Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezan

Cand am vazut, prima data, aceasta reteta a Giadei De Laurentiis, mi s-a parut ciudat si interesant, in acelasi timp, ca un piure de cartofi “ca la carte” sa fie combinat cu doua feluri de branza si, apoi, sa fie rumenit in cuptorul incins. Bine am facut, insa, ca m-am lasat impinsa de curiozitate si am efectuat “experimentul”, caci rezultatul este intr-adevar extraordinar. Banalul piure de cartofi isi schimba complet textura prin gratinare, devine foarte pufos, iar combinatia cu mozzarella si parmezan este foarte gustoasa.

Eu am pregatit acest gratin de piure pentru a “tine de urat” unor Butoiase cu branza si cu legume (reteta vine maine), dar merge de minune pe langa orice fel de friptura. In plus, poate fi pregatit in avans in proportie de 80% (pana la etapa gratinarii), astfel ca este perfect pentru o masa cu multi invitati, cand nu puteti pregati totul in aceeasi zi.

Ingrediente (pentru 6 portii):
– cartofi 1 kg
– lapte 125 ml
– unt (65% grasime) 50 g
– mozzarella 100 g
– parmezan ras 100 g
– pesmet 1 lingura rasa
– sare, piper

Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezan

Incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Fierbeti cartofii in mai multa apa cu putina sare. Cand cartofii au fiert, scurgeti-i si puneti-i inapoi in oala. Puneti laptele si 35 g unt, pasati foarte bine (eventual cu blenderul, pentru a obtine un piure foarte fin). Ideea este sa obtineti un piure de cartofi un pic mai moale decat de obicei asa ca, in functie de tipul cartofilor, puteti sa puneti mai mult lapte sau, dimpotriva, mai putin. Puneti piper proaspat rasnit, mozzarella rasa si trei sferturi din cantitatea de parmezan. Omogenizati bine si potriviti de sare.

Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezanGratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezan

Cu untul ramas, ungeti un vas de Jena, suficient de mare pentru ca piureul sa incapa si sa va ramana cam 2 cm pana la margine (piureul se umfla in cuptor). Transferati piureul si nivelati. Intr-un castronel, amestecati pesmetul cu parmezanul ramas si imprastiati peste piure. Rasniti inca un pic de piper si bagati in cuptorul incins. Lasati circa 20 de minute, pana cand piureul se rumeneste un pic la suprafata.

Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezanGratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezan

Serviti imediat, alaturi de friptura preferata. Gratinul de piure de cartofi poate fi reincalzit, in cuptorul cu microunde.

Gratin de piure de cartofi cu mozzarella si parmezan

Calorii: 167 kcal / 100 g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review