Kulibiac de somon – reteta ruseasca

In cautarea unor preparate mai deosebite, potrivite pentru o masa speciala, de Valentine’s Day, Dragobete sau orice alta sarbatoare vreti voi, m-am oprit asupra unui celebru preparat din bucataria rusa: kulibiac de somon. Kulibiacul (sau coulibiac) este un preparat satios, o combinatie aparent inedita de aluat foietaj, somon, orez, oua fierte tare si spanac. Totul servit cu un sos acrisor si usor picant din smantana, unt, lamaie si marar. Un pic mai migalos de pregatit, kulibiacul se revanseaza insa prin savoare si, va garantez, ca nu va lasa indiferent pe nici un degustator.

Unele retete rusesti de kulibiac contin si ciuperci, in vreme ce variantele frantuzesti (caci, da, francezii au imprumutat rapid preparatul) presupun maghiran si praz calit, clatite, uneori vin alb sec si un sos olandez sau sos de unt alb (“beurre blanc”). La prima vedere, kulibiacul este un preparat costisitor si complicat, potrivit mai degraba pentru restaurantele “de fite”. In realitate, nu este chiar asa. E drept ca somonul este ceva mai scump, dar nu aveti nevoie de o cantitate prea mare. Cat despre complexitate, va spun doar ca pare mai complicat decat este in realitate, desi musafirii vor fi convinsi ca ati trudit o zi si o noapte in bucatarie :P.

Ingrediente (pentru 10 portii):
– aluat foietaj 500 g (o foaie intreaga + circa 100 g din alta foaie)
– somon proaspat 350 g
– spanac congelat 200 g
– ceapa 1 buc. medie
– orez cu bob lung 125 g
– oua 6 buc.
– unt 60 g
– smantana (20-25% grasime) 175 g
– marar 1 legatura mica
– suc de lamaie
– fulgi de ardei iute
– sare, piper

Kulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si marar

Fierbeti 5 oua tare si, cand se racesc, decojiti-le. Fierbeti orezul in apa cu putina sare. Cand a fiert orezul, scurgeti-l de apa, clatiti-l cu un pic de apa rece si lasati-l sa se scurga. Incingeti 20 g unt intr-o tigaie si caliti ceapa (taiata bob de orez). Cand ceapa devine translucida, puneti spanacul congelat. Dati focul mai mic, acoperiti cu un capac si lasati unul-doua minute, pana se desface spanacul. Amestecand des, pentru a nu se lipi, mai lasati vreo doua minute pe foc, dupa care opriti. Pana se raceste spanacul, curatati somonul de piele si de eventualele oase ramase. Taiati-l apoi in fasii subtiri (asemenea somonului afumat). Incingeti cuptorul la 220 grade Celsius. Intindeti foaia de aluat. Pe o treime din ea, in centru, distribuiti in strat uniform jumatate din cantitatea de orez fiert. Atentie, lasati sus si jos o margine de 1,5-2 cm! Dati cu un pic de piper macinat si asezati peste jumatate din feliile de somon.

Kulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si mararKulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si marar

Distribuiti uniform si jumatate din amestecul de spanac si ceapa. Presarati un pic de sare si de piper macinat, dupa care puneti cele 5 oua decojite. Imbracati-le in restul de spanac, iar un pic de sare si de piper, apoi puneti restul de felii de somon.

Kulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si mararKulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si marar

Ansamblul vine imbracat in restul de orez fiert, dupa care se da iar cu un strop de sare si de piper. Bateti cel de-al saselea ou intr-un castronel. Ungeti bine, cu o pensula, marginile foii de aluat. Pliati intai marginile superioare, apoi petreceti-le pe cele laterale. Ideea este ca intreg ansamblul sa fie bine invelit in aluat, ca intr-un plic. Presati marginile pentru a se lipi bine. Ungeti ansamblul cu ou batut. Din a doua foaie, taiati o fasie cu latimea de 2-2,5 cm si lipiti-o peste capetele lipite (pe mijloc adica), prin presare. Mai taiati cateva fasii subtiri (cam de jumatate de cm latime) si asezati-le in diagonala peste “pachet” (au rol estetic, dar si sa tina impreuna “constructia”). Dati iar cu ou batut si mutati, cu grija, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Kulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si mararKulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si marar

Bagati in cuptorul incins si lasati 20-25 de minute, dupa care reduceti focul la 200 grade Celsius. Mai lasati 15-20 de minute sau pana cand aluatul foietaj, crescut frumos, prinde un pic de culoare. Intre timp, pregatiti sosul de smantana, lamaie si marar: topiti cele 40 g unt ramase. Puneti smantana intr-un castron si mixati-o (intai la viteza mica, apoi mare). Incorporati treptat, in fir subtire, untul topit, mixand in continuare. Stoarceti jumatate de lamaie si incorporati, la fel, treptat, sucul de lamaie. Gustati si, daca este nevoie, mai puneti suc de lamaie. Sosul trebuie sa fie destul de acru pentru a compensa grasimea somonului! Puneti mararul (spalat, sters de apa si tocat marunt), fulgi de ardei iute (in functie de cat de picant va place) si un pic de piper.

Kulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si mararKulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si marar

Scoateti kulibiacul pe un platou, taiati-l in felii si serviti-l imediat, cu sosul cu lamaie alaturi.

Kulibiac (coulibiac) de somon cu spanac, orez si sos de smantana cu lamaie si marar

Calorii: 245 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    2 Raspunsuri pentru “Kulibiac de somon – reteta ruseasca”

  1. imi place la nebunie ce ai facut! migalos, migalos … dar se merita!

  2. Dino says:

    Multumesc mult, Andreea-Elena. Mai migalos ce-i drept, dar merita intr-adevar. De fapt, daca stau sa ma gandesc bine, nu e chiar “moartea pasiunii” :). Sunt o gramada de alte retete care necesita mult mai multe etape, munca si rabdare.

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review