Sablés cu portocala

Imi plac biscuitii pentru nenumaratele variante in care pot fi pregatiti. Ca forma, culori, arome. Se fac usor, sunt deliciosi si se pastreaza mult timp. Se pot ambala in pungute de celofan, simple sau colorate, se leaga cu o funda frumoasa si se pot oferi colindatorilor si, de ce nu?, prietenilor. Daca nu v-am convins, deja, va mai spun ca fata de biscuitii de-a gata, biscuitii facuti in casa nu contin E-uri si sunt si mai gustosi. Daca nu ma credeti, incercati acesti biscuiti cu portocala. Sub denumirea de “sablés“, francezii se refera la niste biscuiti rotunzi originari din Caen (Normandia), facuti dintr-un aluat nisipos (din zahar, faina si unt). De altfel, “sable” inseamna “nisip” in franceza.

Potrivit corespondentei marchizei de Sévigné, acest tip de biscuiti ar fi fost creat in 1670. Evident ca, de-a lungul timpului, au suferit modificari ale compozitiei. In prezent, exista variante dulci de sablés, cu lamai, portocale, migdale, etc., dar si variante sarate, cu parmezan, branza de capra si mirodenii. Pentru pregatirea biscuitilor de fata, parte a Seriei prajiturelelor de Craciun, aveti nevoie de coaja confiata de portocala. Eu am pus coaja confiata in casa, dar gasiti de-a gata, in magazine, daca va este mai la indemana.

Cu riscul de a ma repeta, biscuitii cu portocale se potrivesc si cu Provocarea lunii decembrie, lansata de Brandusa, in cadrul proiectului Dulce Romanie, proiect initiat de Mihaela cu mai bine de un an in urma.

Ingrediente:
– faina 250 g
– zahar pudra 100 g
– zahar vanilinat 2 pliculete
– praf de copt 1 lingurita
– portocala 1 buc.
– unt (80% grasime) 120 g
– coaja confiata de portocala 100 g
– un praf de sare

Biscuiti frantuzesti cu portocala

Puneti, intr-un castron, faina cernuta, zaharul pudra, zaharul vanilinat, praful de sare si praful de copt. Adaugati si coaja rasa de la portocala si omogenizati. Puneti untul cubulete (la temperatura camerei) si framantati bine, pana cand obtineti un aluat omogen. Daca vi se pare ca aluatul este prea uscat, puteti pune una-doua linguri de suc de portocale. Adaugati coaja confiata, taiata bucatele mici. Omogenizati.

Biscuiti frantuzesti cu portocalaBiscuiti frantuzesti cu portocala

Impartiti aluatul in doua parti si formati doua suluri (cam de 5-6 cm diametru). Infasurati-le in folie si bagati-le in frigider. Lasati-le cel putin o ora (in functie de programul pe care-l aveti, le puteti lasa si o zi intreaga). Incingeti cuptorul la 180 grade Celsius. Scoateti unul din suluri din folie si taiati-l in felii de 1 cm grosime. Asezati feliile intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedati la fel cu al doilea sul.

Biscuiti frantuzesti cu portocalaBiscuiti frantuzesti cu portocala

Lasati biscuitii circa 20 de minute (sa nu va lasati pacaliti: chiar daca sunt facuti, biscuitii sunt inca usor moi, daca-i apasati; se intaresc dupa aceea, cand se racesc). Pastrati-i intr-o cutie care se inchide ermetic. Asemenea altor prajiturele, biscuitii devin mai fragezi pe masura ce stau.

Biscuiti frantuzesti cu portocala

Calorii: 480 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    10 Raspunsuri pentru “Sablés cu portocala”

  1. alina says:

    Super idee si arata delicios…sotul e mare consumator de biscuti si vreau sa-i incerc.Imi poti spune cam cate bucati ies?Multumim de reteta!

  2. Dino says:

    Alina, recunosc ca nu i-am numarat. Iti pot spune, insa, ca au cantarit, in final, 520 g si ca au fost aproape doua tavi (cu ei pusi distantati, dupa cum se vede si in poza). Asa, ca o estimare, sa fi tot fost in jur de 60 de biscuitei. Mult spor si astept sa-mi spui daca i-au placut sotului :).

  3. faorte frumosi biscuitii! cu porto, pe gustul meu:D

  4. Dino says:

    Multumesc frumos. Pai, daca iti place portocala, e musai sa-i faci! 😛

  5. Andreea says:

    Salut! Mi-ai putea spune pe scurt cum se pune la confiat coaja de portocala? Multumesc frumos.

  6. Dino says:

    Andreea, pot sa-ti spun cum am pus eu coaja de portocala: iei mai multe portocale (circa 1,5 kg) si, cu ajutorul unui cutit, scoti coaja de pe ele, in fasii (cam de 2-3 cm latime), avand grija sa nu iei si din partea alba din interior (este amara). Daca s-a luat si din partea alba, curat-o cu atentie. Ia un ac cu ata si insira cojile de portocala, rulate cat mai strans. Odata insirata coaja de la portocale pe ate, leaga-le ca niste coliere si scufunda-le in apa rece. Lasa asa doua zile, avand grija sa schimbi apa dupa o zi. Amesteca 1 kg de zahar si trei pahare de apa. Pune la fiert, impreuna cu siragurile, si lasa sa fiarba pana se leaga siropul (ca la dulceata). Distribuie in borcane care se inchid ermetic. In principiu, tine cateva luni (spre un an chiar), dar mai verifica-le din cand in cand.

    Spor la pregatiri si astept sa-mi spui cum ti-a iesit.

  7. Daiana says:

    Foarte gustosi biscuitii! Mie-mi plac crocanti! Mersi pentru reteta!
    In loc de adaos de suc de portocale am pus doua linguri generoase de smantana (fragezeste si mai mult).
    Doar o mica observatie: sulurile ar fi de 5-6 cm circumferinta, ca daca era diametru ar fi iesit un sul scurt de tot, de grosimea incheieturii de la mana.

  8. Dino says:

    Ma bucur, Daiana, ca ti-au placut biscuitii. Cu multa placere :). Probabil ca smantana aduce un plus de fragezime, dar sucul de portocala ii da un plus de gust si de parfum. Cat despre circumferinta de care vorbesti (lungimea cercului), daca ar fi de 6 cm, inseamna ca am avea o raza a cercului de sub 1 cm :P. Te asigur, ca nu erau asa subtiri sulurile… Oricum, conteaza mai putin asta, important e gustul!

  9. […] biscuiti, cu diferite arome si in diverse forme. Din tipurile executate anterior, m-am oprit asupra Sable-urilor cu portocala confiata si a Biscuitilor spirala cu rom si cacao. La ele, am adaugat biscuiti cu vanilie (glazurati), […]

  10. […] spirala si tabla de sah         Cornulete cu rahat       Sablés cu portocala       Turta dulce cu ghimbir si sirop de artar        Biscuiti […]

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review