Bors rusesc cu sfecla

Bors-rusesc-cu-sfecla6th

Imi statea gandul la aceasta reteta de mai mult timp, dar m-am decis acum sa o pregatesc din doua motive. Unul tine de vremea din ultimele saptamani, vreme care m-a facut sa-mi indrept privirea spre bucataria rusa, de unde v-am propus si Kulibiacul de somon. Al doilea motiv tine de culoarea intensa a preparatului, culoare perfecta pentru luna iubirii, nu? Asa ca, de Dragobete, puteti savura, in doi, o portie aburinda si delicioasa de ciorba de sfecla. Iar, daca aveti rabdare si indemanare, puteti “desena” inimioare din smantana :P.

Cunoscuta la noi sub denumirea de bors rusesc sau ciorba de sfecla, aceasta combinatie este, de fapt, o supa de origine ucraineana, care si-a castigat popularitatea in mai multe tari din Europa Centrala si de Est. In functie de tara, sfecla este completata cu rosii, carne, varza, ciuperci sau cartofi, iar borsul este servit cu smantana sau iaurt. Cum aveam niste oase de vita (cu maduva si cartilagii, puse la pastrare in congelator, de la prepararea Ciorbei de burta), le-am pus la munca (a se citi la fiert), pentru a da un plus de gust borsului. Una, peste alta, va pot spune ca a iesit o bunatate si ditamai oloiul s-a golit rapid.

Ingrediente (pentru 10 portii):
- oase de vita pentru ciorba 550 g
- rasol de vita 500 g
- sfecla 4 buc. (1,3 kg)
- ceapa 1 buc. mare (190 g)
- morcovi 4 buc. (260 g)
- cartofi 2 buc. (400 g)
- varza alba 400 g
- marar verde 2 legaturi medii
- otet din vin rosu 5-6 linguri (dupa gust)
- sare, piper
- smantana pentru servit

Bors rusesc cu sfecla si carne de vita

Intr-o oala mare, puneti la fiert 3 l de apa. Cand clocoteste, puneti oasele de vita (spalate in prealabil) si rasolul (taiat bucati). Luati spuma de mai multe ori, pana cand nu se mai formeaza deloc. Dati focul mic, acoperiti oala si lasati sa fiarba incet o ora si jumatate – doua ore. Opriti focul si lasati sa se raceasca. Aveti acum doua variante: fie scoateti oasele, curatati carnea de pe ele si o puneti inapoi, fie le lasati ca atare, urmand ca operatiunea de extragere a carnii sa se faca in momentul consumarii. Daca planuiti sa serviti bors musafirilor, este recomandata prima varianta. Revenind, cand supa de vita s-a racit de tot, degresati-o partial sau total, in functie de cat de gras vreti sa fie borsul. Aduceti, iar, la punctul de fierbere. Adaugati morcovul (rondele) si ceapa (bucati).

Bors rusesc cu sfecla si carne de vitaBors rusesc cu sfecla si carne de vita

Curatati sfecla si taiati-o cubulete (cu latura de 3-4 cm). Puneti-o in oala si lasati sa fiarba 15-20 de minute. Adaugati cartofii, taiati cubulete de aceeasi dimensiune. Dupa inca vreo 5-10 minute, adaugati varza taiata fideluta subtire. Lasati sa fiarba, in continuare pe foc mic, pana cand legumele sunt bine patrunse. Puneti o legatura si jumatate de marar (curatat, spalat si maruntit), potriviti de sare si de piper. Adaugati otet dupa gust si opriti focul.

Bors rusesc cu sfecla si carne de vitaBors rusesc cu sfecla si carne de vita

Serviti borsul fierbinte, punand deasupra cate o lingura de smantana si marar proaspat.

Bors rusesc cu sfecla si carne de vita

Calorii: 55 kcal / 100 g (circa 250 kcal / portia, fara smantana).

Va recomand si:

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Bors rusesc cu sfecla”

  1. […] 7. Ciorba de vit? ?i sfecl? ro?ie […]

Leave a Reply

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review