Imi propusesem de mult timp sa pregatesc acest tort dar, recunosc, entuziasmul se risipea repede, de fiecare data cand vroiam sa ma apuc, cand ma gandeam ce inseamna sa stai sa impletesti din fasii de aluat :(. Acum, insa, cand am vazut provocarea Laurei Adamache, mi-am luat inima in dinti si mi-am zis ca nu o fi, totusi, chiar un capat de tara. Ei bine, pot spune acum ca nu e un capat de tara… mai degraba, un capetel de tara :P. Sa nu ma intelegeti gresit: necesita multa rabdare si e destul de migalos, dar merita pe deplin! Cel mai mult ia in toata povestea impletirea “capacului” tortului. Nu de alta, dar sunt cam 50-52 de fasii, fiecare a cate 1 cm latime (cam 26 cu 26, pentru un tort cu diametru de 26 cm). Apoi, mai dureaza ceva pregatirea “grilajului” care margineste tortul. Plus coptul in patru ture. Una, pesta alta, dureaza vreo 4-5 ore, fara montare si fara sa pregatim aluatul foietaj in casa. Zic eu, insa, ca rezultatul este unul de efect!
Dupa cum va spuneam si la Mille-feuille cu ciocolata alba si capsune, acest produs de patiserie frantuzesc isi trage numele de la straturile numeroase care se formeaza atat in timpul prepararii aluatului, cat si al coptului. Cele trei straturi de aluat crocant sunt unite, in cazul de fata, cu o crema diplomat (adica, crema patiserie amestecata cu smantana batuta frisca si gelatina). In privinta ingredientelor, aveti nevoie de doua pachete de aluat foietaj, a 800 g fiecare, dar va vor ramane destule resturi. Le puteti folosi pentru niste pateuri dulci sau niste palmieri. Apoi, eu am folosit doua feluri de zahar pudra (simplu si cu aroma de vanilie), dar puteti fara probleme sa utilizati doar zahar pudra simplu. Va mai spun doar, ca de fiecare data cand trebuie sa bateti smantana, sa o bagati in frigider cu cel putin sase ore inainte. Si, un ultim amanunt, sa aveti la indemana din belsug hartie de copt :D.
Ingrediente (pentru un tort de circa 2 kg):
– aluat foietaj 4 foi (a 400 g fiecare)
– zahar pudra cu aroma de vanilie 150 g (pentru lucrat aluatul)
– lapte integral 500 ml
– galbenusuri 6 buc.
– zahar tos 130 g
– pastaie de vanilie 1 buc.
– maizena 20 g
– praf de budinca de vanilie 30 g
– smantana neindulcita pentru frisca 500 ml
– gelatina 1 pliculet (10 g)
– zahar pudra simplu 70 g
Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Pentru “capacul” impletit, presarati zahar pudra (cu aroma de vanilie, eventual) pe suprafata de lucru. Intindeti o prima foaie de aluat si, cu sucitorul, aduceti-o cam la 3 mm grosime. Pentru a merge mai usor, presarati si pe suprafata aluatului un pic de zahar pudra. Indreptati marginile si taiati in fasii de 1 cm latime. Asezati o hartie de copt intr-o tava si presarati-o cu putin zahar pudra. Luati cate o fasie si asezati vertical, una langa cealalta. Orientati-va dupa dimensiunile formei de tort pe care o aveti pentru a vedea cam cate fasii aveti nevoie (la mine, au intrat 26). Odata asezate fasiile vertical, trebuie puse cele orizontale dupa urmatorul sablon: ridicati fasiile impare (1, 3, 5… 25) si le dati in partea opusa…
…asezati o fasie orizontala si reasezati fasiile ridicate. Apoi, ridicati fasiile pare (2, 4… 26), puneti o alta fasie orizontala si tot asa. Cand terminati fasiile taiate din prima foaie, treceti la foaia a doua. In final trebuie sa aveti o impletitura patrata (cu latura cat diametrul formei de tort + o marja de 1 cm) si niste capete. Taiati-le astfel incat sa nu depaseasca doi centimetri. Bagati impletitura (luati-o cu hartia de copt cu tot) in frigider pentru 30 de minute. Pentru blaturi, luati o alta foaie de aluat (tot pe suprafata de lucru presarata cu zahar pudra), subtiati-o la 5 mm si decupati un disc de diametrul formei de tort. Mutati discul intr-o tava, tapetata cu hartie de copt. Intepati-l cu o furculita, presarati un pic de zahar pudra peste el si acoperiti-l cu o alta hartie de copt. Asezati deasupra a doua tava a cuptorului (daca nu e suficient de grea, puneti in tava si un vas de Jena). Bagati in cuptor si lasati circa 30 de minute sau pana cand aluatul a devenit crocant si a prins un pic de culoare de la zaharul care s-a caramelizat. Asezati blatul (cu tot cu hartie) pe o farfurie mare intinsa si presati-l cu un fund (pana cand se raceste). Procedati la fel pentru cel de-al doilea blat, dar si pentru impletitura data la rece. Pentru “zabrelele” de pe margine, luati resturile de aluat (de la cele doua blaturi) si intindeti o foaie patrata. Indreptati marginile si pliati astfel incat sa obtine o banda de 6-7 cm latime. Luati si ultima foaie de aluat si procedati la fel. Suprapuneti benzile astfel incat sa aveti o banda groasa, formata din 6 straturi. Cu un cutit foarte bine ascutit, taiati felii de 1 cm grosime. Aveti nevoie de 10-12 felii (in functie de grosimea benzii). Coaceti-le la fel ca blaturile si lasati-le sa se raceasca.
