Pastrav in papiota cu morcov si busuioc

In gastronomie, “in papiota” desem-neaza gatirea si servirea unui preparat in hartie de pergament sau in folie de aluminiu, impachetata astfel incat aburul sa nu iasa si toate aromele sa se impregneze in carne. Metoda se aplica, de obicei, preparatelor din peste si pui, dar am intalnit-o, adaptata, si la miel (Kleftiko-ul grecesc, de pilda). Ba chiar am inteles ca se pot face astfel si paste. Ma rog, nu chiar face de la zero, ci mai degraba se “definitiveaza” in folie bine inchisa. Pe taramurile asiatice, in locul hartiei de pergament sau foliei, intalnim frunze mari de banan sau manioc. Din motive lesne de presupus, eu a trebuit sa ma multumesc cu o folie de copt, iar pe langa fileurile de pastrav am pus niste betigase de morcov si telina. Sotate in prealabil si “imbatate” cu un pic de vin alb. Taierea in betigase si sotarea au scopul de a ne asigura ca legumele se patrund in acelasi timp cu pestele.

Desi nu am avut busuioc proaspat, pestele a iesit delicios si s-a “evaporat” rapid din farfurii. Pe post de garnitura, eu am servit niste cartofi natur, dar merg si cartofi la abur, la cuptor sau piure. Eventual, Piure cu usturoi si patrunjel. Reteta este inspirata de la Mary Cadogan.

Ingrediente (pentru 2 portii):
– pastrav file 2 buc. mari (540 g)
– morcov 2 buc. mari (250 g)
– tije de telina 3 buc. (50 g)
– ulei de masline 1 lingura
– zahar brun 1/2 lingurita
– vin alb 6 linguri (90 ml)
– busuioc 1/2 lingura (ideal, proaspat)
– lamaie 1 buc.
– sare, piper

Pastrav in papiota cu morcov si busuioc

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Taiati morcovul betigase subtiri. La fel, tijele de telina, mai ales daca luati din acelea mari, din supermarketuri. Incingeti uleiul intr-o tigaie si sotati morcovul si tijele de telina. Adaugati zaharul, vinul alb, un pic de sare si de piper. Lasati sa fiarba timp de cateva minute, pentru ca legumele sa se inmoaie usor. Taiati patru bucati mari de hartie de copt sau folie de aluminiu (patrate cam de 30 cm latura). Impartiti legumele in patru si distribuiti-le pe folii. Asezati deasupra lor fileurile de peste (in prealabil, spalate si “sterse” de apa). Turnati putin suc de lamaie deasupra pestelui si presarati busuiocul, un pic de sare si de piper. Impachetati bine, bine, astfel incat pastravul si legumele sa fie “sigilate”.

Pastrav in papiota cu morcov si busuiocPastrav in papiota cu morcov si busuioc

Puneti pachetele in tava si bagati-le in cuptor. Lasati 15-20 de minute, in functie si de grosimea fileurilor de peste. Serviti imediat, in hartie, cu lamaie alaturi.

Pastrav in papiota cu morcov si busuioc

Calorii: 194 kcal / 100 g (sau 570 kcal / portia).

Va recomand si:

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply