Placinta de Craciun cu doua feluri de carne si fructe uscate

Daca alegeti sa pregatiti de Craciun aceasta placinta, ati tras lozul castigator: musafirii vor fi incantati si va vor lauda abilitatile culinare, fara a banui cat de putin timp si efort ati investit in prepararea bunatatii. Practic, secretul reusitei consta in combinatia de gusturi, arome si texturi, data de doua feluri de carne (de pui si de porc), fructe deshidratate (caise, merisor si stafide) si bucatele crocante de alune de padure. Totul parfumat cu lamaie, coriandru, maghiran, ienibahar si cimbru si, apoi, bine ascuns sub un strat crocant de aluat rumen. Suna bine, nu? Va garantez ca si gustul este foarte bun :D.

Pentru zilele de Craciun, in care cel mai probabil veti avea mai multe ture de musafiri, puteti pregati doua placinte mai mici (cu diametru de 18 cm, cam pentru 4-6 portii fiecare) decat una singura, mare. Eu, una, asa fac pentru ca-mi place sa aduc la masa o placinta intreaga si nu una deja inceputa :P. In plus, daca sunteti invitati de prieteni la masa si nu vreti sa mergeti cu mana goala, puteti ambala frumos o placinta si, alaturi de o sticla de vin, aveti un cadou special. Orice varianta ati alege, va spun ca, din cantitatile de mai jos, obtineti aproape 2 kg de placinta.

Puteti servi placinta ca fel principal, daca ii asortati niste muraturi ori o salata (verde sau de varza), sau ca antreu. Ba chiar si ca aperitiv, daca in loc sa o faceti rotunda, ca mine, o pregatiti intr-o tava dreptunghiulara si o taiati in cuburi, fixate cu cate o scobitoare draguta. Reteta este adaptata din revista BBC Good Food.

Ingrediente:
– aluat foietaj 2 foi
– carne tocata de porc 500 g
– piept de pui 1 buc. (550 g cu tot cu piele si os, in cazul meu)
– caise deshidratate 85 g
– ceapa 1 buc. mare (150 g)
– merisor deshidratat 50 g
– stafide 50 g
– alune de padure prajite si decojite 50 g
– ou 1 buc.
– unt 20 g
– ulei 3 linguri
– coriandru macinat 1 lingurita
– cimbru uscat 1 lingurita
– boia de ardei iute 1 lingurita
– boia de ardei dulce 1 lingurita
– usturoi 25 g
– maghiran uscat 1 lingurita
– ienibahar 2 boabe
– coaja rasa de la o lamaie
– pesmet 70 g
– sare, piper

Placinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padure

Incingeti cuptorul la 210 grade Celsius. Intr-o tigaie, incingeti untul si o lingura de ulei. Caliti ceapa, taiata marunt (eventual cu tocatorul blenderului). Cand ceapa a devenit translucida, adaugati usturoiul trecuta prin presa. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca. Amestecati carnea de porc tocata cu cele doua feluri de boia, cimbrul si maghiranul uscate, coriandrul si ienibaharul macinate si coaja rasa de lamaie. Puneti si ceapa calita, caisele (taiate marunt), merisorul, stafidele si alunele decojite, prajite si maruntite (nu facute praf, ci sa se simta bucatelele). Puneti si pesmetul, un pic de sare si o portie mai substantiala de piper macinat. Omogenizati foarte bine.

Placinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padurePlacinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padure

Indepartati pielea si osul pieptului de pui (daca nu l-ati luat deja dezosat). Taiati-l in felii si dati-l cu un pic de sare si de piper. Incingeti restul de ulei (2 linguri) in aceeasi tigaie in care ati calit ceapa si usturoiul. Prajiti feliile de pui, pe ambele parti. Intindeti o foaie de aluat. Luati forma de tort cu pereti detasabili si taiati, dupa ea, doua discuri astfel: unul exact cat forma, al doilea mai mare cu vreo 8-9 centimetri. Asezati discul mai mare in forma, astfel incat sa imbrace si peretele lateral (daca foaia nu este suficient de mare, puteti taia doua discuri egale, iar din resturile de aluat modelati o banda pe care sa o puneti pe perete). Ideea este ca, in final, compozitia sa fie perfect inchisa in aluat. Asezati uniform un sfert din compozitia cu porc in forma. Puneti jumatate din feliile de pui rumenite si, apoi, inca un sfert din compozitie. Presati usor si nivelati. Aduceti usor marginea aluatului spre interior.

Placinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padurePlacinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padure

Bateti oul si ungeti cu el marginea de aluat. Asezati deasupra al doilea disc de aluat. Din resturile de aluat de la prima foaie, decupati eventual frunze, stelute si braduti. Asezati-le pe discul de aluat uns cu ou batut. Procedati la fel cu a doua foaie si cu restul de pui si amestec de carne de porc. Daca nu aveti doua forme de 18 cm, astfel incat sa coaceti placintele in acelasi timp, puteti sa le montati si coaceti pe rand (tinand a doua foaie de aluat in frigider). Daca faceti o singura placinta, mare, urmati etapele mentionate cu precizarea ca taiati din fiecare foaie cate un disc mare in loc de doua discuri mici!

Placinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padurePlacinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padure

Ungeti inca o data cu ou placintele si bagati-le in cuptorul incins. Lasati-le 25 de minute, dupa care micsorati temperatura (la 180 grade Celsius) si mai lasati-le 25-30 de minute (pana cand placintele au prins o frumoasa culoare aurie). Scoateti placintele din forme dupa ce “si-au tras un pic sufletul”, asezati pe platou si taiati felii, ca pe un tort.

Placinta de Craciun cu doua feluri de carne, fructe uscate si alune de padure

Calorii: 272 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11