“Melci” gigant (paste) cu fructe de mare

Aceia dintre voi care urmaresc cat de cat cu regularitate blogul, si-au dat seama deja ca-mi plac pastele. Asa se explica si numarul destul de mare de retete cu paste propuse (vezi AICI), numar care, va avertizez :P, va deveni si mai mare in perioada urmatoare. Nu de alta, dar am primit in ultima vreme o veritabila provizie de paste de tot felul, aduse din Italia. Mai ciudate am putea spune, daca ne raportam la ceea ce se gaseste in mod obisnuit in magazinele de la noi. Cu forme si dimensiuni atipice (cochilii gigant, mari cat o capatana uriasa de usturoi sau spaghete ce ating un metru lungime), intr-o adevarata explozie de culori si cu arome diferite, respectivele paste te indeamna sa intri in bucatarie si sa le prepari in combinatii care mai de care.
Inainte de a va prezenta prima “capodopera” din seria paste artizanale, iata cateva poze cu prima serie de paste, aduse din orasul despre care se spune ca ar produce unele dintre cele mai bune paste uscate din Italia: Gragnano. Orasul este situat la circa 30 km de Napoli si se spune ca are strada principala “trasata” astfel incat sa asigure combinatia optima de aer de munte si briza pentru ca, in trecut, pastele sa se poata usca perfect, insirate de maestrii italieni pe “sfoara”, precum hainele la uscat.

Iata vedetele retetei noastre de astazi: Lumaconi giganti (“lumaca” insemnand melc). Sunt cam de dimensiunea unei capatani mari de usturoi, iar odata fierte iau proportii… Apoi, avem Paccheri tricolore, paste tubulare asemanatoare cannelloni, dar cu diametru si lungime mai mici, colorate si parfumate cu rosii, spanac si ardei gras.

Paste artizanale melci - lumaconi gigantiPaste artizanale - paccheri

Nu in ultimul rand, trei feluri de farfalle: italiane, primavera si tigrate (cele din dreapta, evident). Acestea contin spanac, sfecla rosie, curcuma, rosii, afine si cerneala de sepie. De abia astept sa ajung si la ele, sa vad cum arata in farfurie :D.

Paste artizanale - farfalle multicolorePaste artizanale - farfalle tigrate

Revenind la melcii nostrii, date fiind proportiile, acestia merg umpluti, iar prima combinatie asupra careia m-am oprit presupune fructe de mare, legume, mozzarella si parmezan, precum si un sos de rosii cu un pic de usturoi. Usor de pregatit si foarte gustosi, “melcii” au fost apreciati si de cei care nu se prea omoara, in general, cu fructele de mare. Si, pentru ca tot am pomenit de fructe de mare, eu am pus un amestec de midii, batoane surimi, scoici galbene, calamar si creveti, dar puteti folosi ce va place mai mult si in proportia dorita (de pilda, puteti inlocui surimi cu mici caracatite). Mai trebuie spus ca reteta se preteaza foarte bine pentru a fi pregatita inainte in proportie de 90%, urmand doar sa dati pastele la cuptor in momentul in care sosesc invitatii.

Evident ca, in lipsa pastelor mentionate de mine, puteti face reteta cu alt tip de paste: penne, farfalle sau fusilli!

Ingrediente (pentru 8 portii):
– lumaconi giganti 250 g
– ceapa 2 buc. mari (220 g)
– usturoi 5 catei mari (25 g)
– dovlecel 1 buc. (300 g)
– vin alb sec 200 ml
– ardei gras rosu 1/2 buc. (90 g)
– ardei gras galben sau portocaliu 1/2 buc. (80 g)
– fructe de mare 600 g (decongelate si scurse)
– ulei de masline 2 linguri
– cimbru proaspat 2 fire
– patrunjel proaspat 1 legatura mica
– branza Gouda 35 g
– mozzarella 35 g
– parmezan ras 35 g
– rosii 3 buc. (400 g)
– rosii bucati in bulion 1 cutie (400 g)
– zahar 1 lingura (15 g)
– sucul de la jumatate de lamaie
– sare, piper proaspat rasnit

Melci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturi

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Pentru sosul de rosii, incingeti o lingura de ulei intr-o tigaie. Puneti sa se caleasca o ceapa (feliute) si trei catei de usturoi trecuti prin presa. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati rosiile taiate bucati. Lasati-le 4-5 minute, pana incep sa se inmoaie, si adaugati rosiile bucati din conserva. Aduceti la punctul de fierbere, adaugati zaharul, un pic de sare si de piper macinat si lasati sa fiarba 2-3 minute. Opriti focul si lasati deoparte.

Melci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturiMelci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturi

Pentru compozitia de umplut pastele, incingeti a doua lingura de ulei intr-o tigaie mai mare. Caliti, la fel, a doua ceapa si usturoiul ramas, trecut prin presa. Adaugati ardeii grasi, taiati cubulete. Lasati unul-doua minute si puneti si dovlecelul (tot cubulete). Dupa alte doua minute, puneti fructele de mare scurse. Stropiti-le cu sucul de lamaie, amestecati usor si puneti vinul alb. Lasati sa fiarba, pe foc mediu spre mare, timp de 3-4 minute, timp in care lichidul se evapora aproape in totalitate. Adaugati cimbrul, patrunjelul, un pic de sare si de piper proaspat rasnit. Opriti focul.

Melci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturiMelci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturi

Puneti mai multa apa cu sare intr-o oala mare. Cand apa fierbe, puneti pastele si fierbeti-le al dente (orientativ, fierbeti-le cu vreo doua minute mai putin decat timpul indicat pe punga/pachet). Scurgeti-le de apa. Asezati-le intr-un vas de Jena potrivit ca marime si puneti peste ele amestecul cu fructe de mare (eu am umplut melcii cu acest amestec, iar ce a ramas am pus printre melci). Distribuiti sosul de rosii, iar deasupra puneti branzeturile rase (avand grija ca ultimul sa fie parmezanul).

Melci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturiMelci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturi

Bagati in cuptorul incins si lasati 35-40 de minute, pana cand s-a format o frumoasa crusta din branzeturi. Lasati pastele sa “respire” cateva minute si serviti-le, eventual cu felii de lamaie alaturi.

Melci gigant (paste) cu fructe de mare, sos de rosii si branzeturi

Calorii: 137 kcal / 100 g (sau 384 kcal / portia).

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review