Pentru crema diplomat, pregatiti intai o crema patiserie. Puneti laptele la fiert, impreuna cu pastaia de vanilie taiata in doua, pe lungime. Cand ajunge la punctul de fierbere, opriti focul si lasati sa se infuzeze. Intr-un castron, mixati galbenusurile cu cele 130 g de zahar tos. Cand ati obtinut o spuma, iar zaharul s-a topit, puneti maizena si praful de budinca. Omogenizati.
Scoateti pastaia din lapte, “extrageti-i” semintele (cu dosul lamei unui cutit) si puneti-le in crema. Puneti din laptele fierbinte, cate o lingura o data, pana cand temperatura amestecului de galbenusuri si lapte se apropie de temperatura laptelui din oala. Rasturnati compozitia cu oua peste laptele din oala. Pe foc mic si amestecand continuu, lasati pana cand crema se ingroasa si ajunge la punctul de fierbere. Opriti focul. Rasturnati crema patiserie intr-un castron scufundat intr-un altul, cu apa rece. Puneti gelatina la inmuiat in 3 linguri de apa rece. Cand s-a umflat, puneti gelatina peste crema calda si amestecati pana se dizolva. Lasati in baia de apa rece pana cand crema ajunge calduta. Intr-un castron inalt, mixati smantana pentru frisca (rece) timp de 2 minute. Cand a inceput deja sa devina spuma, adaugati cele 70 g de zahar pudra simplu si mai mixati vreo 2 minute (pana cand frisca se tine batoasa). Incorporati frisca, in trei etape, in crema patiserie. Omogenizati foarte bine si bagati in frigider pentru cel putin 30 de minute.
Pentru montarea tortului, folositi o forma de tort cu pereti detasabili sau folie de acetat (rhodoid), pe care o asezati pe platou, circular, cu un diametru un pic mai mare decat cel al blatului. Luati “zabrelele” si taiati-le la unul din capete (pentru a sta mai bine in picioare). Asezati-le in jurul blatului, sprijinite de banda de acetat sau de forma.
Cu ajutorul unui sprit, puneti jumatate din crema diplomat. Incepeti de pe margine pentru a fixa un pic “soldateii” crocanti. Asezati al doilea blat si puneti restul de crema. Modelul sub care spritati crema este la latitudinea voastra. Eu am incercat sa fac o fundita in centru, dar puteti face ce doriti. Oricum nu se va vedea prea mult din crema :P.
Luati patratul impletit si rumenit si, cu ajutorul unui cutit cu varf foarte bine ascutit, decupati un disc de dimensiunea tortului. Pudrati cu un pic de zahar pudra si asezati peste tort, usor decalat. Tineti tortul la rece pentru cel putin 3 ore inainte de a-l taia.
Calorii: 380 kcal / 100 g.
moama, eu inca vreau 2 felii!
ce de munca acolo :)nota 10+
harnicuta Dino 🙂 :*
Multumesc mult pentru laude, Andreea. Adevarul e ca m-am si amuzat facandu-l, iar al meu sot murea de ras vazandu-ma in fata “razboiului de tesut” :)).
felicitari pentru realizarea impletituri!! arata excelant!
Multumesc frumos, Diana :). Si, acum, dupa ce l-am taiat si savurat, pot spune cu mana pe inima ca este si fooooarte, fooooarte bun!
M-ai uimit “gurmandino”,felicitari pentru rabdarea respectiva si “produsul finit”
Ingenios, frumos, iar capacul impletit e genial. Felicitari!
Multumesc mult pentru aprecieri si va mai astept in vizita pe blog :). O seara frumoasa!
Saru’mana :). A fost o experienta interesanta si ma bucur ca a reusit “experimentul” :P.