Midii cu rosii si usturoi – reteta provensala

Dupa doua saptamani de concediu “in the middle of nowhere”, cum au spus unii prieteni, am revenit acasa, la serviciu si in spatiul virtual, pe blog. Cateva poze din concediu, promit sa postez spre sfarsitul saptamanii, cand gasesc un pic de ragaz, dar inainte de toate vreau sa-mi cer scuze ca nu am raspuns prompt intrebarilor si comentariilor lasate de unii dintre voi. Pentru a-mi lua macar un pic revansa, va propun o reteta de midii provensale, in sos de vin alb, unt, rosii si usturoi. Am pregatit delicioasele fructe de mare inainte de a pleca, la “solicitarea” unor prieteni innebuniti dupa midii si, dupa comentariile acestora, a iesit o bunatate. Dupa varianta belgiana, pe care v-am prezentat-o AICI, am optat pentru o reteta provensala, cu o cantitate considerabila de usturoi si rosii, cu parfum de oregano si busuioc.

Fata de reteta de midii prezentata anterior, aceasta nu presupune smantana, astfel incat preparatul final are mai putine calorii. Informatii despre cum sa triati si sa curatati midiile gasiti tot AICI. Nu va spun in plus decat ce am raspuns unui vizitator nedumerit de cantitatea mica de lichid care se pune: midiile se patrund foarte repede si este suficient, practic, sa le inabusiti in aburul format cu ajutorul vinului, untului si apei lasate de legume (rosii, in cazul de fata). Important este ca focul sa fie mare si sa acoperiti oala cu un capac greu, astfel incat aburul sa nu “scape”. Daca puneti apa, veti obtine ca o supa, adica in loc de sos parfumat si concentrat veti avea un fel de “zeama lunga”.

Ingrediente:
– midii 1,5 kg
– ceapa 1 buc. mare (170 g)
– usturoi 1 capatana (25 g)
– rosii 2 buc. mari (430 g)
– vin alb sec 300 ml
– oregano uscat 1/2 lingura rasa
– busuioc proaspat 1 lingura
– tije telina 2 buc. (30 g)
– unt 40 g
– sare, piper

Midii cu rosii si usturoi - reteta provensala

Intr-o oala inalta, cu fund gros si care poate fi acoperita etans cu un capac, topiti untul. Puneti la calit ceapa (felii) si tijele de telina, cu tot cu frunze (taiate bucatele). Adaugati rosiile (bucati), amestecati si lasati unul-doua minute. Puneti usturoiul trecut prin presa si vinul. Cand ajunge la temperatura de fierbere, adaugati midiile triate, curatate si spalate foarte bine. Acoperiti oala si lasati 7-8 minute, avand grija sa o zgaltaiti din cand in cand pentru ca midiile sa se “amestece” (cele de la fund ajung la suprafata si au posibilitatea sa se deschida).

Midii cu rosii si usturoi - reteta provensalaMidii cu rosii si usturoi - reteta provensala

La finalul timpului, midiile ar trebui sa fie toate deschise. Gustati sosul si potriviti-l de sare (in general, midiile sunt ele sarate). Puneti piper proaspat rasnit, oregano si busuiocul. Dupa alte 2 minute si doua-trei zgaltaituri, midiile sunt facute. Scoateti-le cu o spumiera intr-un bol mare (indepartandu-le pe cele nedeschise) si turnati peste ele sosul rezultat. Atentie, nu rasturnati oala, ci luati sosul cu un polonic mic! In acest fel, daca a mai ramas ceva nisip, acesta ramane depus pe fundul oalei si nu-l veti pune peste midii. Serviti imediat, eventual cu o portie de cartofi prajiti langa.

Midii cu rosii si usturoi - reteta provensala

Calorii: 145 kcal / 100  g.

Va recomand si:

Poti lasa un raspuns, sau adauga o referinta de la site-ul tau.

    3 Raspunsuri pentru “Midii cu rosii si usturoi – reteta provensala”

  1. Mihaela says:

    Cu rosii nu am facut inca, dar trebuie sa fie la fel de bune 🙂

  2. Dino says:

    In cazul meu, aceasta varianta cu rosii si mai mult usturoi a fost mai pe gustul degustatorilor decat varianta cu cimbru si smantana. Sunt convinsa ca sunt si alte combinatii interesante 🙂

  3. Alex says:

    Foarte buna reteta multumesc!Eu am mai adaugat niste patrunjel si ardei iute?

Spune parerea ta

Powered by WordPress | For Free Cell Phones visit www.iFreeCellPhones.com | Thanks to Palm Pre Blog, Free MMORPG Games and Fat burning furnace review