Yogurtlu Kebab – frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosii

Nu stiu cum este la voi, dar la mine sunt la mare pret preparatele arabesti. Imi plac mirodeniile folosite in bucatariile libaneze, egiptene sau turcesti si cum sunt ele combinate. Cu mielul nu ma prea impac eu, dar exista, din fericire, variante de inlocuire. Carcotasii vor spune ca, daca inlocuiesti, intr-o reteta, carnea de miel sau berbecut cu vita, nu mai are acelasi farmec. Au dreptate, intr-o oarecare masura, dar mie, una, mi se par foarte bune si variantele cu vita. Asa am procedat si pentru acest yogurtlu kebab, dar sunteti liberi sa puneti amestec de vita cu miel sau doar miel, dupa bunul plac.

In functie de tara, kebab poate desemna lucruri diferite: frigarui din carne (cubulete sau tocata), feliute subtiri taiate de pe tepusa verticala (vezi donner kebab sau shaorma), un fel de chiftele plate (“chapli kebab”, in Pakistan si Afganistan), ciocanele de pui, marinate si prajite in cuptorul de lut (“kalmi kebab” in India), mancare din carne si legume, facuta in niste vase de lut ca niste amfore (“testi kebab”, Anatolia), etc. Cat despre carnea folosita, tot in functie de tara sau chiar regiune, intalnim miel, vita, pui sau capra. Revenind la kebab-ul meu, de origine turceasca, va pot spune ca vita tocata si amestecata cu mirodenii, rumenita la grill (ca, deh, de unde gratar pe vremea asta), se potriveste perfect cu sosurile de rosii si iaurt (de unde “yogurtlu”). Un iaurt gras si scurs, bineinteles (gen Labneh). Reteta este preluata din Cartea cu retete turcesti a lui Binnur.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– carne tocata 400 g
– ceapa 1 buc. medie (75 g)
– ou 1 buc.
– usturoi 3 catei (10 g)
– paine 2 felii (45 g)
– patrunjel verde 1 legatura mica
– boia de ardei dulce 1 lingurita cu varf
– chimion 1/2 lingurita
– piper macinat 1/2 lingurita
– rosii bucati 1 conserva (400 g)
– iaurt gras 250 g
– unt 15 g
– ulei de masline 1 lingura
– rosii 2 buc. (215 g)
– ardei iute 1 buc.
– sare

Yogurtlu Kebab - frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosii

Puneti la inmuiat, in apa rece, 6 bete de frigarui. Cu ajutorul tocatorului de la blender sau de la robot, maruntiti ceapa, un catel de usturoi, un pic de ardei iute (testati-i intai gradul de iuteala si ajustati cantitatea) si jumatate de legatura de patrunjel. Inmuiati feliile de paine in apa. Puneti carnea, intr-un castron, impreuna cu painea stoarsa bine de apa, ceapa si patrunjelul, o lingurita rasa de boia, chimionul, oul, piperul si un pic de sare. Omogenizati bine. Distribuiti carnea tocata pe frigarui (presati usor carnea de-a lungul batului) si asezati frigaruile pe un gratar (de unica folosinta, ca al meu, sau nu). Puneti frigaruile la grill, iar pe langa ele asezati cele 2 rosii, taiate in jumatate. Nu uitati sa intoarceti frigaruile, pentru a se rumeni pe toate partile.  Atentie, se fac destul de repede, asa ca nu le scapati din ochi! In caz contrar, se vor usca excesiv, in loc sa ramana suculente.

Yogurtlu Kebab - frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosiiYogurtlu Kebab - frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosii

Intre timp, incingeti lingura de ulei intr-o tigaie si puneti rosiile din conserva. Sfaramati-le, puneti-le un pic de sare si de piper si lasati-le sa fiarba doua-trei minute. Se vor transforma intr-un delicios sos. Separat, puneti intr-un bol cei 2 catei de usturoi (trecuti prin presa). Frecati-i cu un pic de sare, dupa care adaugati iaurtul gras si scurs. Omogenizati.

Yogurtlu Kebab - frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosiiYogurtlu Kebab - frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosii

Cand s-au facut frigaruile, scoateti carnea de pe bete si asezati-o pe doua farfurii-platou. La carte spune ca se pune carnea pe bucatele de pide (lipie turceasca), dar eu nu am avut, asa ca am asigurat carnii rumenite un pat fresh, din salata :P. Odata asezate frigaruile, se pun peste sosurile (de rosii si de usturoi), iar la capetele platourilor se asaza jumatatile coapte de rosii (doua jumatati la portie). Incingeti, intr-o tigaita, untul. Puneti boiaua ramasa (un varf de lingurita), amestecati si turnati peste carne si sosuri. Decorati cu frunzele de patrunjel ramase. Serviti imediat, eventual cu un ardei iute alaturi.

Yogurtlu Kebab - frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosii

Calorii: 143 kcal / 100 g.

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Yogurtlu Kebab – frigarui turcesti din carne tocata, cu sos de iaurt si rosii”

  1. […] diferitele sale forme, denumiri si ingrediente, v-am mai vorbit, pe scurt, cand v-am tentat cu Yogurtlu Kebab, un fel de frigarui din carne tocata, imbaiate in sos de rosii si sos de iaurt cu usturoi. Apoi, […]

  2. eu says:

    buna ziua ?i spor la treaba
    ma bucur ca abordati ?i bucataria turceasca care este foarte vasta ?i delicioasa. Doresc sa subliniez ca in amestecul pentru kebab nu se pune niciodata paine. Ii schimba radical gustul. ?i nici ou nu se pune. Cea ce tine legata compozitia este framantatul foarte foarte bine al amestecului. ?i inca un mic secret al turcilor : compozitia se framanta cu putina apa minerala. Am studiat pagina de pe care ati luat reteta. Retetele nu sunt cele originale, sunt ni?te derivate ale acestora, probabil testate ?i facute dupa gustul doamnei Binnur. Acela?i lucru spun ?i comentarile de pe pagina respectiva.

    Sa aveti o zi frumoasa. V-am pus la favorite pentru ca aveti retete minunate.

  3. Kebab says:

    B? PROSTULE, dac? înlocuie?ti mielul/oaia cu vit?/porc/pui, e ca ?i cum faci “aripi picante” cu porc în loc de aripi. Dar un imbecil nu agreeaz? mielul, el prefer? puiul cu steroizi/hormoni, sau porcul mutant de la supermarket.

Leave a Reply


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/comments.php on line 60


Warning: Undefined variable $return in /home/gurmandi/public_html/wp-content/themes/Stratie.old/lib/features.php on line 11