, cand au trecut cele 30 de minute de stat in cuptor, rasturnati-l in tava, peste pui. Bagati inapoi tava in cuptor si mai lasati puiul cam 30 de minute. La finalul timpului, puiul ar trebui sa fie foarte bine patruns.

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturiPui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Intr-un castronel, bateti smantana cu ouale, un pic de sare si de piper. Turnati amestecul peste pui, presarati mararul si patrunjelul (maruntite) si, gata!, puiul manastiresc este tocmai bun.

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturiPui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Serviti-l invitatilor cu mamaliguta si muraturi.

Pui manastiresc la cuptor, cu ciuperci, afumatura, smantana si verdeturi

Calorii: 242 kcal / 100 g (portia are, in functie de marime, intre 780 si 905 kcal).

Va recomand si:

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Pui manastiresc à la Radu Anton Roman”

  1. ADRIAN says:

    Cu aceasta reteta am trecut de prima preselectie de la Masterchef Romania.

  2. Dino says:

    Felicitari pentru reusita, atunci :). Cand incepe concursul ca sa te putem urmari “in action”?

Leave a Reply