Ciorba ardeleneasca de porc cu tarhon

Iarna asta ciudata m-a facut sa-mi dobor recordul la ciorbe, supe si borsuri. Adica, “fierturi” cu legume si carne, perfecte pentru a-ti dezmorti sangele in vine cand afara este frig si zapada :P. Dupa Borsul rusesc cu sfecla, m-am reintors pe plaiurile romanesti pentru o delicioasa ciorba ardeleneasca, parfumata cu tarhon si acrita cu lapte acru. E drept ca mi-ar fi trebuit zer pentru a respecta ca la carte reteta, dar, cum nu am avut (nu se gaseste la supermarket :P), am improvizat. Si, pot spune ca a reusit “experimentul”, chiar daca m-am abatut nitel de la reteta traditionala.

La capitolul carnita, am combinat niste oase de porc pentru ciorba (impanate bine cu carne) cu o coasta afumata, iar in loc de zer, am fortat un lapte dulce sa se acreasca (pe repede-inainte, cam in 15-20 de minute), adaugandu-i cateva linguri de otet. Singurul regret este ca nu am avut tarhon proaspat pentru un plus de prospetime si de aroma, dar a mers si cel uscat. In rest, nimic complicat. Doar ceva rabdare si, gata!, ciorbita ardeleneasca “de oras”.

Ingrediente (pentru 10 portii):
– oase de porc pentru ciorba 2-3 buc. (1 kg)
– coasta afumata de porc 1 buc. (600 g)
– cartofi 3 buc. (620 g)
– morcovi 2 buc. (110 g)
– radacina de patrunjel 1 buc. (125 g)
– telina (radacina si/sau tije) 200 g
– ceapa 2 buc. (220 g)
– ou 1 buc.
– smantana (20% grasime) 200 g
– lapte 500 ml
– otet din vin alb 4 linguri
– tarhon uscat 2 linguri
– sare

Ciorba ardeleneasca de porc cu afumatura si tarhon

Amestecati laptele dulce cu otetul si lasati deoparte (veti observa cum, treptat, laptele isi schimba consistenta). Puneti intr-o oala mai mare, la fiert, cam 3,5 l de apa. Cand clocoteste, adaugati oasele de porc si coasta afumata, taiata bucati. Aduceti la punctul de fierbere, luati spuma care se formeaza deasupra (de mai multe ori, pana nu se mai formeaza) si dati focul mic. Lasati sa fiarba cam o ora si jumtatate, cu oala semi-acoperita. Adaugati telina (cubulete), radacina de patrunjel (bucatele), morcovii (rondele) si ceapa (bucati). Dupa vreo 15 minute, adaugati si cartofii (cubulete). Mai lasati sa fiarba vreo 20-30 de minute, tot pe foc mic. Adaugati tarhonul uscat si laptele acru. Intr-un castronel, bateti smantana cu oul si puneti, putin cate putin, din zeama fierbinte de ciorba. Cand amestecul ajunge la o temperatura apropiata de cea a ciorbei, rasturnati-l in oala.

Ciorba ardeleneasca de porc cu afumatura si tarhonCiorba ardeleneasca de porc cu afumatura si tarhon

Potriviti de sare, mai lasati cateva minute si opriti focul. Serviti ciorba fierbinte, cu o felie de paine taraneasca alaturi.

Ciorba ardeleneasca de porc cu afumatura si tarhon

Calorii: 90 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11