Placinta dobrogeana

Asemenea cainelui lui Pavlov, cand intru intr-o cofetarie-patiserie, mai ales intr-una din alea care aduc aminte de vremurile cenusii de dinainte de ’89, caut cu ochii tavile rotunde cu placinta dobrogeana. Nu ma intrebati de ce imi place asa de mult aceasta placinta sau de ce mi s-a parut, aproape invariabil, mai buna placinta “din comert” decat alte placinte incercate cu diferite ocazii, prin vizite. Nu stiu exact cum este aceasta placinta la “mama ei acasa”, dar stiu cum este ea in mintea mea: cu muuulta branza, potrivit de sarata si de “iute”, cu foi fine si crete, rumene la suprafata. Exact asa este placinta pe care v-o propun astazi…

Mult timp am crezut ca trebuie sa fie o “chestie” tare complicata prepararea placintei dobrogene (sau placinta creata, cum se mai numeste ea), asa ca m-am ferit sa o pregatesc. Cand am vazut insa, in Tv Paprika Magazin o poza imbietoare cu o rumena placinta dobrogeana, nu am mai avut pace pana cand nu am executat placinta. Si nu a trebuit sa-mi fac griji apropo de cine ajuta la “exterminarea” tavilor de placinta… m-am putut baza si de aceasta data pe prieteni, carora le-a placut la nebunie. Retineti insa ca, din cantitatile de mai jos, mi-au iesit doua tavi rotunde de placinta (de 30 cm diametru), de circa 1,3 kg fiecare, asa ca ajustati cantitatile dupa dorinta si necesitati.

Data fiind cantitatea mare de branza, tineti cont de faptul ca aceasta va ridica sau va scadea, calitativ, placinta. Prin urmare, cautati o telemea de buna calitate, scursa, grasa si potrivit de sarata. La fel, branza de vaci sa fie cremoasa, nu “din creta” :P.

Ingrediente:
– faina 500 g
– oua 14 buc. mari
– ulei 2 linguri
– otet 1 lingura
– branza grasa de vaci 550 g
– branza telemea de oaie 650 g
– smantana (25% grasime) 300 g
– unt 110 g
– sare
– eventual susan (alb sau negru)

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Pentru foile de placinta: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu o jumatate de lingurita de sare. Puneti, in centru, 2 oua, lingura de otet si cele 2 linguri de ulei si incepeti sa framantati. Pregatiti 200 ml de apa calduta si puneti din ea, putin cate putin, pe masura ce framantati, pana obtineti un aluat omogen si cu o consistenta potrivita (sa nu fie prea vartos, dar nici prea moale). Mie mi-au intrat 150 ml de apa calduta, dar cantitatea poate diferi in functie de tipul fainii si de cat de uscata este ea. Framantati inca vreo 10 minute dupa care, dupa modelul Strudelului vienez, treceti la “agresarea” aluatului: izbiti-l de masa cam de o suta de ori (sa se dezvolte glutenul si sa devina aluatul elastic). Infasurati aluatul in folie si lasati-l sa se odihneasca 30 de minute.

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branzaPlacinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Pregatiti, intre timp, umplutura de branza: puneti branza de vaci intr-un castron si sfaramati-o cu o furculita. Radeti deasupra telemeaua si incorporati, treptat, 8 oua. Topiti 100 g unt, iar cu restul ungeti tavile. Impartiti aluatul in 8 parti si ungeti fiecare parte cu unt topit. Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius.

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branzaPlacinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Ungeti si suprafata de lucru cu unt topit, luati o bucata de aluat si incepeti sa o intindeti. Tot ca la Strudelul vienez, trebuie sa intindeti o foaie atat de subtire incat sa se poata citi ziarul prin ea. Pentru aceasta, ungeti aluatul cu unt topit si intindeti-l usor (prin tragere), cu mainile unse cu unt topit, din mijloc spre margine. Repetati operatiunea pana obtineti o foaie subtire. Taiati marginile groase si, intr-unul din capetele foii, asezati 6-7 linguri de umplutura, decalate (dupa cum se vede in poza). Acoperiti cu partea de foaie goala si incretiti, cu degetele.

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branzaPlacinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Asezati sulul incretit in tava unsa, pe margine. Continuati sa intindeti foi si sa formati suluri, asezandu-le in tava concentric. Intr-un alt castron, amestecati smantana cu 4 oua. Omogenizati si distribuiti in tavi, peste placinta. Daca doriti, presarati deasupra susan. Coaceti tavile de placinta, pe rand, astfel: 40 de minute la 180 grade Celsius, dupa care cresteti temperatura la 200 grade Celsius si mai lasati vreo 25 de minute, pentru ca placinta sa prinda o frumoasa culoare.

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branzaPlacinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Iata cum arata placinta la finalul “sejurului” in cuptor…

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Taiati placinta in felii, ca pe un tort, si serviti-o imediat. Se poate consuma si rece, dar este mai buna calda.

Placinta dobrogeana sau placinta creata, cu branza

Calorii: 282 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Placinta dobrogeana”

  1. Cristina says:

    De mult timp cautam o reteta de placinta dobrogeana si ma bucur ca am gasit-o. Acum, stiu ce voi pregati la sfarsit de saptamana…

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11