Turta dulce cu ghimbir si sirop de artar

Cred ca v-ati dat seama, dupa indiciul din titlu, ca este vorba de renumita “gingerbread”, varianta de turta dulce atat de populara, în preajma Craciunului, in Anglia, Germania, Danemarca, Suedia, Olanda, Belgia, Polonia si Croatia, dar si peste ocean. Gingerbread difera de surata frantuzeasca (“pain d’epices”, pe care v-am prezentat-o acum cateva zile, AICI) prin mirodeniile incoporate si prin textura. Fiecare varianta are farmecul ei, asa ca va invit sa le incercati pe amandoua pentru a putea decide care dintre ele va place mai mult. Sa nu uitati, insa, un detaliu important: turta dulce devine mai frageda pe masura ce sta! Mai exact, dupa ce o scoateti din cuptor vi se va parea tare si nu prea aromata. Odata pusa in cutii care se inchid ermetic, veti observa dupa cateva zile ca a devenit frageda si ca si-a dezvoltat aromele.

Nu am sa va obosesc prea mult cu amanunte legate de istoria gingerbread-ului, dar am sa va spun ca dateaza de prin secolul X. Se face sub diferite forme, inclusiv omuleti de turta dulce. La mare cautare sunt si casutele de turta dulce, iar, din 1991 incoace, orasul norvegian Bergen se lauda cu cel mai mare oras de turta dulce: case, biserici, trenuri, masini si chiar vapoare sunt create din deliciosul aluat (cateva poze, cu realizarile de anul acesta, gasiti AICI).

Gingerbread-ul pe care vi-l propun astazi, nu doar ca se potriveste perfect in Seria prajiturelelor de Craciun, dar reuseste performanta de a raspunde ambelor teme ale Provocarii lunii decembrie, provocare lansata de Brandusa. Este vorba, dupa cum bine stiti, de proiectul Dulce Romanie, creat de Mihaela, in urma cu mai bine de un an. Reteta este adaptata dupa revista BBC Good Food. Cea mai importanta modificare pe care am fost nevoita sa o fac (din motive independente de vointa mea) se refera la inlocuirea siropului de porumb cu sirop de artar. Din cantitatile de mai jos, am obtinut 40 de bucatele de turta dulce.

Ingrediente:
– unt (80% grasime) 125 g
– zahar brun 100 g
– sirop de artar 4 linguri
– faina 300 g
– bicarbonat de sodiu 1 lingurita
– ghimbir pudra 3-4 lingurite

Turta dulce cu ghimbir si sirop de artar

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Intr-un ibricel, puneti zaharul, siropul si untul. Lasati sa se topeasca si omogenizati.

Turta dulce cu ghimbir si sirop de artarTurta dulce cu ghimbir si sirop de artar

Intr-un castron, cerneti faina si amestecati-o cu bicarbonatul de sodiu si ghimbirul pudra. Turnati, treptat, siropul cu unt, framantand bine. Daca este nevoie, adaugati o lingura de apa. Trebuie sa obtineti un aluat omogen si vartos. Lasati-l sa se odihneasca un pic la frigider (nu prea mult, pentru ca devine foarte tare) si intindeti-l sub forma unei foi cu grosimea de 1 cm. Taiati figurinele dorite si puneti-le in doua tavi, tapetate cu hartie de copt.

Turta dulce cu ghimbir si sirop de artarTurta dulce cu ghimbir si sirop de artar

Coaceti figurinele timp de 12 minute. Atentie, daca le atingeti, figurinele par moi, dar se vor intari pe masura ce se racesc. Puteti lasa turta dulce “goala” sau o puteti decora cu o glazura de zahar, simpla (adica, doar zahar pudra si un pic de apa sau suc de lamaie) ori regala (asa cum am facut eu, AICI, pentru varianta frantuzeasca de turta dulce). In fine, daca vreti sa va fie mai usor si sa nu va mai complicati cu pregatirea si colorarea glazurii, gasiti in magazine niste “creioane” cu glazura in patru culori). Pastrati turta dulce in cutii inchise etans.

Turta dulce cu ghimbir si sirop de artar

Calorii: 490 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Turta dulce cu ghimbir si sirop de artar”

  1. […]     Cornulete cu rahat       Sablés cu portocala       Turta dulce cu ghimbir si sirop de artar        Biscuiti cu scortisoara si nucsoara           […]

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11